Νεκτάριος Σαντορινιός - Ομιλία στην Επιτροπή Περιφερειών

Θέμα: «Οφείλουμε να επισημάνουμε τα θεσμικά προβλήματα που εμποδίζουν την περιφερειακή ανάπτυξη-Τοποθέτηση στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειών της Βουλης».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Κοινοβουλευτικής Περιόδου ΙΖ, στην οποία είναι μέλος, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός για ζητήματα που αφορούν τους στόχους της επιτροπής, τη σχέση κράτους και περιφέρειας, την αποτίμηση του ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο και τον τουρισμό.

Στόχοι της Επιτροπής

Ο ρόλος μας, είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, είναι η παρακολούθηση και η ενημέρωση της Βουλής, αλλά και της Κυβέρνησης για τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν και τις ανάγκες τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου. Στόχος μας, συνέχισε είναι, να βοηθήσουμε περισσότερο τη λειτουργία των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να αναιρεθούν τα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν για την εκκίνηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της εύρυθμης λειτουργίας όλων των φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ευκαιρία που έχουμε αυτή την περίοδο, σχολίασε ο βουλευτής για έναν περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων υπό τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων.

Κάνοντας μνεία στις νησιωτικές αλλά και ακριτικές περιοχές, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη των αναγκών τους σε παιδεία, υγεία καθώς και των προβλημάτων πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές, όπως πχ. οι ακτοπλοικές συνδέσεις των νησιών της Δωδεκανήσου, που χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση κατά τους χειμερινού μήνες.

Απολογισμός έργων ΕΣΠΑ

Πρέπει, δήλωσε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, να συζητηθούν εκτενώς στην επιτροπή οι δυνατότητες κάλυψης των παραπάνω αναγκών κυρίως αυτών των δυσπρόσιτων περιοχών από το καινούργιο ΕΣΠΑ, εντούτοις είναι χρήσιμο να γίνει, ανοιχτά, μια συζήτηση, για την κατάσταση των έργων που μέχρι τώρα έχουν γίνει μέσω ΕΣΠΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρόλο, που δεν υπαινίσσομαι να ξεκινήσει μια διελκυστίνδα, ανάμεσα στο τι κάναμε εμείς και τι οι άλλοι, εντούτοις, είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός πρέπει να ξέρουμε αν δομές που υποτίθεται ότι απορρόφησαν χρήματα του ΕΣΠΑ, σήμερα λειτουργούν. Οι στόχοι επετεύχθησαν ή μήπως πήραμε τσιμέντα και δεν φτιάξαμε υγεία, όπως πχ. στο πολυδύναμο ιατρείο της Χάλκης που κατασκευάστηκε αλλά δεν λειτουργεί;

Για το νέο αναπτυξιακό νόμο

Μέχρι τώρα οι αναπτυξιακοί νόμοι που βιώσαμε, σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, μπορεί να βοήθησαν σε ένα βαθμό την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά περιείχαν πολλές στρεβλώσεις οι οποίες ωφέλησαν συγκεκριμένους παράγοντες και επί της ουσίας χρήματα από αυτούς τους νόμους βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Πρότασή μου είναι, κατέληξε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ότι πρέπει να έχουν πρώτα τεθεί οι προτεραιότητες βάση των αναγκών κάθε περιφέρειας και να υπάρχει σε κάθε αναπτυξιακό νόμο ρήτρα βιωσιμότητας και φυσικά ρήτρα απασχόλησης. Δεν μπορεί κάποιος να επιδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο και να μην αυξάνεται η απασχόληση στη χώρα μας, κατέληξε ο βουλευτής.

Ένας νέος σχεδιασμός για τον τουρισμό

Ο τουρισμός πρέπει να επανά- προσεγγιστεί από όλες του τις πλευρές- την ποιότητα, την ποσότητα, κτλ- αλλά κυριότερα πρέπει να συνδεθεί με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτόν. Ο τουρισμός που αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην Ελλάδα κρύβει αρκετή μαύρη εργασία, απλήρωτη εργασία και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο εργασιακό μεσαίωνα.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!