Reuters: Ο πραγματιστής Τσίπρας αναβάλλει την επανάσταση

Ακούγοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την νέο εκλεγείσα κυβέρνηση του, αποκομίζεις την αίσθηση ότι η επανάσταση δεν ακυρώθηκε, αλλά έχει πάρει αναβολή, αναφέρει σε άρθρο του για το Reuters ο Paul Taylor.

Όπως επισημαίνει, ο Τσίπρας σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει απεμπολήσει την ρητορική του κατά της λιτότητας, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, για να οδηγήσει μόλις σε έξη μήνες την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και ένα βήμα πριν την έξοδο της από την ευρωζώνη.

Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει ταχύτατα να επιβάλει τις επώδυνες οικονομικές αλλαγές, τις περικοπές εξόδων και τις αυξήσεις φόρων, των μέτρων δηλαδή που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε τον Αύγουστο, ώστε να μπορέσει την ριζοσπαστική κοινωνική του ατζέντα στο δεύτερο μισό της τετραετούς θητείας του, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αλλά και Έλληνες αναλυτές, αναμένεται να υπάρξει "μήνας του μέλιτος" κυβέρνησης- κοινωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, σε μια περίοδο όπου θα πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός και να ξεκινήσει η εφαρμογή του τεράστιου πακέτου μεταρρυθμιστικών μέτρων, που θα εξασφαλίσει την επόμενη λήψη δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς και χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Όμως, όπως αναφέρει ο Taylor, τα προβλήματα παραμονεύουν την επόμενη χρονιά, καθώς θα πρέπει να περάσουν οι επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά και στις δημόσιες παροχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από μια αδύναμη και χαμηλού ηθικού διοίκηση. Η αύξηση των φόρων που "ροκανίζει" την αγοραστική δύναμη του κόσμου και οι φουσκωμένες ελπίδες για τις συζητήσεις για το χρέος, εμπεριέχουν το ρίσκο να οδηγήσουν σε μια νέα απογοήτευση.

Με δεδομένη την απροθυμία της Γερμανίας και των άλλων βόρειο-ευρωπαίων δανειστών, η αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται ότι θα είναι περιορισμένη, σταδιακή  και με κανόνες, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η λαϊκή υποστήριξη στον Τσίπρα.

Παράλληλα, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με την καταλληλότητα ορισμένων υπουργών και την έλλειψη καταρτισμένων τεχνοκρατών, που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα γραφειοκρατικά των απαιτούμενων νέων πολιτικών.

Κλείνοντας, ο Taylor αναφέρει ότι ενώ ο Τσίπρας διαθέτει την καλύτερη ευκαιρία που είχε Έλληνας ηγέτης, για να δημιουργήσει μια πραγματική οικονομική μεταμόρφωση, θα πρέπει να ξεφορτωθεί περισσότερα ιδεολογικά βαρίδια, να δώσει όραμα για το μέλλον και να αποκτήσει τις ικανότητες και τις πολιτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την αποστολή του.  

πηγή: http://www.capital.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!