Ομόφωνα εγκρίθηκε η λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες

Ομόφωνα εγκρίθηκε η λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

Την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την ίδρυση και λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα σήμερα, Δευτέρα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε στην Σύρο υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη.

Η λειτουργία του γραφείου  έχει ήδη δρομολογηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζημάρκου στις Βρυξέλλες και αποτελεί απόρροια του στρατηγικού προσανατολισμού της Περιφερειακής Αρχής  για την ανάδειξη της νησιωτικότητας, στο κατ’ εξοχήν κέντρο λήψεως των αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι το γραφείο στις Βρυξέλλες αποτελούσε εξ’ αρχής  αναπόσπαστο κομμάτι του γενικότερου διεκδικητικού πλαισίου που έχει εκπονήσει η Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο η  υλοποίησή του καθίσταται αδήριτη  ανάγκη και επιταχύνεται, μετά την διαπίστωση ότι για την ελληνική πολιτεία ο όρος της νησιωτικότητας είναι παντελώς άγνωστος και η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν είναι απολύτως προσχηματική και κενή περιεχομένου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες  της νοοτροπίας του κεντρικού κράτους, που αντιμετωπίζει τους νησιώτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αφενός λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά της Περιφέρειας που αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητάς της, αφετέρου εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ περίπου και προκύπτει μετά την απόφαση ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν να κλείσει το τρέχον ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, μόνο με τους κοινοτικούς πόρους και χωρίς της εθνική συμμετοχή, που ανέρχεται στο 50% του προγράμματος.

Πέραν της αναγκαιότητας ανάδειξης της νησιωτικότητας και κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, ένας επιπλέον σοβαρότατος λόγος που καθιστά επιβεβλημένη την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις  Βρυξέλλες είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου τόσο προς το Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλο, όσο και προς τον α’  Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. F. Timmermans, είναι,  μέρος των πόρων που θα κατευθυνθούν στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, να διατεθούν απευθείας στις Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

«Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  στις Βρυξέλλες είναι επιτακτική  ανάγκη» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως «εφόσον για το κεντρικό κράτος οι αποφάσεις που αφορούν την νησιωτικότητα είναι κάτι εντελώς άγνωστο, είμαστε ηθικά και πολιτικά δεσμευμένοι, απέναντι στους νησιώτες, να μεταφέρουμε το θέμα εκεί που βρίσκεται πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων». 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!