Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κουρουμπλή. Στο τραπέζι η άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων στους νησιωτικούς δήμους

Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή, συναντήθηκε χθες ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής έθεσε για μία ακόμα φορά το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης προσλήψεων στους  νησιωτικούς δήμους, κατ’ εξαίρεση, ενώ κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα-πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Κόνσολας είχε πρωτοστατήσει στη ψήφιση της σχετικής διάταξης στο ν.4093 του 2012, η οποία εξαιρούσε τους νησιωτικούς δήμους από την απαγόρευση προσλήψεων τακτικού προσωπικού. Στη συνέχεια, όμως, εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε εμπόδια και προσκόμματα στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε στον κ. Κουρουμπλή τις ιδιαιτερότητες των  νησιωτικών δήμων, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούν με ένα μόνο υπάλληλο και κάποιοι άλλοι στερούνται βασικών ειδικοτήτων για να προσφέρουν υπηρεσίες στους νησιώτες.

Η συνάντηση του κ. Κόνσολα με τον Υπουργό Εσωτερικών έγινε σε κλίμα συνεννόησης, με το Βουλευτή Δωδεκανήσου να ζητά από τον κ. Κουρουμπλή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Η άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους νησιωτικούς δήμους, θα συναντήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Με τον Καλλικράτη παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες στους δήμους και όχι μόνο δεν παραχωρήθηκαν οι ανάλογοι και αντίστοιχοι πόροι αλλά τα έσοδα της αυτοδιοίκησης υπέστησαν περικοπή της τάξης του 60%.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους νησιωτικούς δήμους να προχωρήσουν στην πρόσληψη του αναγκαίου τακτικού προσωπικού για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους η κατάσταση είναι δραματική».

Το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Ο νόμος 3852/2010, που απετέλεσε το κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής του Καλλικράτη, παραχώρησε σειρά αρμοδιοτήτων στους δήμους, χωρίς αυτές οι αρμοδιότητες να συνδέονται με την εκχώρηση συγκεκριμένων και θεσμοθετημένων πόρων αλλά και χωρίς να συνυπολογιστεί αν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει τη λειτουργία των δήμων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι  νησιωτικοί δήμοι που αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και να ασκήσουν τις στοιχειώδεις αρμοδιότητες τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αιρετοί της αυτοδιοίκησης, σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, αναγκάζονται να κάνουν χρέη οδηγού ή και εργάτη του δήμου, υπάρχουν δήμοι που έχουν μόνο ένα υπάλληλο καθώς και δήμοι που στερούνται τεχνικού, διοικητικού προσωπικού αλλά και προσωπικού καθαριότητας.

Οι  νησιωτικοί δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο δήμο της ηπειρωτικής χώρας. Ούτε μετατάξεις μπορούν να γίνουν, αφού δύσκολα επιλέγει κάποιος να μετακινηθεί σε ένα μικρό και απομακρυσμένο νησί, ούτε, όμως, μπορούν να υπάρξουν διαδημοτικές συνεργασίες στο επίπεδο των πιεστικών προβλημάτων της καθημερινότητας, λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας.

Η Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί το αυτονόητο: ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων για τους νησιωτικούς δήμους.

Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά σας, να επανέλθει και να εφαρμοστεί άμεσα η διάταξη της υποπαραγράφου ΣΤ1 παρ.3 του άρθρου 1 του νόμου 4093/2012 σύμφωνα με την οποία: «Οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους δεν εμπίπτουν στον περιορισμό των προσλήψεων του άρθρου 11 του ν. 3833/2010».

Εκτιμώ ότι σε αυτό το ζήτημα θα εκφραστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι πρέπει να έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έναντι των πολιτών.

Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες σε προσωπικό των  νησιωτικών δήμων του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης των σχετικών προσλήψεων.

Με εκτίμηση

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2020 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!