Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ύστερα από αίτημα του ιδίου, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις δρομολογημένες εξελίξεις μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Κυρία Πρόεδρε, η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιδείξουν μια σύνεση, μια διάθεση για συνεννόηση, και με ψυχραιμία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, η οποία είναι πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη.

Ξέρω ότι είστε θεματοφύλακας και υπερασπιστής της συνταγματικής διαδικασίας και γι’ αυτό απευθύνομαι και σ’ εσάς, ώστε να μπορέσουμε μ’ έναν ευρύτερο τρόπο να διαπιστώσουμε αν πράγματι μπορεί να υπάρχει Κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή, ώστε οι επώδυνες και τραγικές καταστάσεις που πιθανόν να υπάρχουν από μια εκλογική διαδικασία, ενώ μόλις προ έξι μηνών οι πολίτες εκφράστηκαν, να ανταποκριθεί με τη σύνθεση της νέας Βουλής. Και γι’ αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι εσείς θα προσπαθήσετε να διαφυλάξετε τη συνταγματική τάξη, απευθύνομαι σ’ εσάς ώστε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κυρίως οι Έλληνες Βουλευτές να εκφραστούν μ’ έναν καλύτερο και πιο προσωπικό τόνο και τρόπο. Διότι μπορεί οι αρχηγοί των κομμάτων να είναι εκείνοι οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο συζητούν, συνεννοούνται, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά αποδείχθηκε από πάρα πολλές ψηφοφορίες τον τελευταίο καιρό ότι όλοι οι αρχηγοί δεν εκπροσωπούν το σύνολο των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Και δεύτερον, επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, οι Βουλευτές πρέπει να έχουν κι οι ίδιοι προσωπική άποψη.

Ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Θεωρώ, όμως, ότι θα μπορούσαμε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, σε συνεννόηση με τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό και με τους άλλους αρχηγούς, να βρούμε μια τέτοια λύση, ώστε να εξηγηθεί κατ’ αρχήν γιατί αποφεύχθηκε η Πρόταση Εμπιστοσύνης ή, εφ’ όσον δεν ήθελε Πρόταση Εμπιστοσύνης, αν δεν παραιτείτο, να προχωράγαμε στην Πρόταση Δυσπιστίας, ώστε να διαπιστώσουμε τελικά, με βάση την ψηφοφορία των συναδέλφων, ποια ακριβώς είναι η διάθεση του κάθε συναδέλφου και ταυτόχρονα να βρίσκαμε την απαιτούμενη λύση από την παρούσα Βουλή.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, ήρθα στην Πρόεδρο της Βουλής, ως τον  τρίτο πολιτειακό παράγοντα, που επειδή ακριβώς πριν από λίγους μήνες βρισκόμουν στη θέση σας θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της την Πρόεδρο της Βουλής, όπως κι εγώ απαιτούσα τότε – και οφείλω να πω ότι η Κυβέρνηση τότε ανταποκρινόταν. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι στη δήθεν δυσαρμονία ή στην οποιαδήποτε μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης σχέση μπορεί αυτά τα ζητήματα με σκοπιμότητα να αντιμετωπίζονται, και γι’ αυτό θέλω και διά της επισκέψεώς μου σ’ εσάς να προτρέψω τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των Κομμάτων να συνεννοηθούν και μαζί σας, ώστε κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης και συνάντησης.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ως ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει κάποια τέτοια δικαιώματα, τα οποία οι αρχηγοί των Κομμάτων της δίδουν, της παραχωρούν, και ξέρω ότι πολλές φορές σιωπηρά όλοι οι Πρόεδροι της Βουλής έχουμε προσπαθήσει κι έχουμε συμβάλει σε μια καλύτερη λειτουργία, σε μια εκτόνωση έντασης, όταν αυτή συμβαίνει.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, σας επισκέπτομαι. Θέλω να σας δω και προσωπικά, να σας εκφράσω κάποιες άλλες σκέψεις μου, και πιστεύω ότι μπορείτε και πρέπει να ανταποκριθείτε στο βασικό πολιτειακό ρόλο τον οποίο έχετε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ στο αίτημά σας να υπάρξει αυτή η συνάντηση. ΄Αλλωστε,  και εσείς ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είστε ο τέταρτος θεσμικός πυλώνας του πολιτεύματος, κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία πολλές φορές να επισημάνω στην προηγούμενη περίοδο, όταν Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν το κόμμα από το οποίο προέρχομαι, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να σας πω ότι, επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται ούτε με διαρροές ούτε με non papers, ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση του Γραφείου μου με την οποία εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία και την ενόχλησή μου για το θεσμικό ατόπημα να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή, πριν καν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 4 του Συντάγματος και το άρθρο 38 παρ. 1 του Συντάγματος.

Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η Κυβέρνηση δεν ενημερώνει την Πρόεδρο της Βουλής και διά της Προέδρου το Σώμα για την πρόθεσή της να υποβάλει παραίτηση. Μιλούμε για την Κυβέρνηση που έχει λάβει την εμπιστοσύνη αυτής της Βουλής, και δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να μην ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής για την υποβληθείσα παραίτηση της Κυβέρνησης. Κανονικά, έπρεπε αυτή η ενημέρωση να είναι θεσμική. Δυστυχώς, δεν υπήρξε. Δυστυχώς, παρά και την απόπειρά μου σήμερα το πρωί να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από τη συνάντησή σας, για να του εκθέσω ακριβώς ότι τύποις δεν έχει ξεκινήσει η προθεσμία της ανάθεσης των διερευνητικών εντολών, αφού δεν έχει προηγηθεί η κατά το Σύνταγμα γνωστοποίηση εκ μέρους μου ως Προέδρου της Βουλής της δύναμης των κομμάτων, δυστυχώς, ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντησή σας και κατέφυγε σε ερμηνείες του Συντάγματος, οι οποίες αφ’ ενός δεν βασίζονται στο γράμμα του Συντάγματος αφ’ ετέρου, κατά την άποψή μου, δεν τιμούν τη θεσμική ευθύνη όλων μας σε τέτοιες στιγμές.

Ακριβώς επειδή τα γεγονότα είναι άνευ θεσμικού και πολιτικού προηγουμένου, ακριβώς επειδή η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια, ακριβώς επειδή ορκισθήκαμε, ως βουλευτές πρωτίστως, να φυλάττουμε πίστη στο Σύνταγμα, στην Πατρίδα και στη Δημοκρατία, για όλους αυτούς τους λόγους ανέμενα και επέμεινα να υπάρξει μία θεσμική λειτουργία, η οποία, δυστυχώς, δεν υπήρξε από την πλευρά των άλλων δύο πολιτειακών παραγόντων που δρομολόγησαν αυτήν τη διαδικασία.

Σας ευχαριστώ για το γεγονός ότι επισημαίνετε πως αυτές οι διαδικασίες δεν μπορεί να δρομολογούνται ούτε ερήμην ούτε εις βάρος της Βουλής και των βουλευτών. Από πλευράς μου, θα καταβάλω τη μέγιστη προσπάθεια, όπως με πολύ κόπο κάνω όλους αυτούς τους μήνες, να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και, κυρίως, να θωρακισθεί η Δημοκρατία. Η λαϊκή κυριαρχία είναι υπέρτατη αξία, δεν είναι σύνθημα. Και την λαϊκή κυριαρχία τιμούμε όταν δείχνουμε σεβασμό και στην κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος.

Θα χαρώ να έχουμε μίαν ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, προσεγγίσεων, και είμαι στη διάθεσή σας για να σας ακούσω, να σας ενημερώσω σε σχέση και με τις μεταβολές που ήδη έχουν επέλθει στην κοινοβουλευτική σύνθεση της Βουλής. Υπάρχει ήδη μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει μεταβολή στις δυνάμεις και στην κατάταξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αυτό ήταν κάτι που από τη χθεσινή ειδησεογραφία ήταν εύκολα προβλέψιμο και, επομένως, επιτείνεται η ευθύνη εκείνων οι οποίοι έσπευσαν μ’ έναν τρόπο που αδικεί την εμπιστοσύνη που έχει επιδείξει ο Ελληνικός Λαός  σε όλους μας.

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=1f217eae-63d1-4a90-bb60-a4fb0138e5cd


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!