Τοποθέτηση του Πρόεδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρη Γάκη στον προγραμματισμό των δράσεων της Επιτροπής

Ο σημαντικός ρόλος της Επιτροπής Περιφερειών του Κοινοβουλίου στο σχεδιασμό και στη διαδικασία υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων των Περιφερειών της Ελλάδας.

Τους βασικούς άξονες στον προγραμματισμό δράσεων και θεσμικών παρεμβάσεων της Επιτροπής Περιφερειών, με έμφαση τις πολιτικές και τα εργαλεία που θα κινητοποιήσουν στο μέγιστο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, κατέθεσε ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Γάκης, την Πέμπτη 05.11.15.

Στην εισήγηση του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία του έργου της Επιτροπής στην παρακολούθηση και ενημέρωση της Βουλής για ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης, τονίζοντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Επιτροπή στην επεξεργασία και στη διατύπωση προτάσεων που θα διευκολύνουν την αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών της Ελλάδας. «Η ολοκληρωμένη ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες των Περιφερειών και η συνεργασία με τους θεσμούς άσκησης περιφερειακής πολιτικής θα δώσει ισχυρή ώθηση στις Ελληνικές Περιφέρειες, έτσι ώστε να αναπτύξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, τις τοπικές παραγωγικές εξειδικεύσεις. Ταυτόχρονα, η συζήτηση των θεμάτων περιφερειακής πολιτικής και κοινωνικής συνοχής στην Επιτροπή, θα υποβοηθήσει το έργο των τοπικών και περιφερειακών δομών αυτοδιοίκησης στην επεξεργασία και τη διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, θα διευκολύνει τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων που θα επιταχύνουν την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών.

Ο Δημήτρης Γάκης, πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής να προσανατολιστούν οι συνεδριάσεις σε θέματα που αφορούν στην έναρξη των επενδύσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020), στην επεξεργασία και στη διατύπωση προτάσεων που θα διευκολύνουν την εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, στην αλληλεπίδραση της Επιτροπής με όλους τους θεσμούς περιφερειακής ανάπτυξης στην ΕΕ. Όλα αυτά, με την ενεργό συνεργασία της Επιτροπής με τις ελληνικές περιφέρειες, που θα πρέπει για το σκοπό αυτό να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και αναπτυξιακά σχέδια. «Περιφερειακή ανάπτυξη με έργα που να βασίζονται στις έξυπνες ειδικεύσεις και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών, σε συνδυασμό με την έγκαιρη και στοχευμένη απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, είναι το κλειδί για την κοινωνική συνοχή και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Ελληνική περιφέρεια», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Σημαντικό κομμάτι της παρέμβασης του Δημήτρη Γάκη, αφορούσε στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα της νησιωτικής χώρας, καθώς και για τα θέματα Υγείας, Παιδείας, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τονίζοντας ότι χρειάζεται ειδική  μέριμνα από την Πολιτεία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των λιγότερο ευνοημένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Με τη συνεργασία και την ένωση δυνάμεων, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας. Η διευρυμένη χρήση καινοτομιών, ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός, οι καλύτερες λύσεις σε θέματα που «καίνε», όπως η διαχείριση των αποβλήτων σε επίπεδο περιφέρειας, οι υδάτινοι πόροι και η ενεργειακή επάρκεια, οι επενδύσεις σε τομείς που οι τοπικές οικονομίες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι πραγματικά η καλύτερη στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα.

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!