Ηλίας Καματερός: να βρεθεί λύση για όσους δε μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις οφειλών

Να βρεθεί λύση, που να επιτρέπει αφενός στις επιχειρήσεις με οφειλές στο δημόσιο να έχουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό, που θα τους χρειάζεται εκτός των άλλων και για τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας, και αφετέρου σε όσους οφειλέτες δε μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, μέσω της ρύθμισης σε 12 ή 100 δόσεις, ώστε να πληρώνει ο καθένας όσα μπορεί, ζήτησε ο βουλευτής Ηλίας Καματερός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη.

Η πρόταση του Δωδεκανήσιου βουλευτή κατατέθηκε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων για συνεπείς φορολογούμενους, που θα επιφέρει και μείωση των δημόσιων εσόδων, όπως επισήμανε.

Ο Ηλίας Καματερός, μεταφέροντας την αγωνία των πολιτών, αναρωτήθηκε αν η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση βασίζεται στην ελπίδα της να ανατρέψει την κατάσταση που την οδηγούν οι δανειστές – δυνάστες, όπως τους χαρακτήρισε, μέσω αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Γι αυτό, είπε, η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί παίρνοντας παράλληλα μέτρα ανακούφισης, πέρα από αυτά που ψήφισε, γιατί επίτηδες κάποιοι κύκλοι πιέζουν για να μη πετύχει το πρόγραμμα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στον Ηλία Καματερό, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγωνία του και τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, παρόλα τα χρονικά όρια, να περιληφθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών πριν τη λήξη τους.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση όπως κατατέθηκε από τον Ηλία Καματερό:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων για συνεπείς φορολογούμενους»

Κύριε Υπουργέ,

Με το Νόμο 4321/21.3.2015 που περιλαμβάνει «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες φορολογούμενους να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους σε 100 δόσεις. Η Πολιτεία αποκόμισε ανείσπρακτα έσοδα και οι φορολογούμενοι πέτυχαν να θέσουν σε έλεγχο τα οικονομικά τους και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτή η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να ωφεληθεί η οικονομία στο σύνολό της.

Εν’ τω μεταξύ δυσμενέστερες διατάξεις που ακολούθησαν, με το Νόμο 4336/14.8.2015 για την «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» αλλά και το Νόμο 4337/17.10.2015 με τα «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συσσωρεύουν παλιές υποχρεώσεις στους φορολογούμενους, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν σε μικρό χρονικό διάστημα παράλληλα με τις τρέχουσες οφειλές τους.

Σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαπιστώνουμε αδυναμία σε πολλούς φορολογούμενους να είναι συνεπείς ταυτόχρονα στις παλιές και νέες υποχρεώσεις τους, με κίνδυνο απώλειας της ευνοϊκής ρύθμισης.

Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σοβαρή απώλεια εσόδων και στα δημόσια οικονομικά.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Το Υπουργείο διαπιστώνει από τα στοιχεία του το προαναφερόμενο πρόβλημα;
  2. Πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!