Να δοθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να δίνουν μαθήματα στις εξεταστικές Φεβρουαρίου και Ιουνίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για να δοθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να δίνουν τα μαθήματα που οφείλουν στις εξεταστικές Φεβρουαρίου και Ιουνίου, ανεξαρτήτως του εξαμήνου που διδάσκονται, κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας μαζί με τους Βουλευτές, κ.κ. Θεόδωρο Φορτσάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι φοιτητές επί πτυχίω είχαν αυτή τη δυνατότητα την προηγούμενη περίοδο και το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2016, ζητώντας από τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τους φοιτητές να ολοκληρώσουν γρήγορα τις σπουδές τους και να μην παρεμβάλει εμπόδια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Υπάρχουν φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η παράταση του χρόνου σπουδών σημαίνει έξοδα και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους.

Ο κ. Υπουργός Παιδείας οφείλει να δώσει άμεσα λύση, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς τον

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κύριο Νίκο Φίλη

 

Θέμα: Εξέταση σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα για τους επί πτυχίω φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουάριου και Ιουνίου 2016

 

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2015

Με το άρθρο 34 παρ. 17 του Ν.4115/2013 δόθηκε η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2013 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο. Περαιτέρω, με το έκτο άρθρο, παράγραφος 9 του Ν. 4218/2013, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους πλέον τους φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, επίσης ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε για όλους τους φοιτητές και σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 με το άρθρο 73 παρ. 1 του Ν. 4316/2014. Ειδικότερα, για τους επί πτυχίω φοιτητές, σε σχέση με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2015, υιοθέτησε πρόσφατα σχετική ρύθμιση η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το άρθρο 39 του Ν. 4327/2015.

.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη πρόνοια για τις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016. Δεδομένου ότι δεν έχει υιοθετηθεί σχετική διάταξη, χιλιάδες επί πτυχίω φοιτητές βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να καταστεί εφικτό να εξετασθούν σε οφειλόμενο μάθημα. Έτσι όμως αυτοί καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η φοίτηση λαμβάνει χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους. Ειδικότερα οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, καθώς είτε αναγκάζονται να διαμένουν στον τόπο φοίτησής τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με συναφή έξοδα (ενοίκιο, λοιπές δαπάνες διαβίωσης κ.α.), είτε υποβάλλονται σε πολυέξοδες μετακινήσεις.

Συνεπώς, είναι επιβεβλημένο και φέτος να υπάρξει σχετική πρόνοια.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

-  Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να χορηγηθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

 

  1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  2. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
  3. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!