Ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού για τον Προϋπολογισμό

Θέμα: «Ο Προϋπολογισμός έχει τρία στοιχεία: αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ρεαλισμό και αναπτυξιακή προοπτική- ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού στην ολομέλεια».

Με εξειδίκευση στα θέματα ανάπτυξης, βιομηχανίας και τουρισμού τοποθετήθηκε στην ολομέλεια την Τετάρτη (2/12/15) ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Για τον Προϋπολογισμό

«Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι το πρώτο δείγμα γραφής της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Για εμάς η νέα χρονιά αποτελεί την αφετηρία της οριστικής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».

«Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα έχει σαφή ταξικά και αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζεται κυρίως από τρία στοιχεία: τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, τον ρεαλισμό και την αναπτυξιακή του προοπτική. Γιατί στη δική μας αντίληψη δεν αρκεί να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας ούτε να αναπαράγουμε την κρίση προς όφελος λίγων και εκλεκτών. Γιατί για εμάς ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις με σοβαρούς επενδυτές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, και όχι με «κοράκια». Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται ακόμα και στις συντηρητικές εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού, που προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 22%».

«Οι πολιτικές μας έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση της θέσης και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας».

Για τον Τουρισμό

«Το 2015, παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, αποτέλεσε ένα έτος σταθμό στην αναβάθμιση των τουριστικών μας προϊόντων. Έσοδα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν με σταθερή και συνεπή πολιτική ανοίγματος νέων αγορών και συνεχή προσπάθεια για αύξηση επιπλέον των μεριδίων της αγοράς στις παραδοσιακές τουριστικές μας δεξαμενές. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2016 με κύριους στόχους την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη συνεχόμενη αύξηση του μεριδίου στην παγκόσμια τουριστική αγορά».

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

«Το ΠΔΕ για το 2016 φτάνει τα 6,75 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 6 δις είναι πόροι της Ε.Ε, ενώ μόλις τα 750 εκ. αφορούν έργα που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους».

«Υλοποιούμε την προγραμματική μας δέσμευση για τόνωση της ανάπτυξης με μοχλό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παράλληλα θα δώσουμε έμφαση στο κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά κυρίως στην έναρξη και υλοποίηση των προγραμμάτων της νέας περιόδου».

«Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές και θα στοχεύει κυρίως στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην υλοποίηση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των μεγάλων έργων υποδομής που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα».

Απάντηση στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

«Είναι επιλεκτική, μάλλον, η μη αναφορά σας στο γεγονός πως με το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, που προβλέπατε, έπρεπε να πάρουμε επιπλέον μέτρα ύψους επιπλέον 7 δις, δημιουργώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, μεγαλύτερη δημοσιονομική ασφυξία στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία».

«Μας μιλάτε για μια απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, που είναι ένα ευχολόγιο. Δεν έχει καμία ουσία. Ξεχνάτε ότι ήδη έχουμε κάνει αναδιάρθρωση, σύμφωνα με την οποία στα επόμενα χρόνια έπρεπε να πληρώσουμε 53  δισεκατομμύρια και αυξήσαμε τον χρόνο ωρίμανσης στα τριάντα τρία χρόνια με καλύτερα επιτόκια.  Ή μήπως ξεχνάτε τη δήλωση του κ. Κοστέλο ότι τον Φεβρουάριο ξεκινάμε την ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, με χρονοδιάγραμμα;».

«Αντίθετα με σας, εμείς είχαμε πει πως μέσα από τη διαπραγμάτευσή μας θα βάλουμε ένα τέλος στο σπιράλ της καταστροφής. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, διαψεύδουν τις Κασσάνδρες, που μέσα σε αυτή την Αίθουσα μάς κουνούσαν το δάχτυλο και προέβλεπαν μεγάλη ύφεση και κοινωνική και οικονομική καταστροφή».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλιώς είχα προγραμματίσει να ξεκινήσω. Ακούγοντας, όμως, τον προηγούμενο ομιλητή, θέλω να πω τα εξής: Αλήθεια, μιλάτε συνεχώς για πρωτογενές έλλειμμα. Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Επίσης, μιλάτε και για επιπλέον μέτρα που θα έπρεπε να πάρουμε.

Ξεχνάτε ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, που προβλέπατε εσείς, έπρεπε να πάρουμε επιπλέον μέτρα -όχι αυτά- ύψους επιπλέον 7 δισεκατομμυρίων, δημιουργώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, μεγαλύτερη δημοσιονομική ασφυξία στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία;

Μας μιλάτε για μια απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, που είναι ένα ευχολόγιο. Δεν έχει καμία ουσία. Ξεχνάτε ότι ήδη έχουμε κάνει αναδιάρθρωση, σύμφωνα με την οποία στα επόμενα χρόνια έπρεπε να πληρώσουμε 53  δισεκατομμύρια και αυξήσαμε τον χρόνο ωρίμανσης στα τριάντα τρία χρόνια με καλύτερα επιτόκια. Το ξεχνάτε αυτό;

Ή μήπως ξεχνάτε τη δήλωση του κ. Κοστέλο ότι τον Φεβρουάριο ξεκινάμε την ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, με χρονοδιάγραμμα, όχι με ευχολόγια;

Για εμάς, λοιπόν, αυτός ο Προϋπολογισμός είναι το πρώτο δείγμα γραφής της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Και, αντίθετα με αυτά που λέτε εσείς, για εμάς η νέα χρονιά αποτελεί την αφετηρία της οριστικής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Είχαμε πει πως μέσα από τη διαπραγμάτευσή μας θα βάλουμε ένα τέλος στο σπιράλ της καταστροφής. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, που όλοι έλεγαν ότι θα είναι μια καταστροφική χρονιά, διαψεύδουν τις Κασσάνδρες, που μέσα σε αυτή την Αίθουσα μάς κουνούσαν το δάχτυλο και προέβλεπαν μεγάλη ύφεση και κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα έχει σαφή ταξικά και αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζεται κυρίως από τρία στοιχεία: τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, τον ρεαλισμό –σε αντίθεση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς που ήταν ευχές- και την αναπτυξιακή του προοπτική. Γιατί στη δική μας αντίληψη δεν αρκεί να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας ούτε να αναπαράγουμε την κρίση προς όφελος λίγων και εκλεκτών. Γιατί για εμάς ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις με σοβαρούς επενδυτές και όχι με «κοράκια», που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται ακόμα και στις συντηρητικές εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού, που προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 22%.

Οι πολιτικές μας έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση της θέσης και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας. Προτεραιότητά μας είναι η σύνταξη ενός νέου αναπτυξιακού νόμου με βασικούς στόχους την αύξηση της απασχόλησης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της επανεκβιομηχάνισης της χώρας, η οποία έχει αποβιομηχανιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και γενικότερα την υποβοήθηση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ένα ακόμη εργαλείο για την τόνωση της απασχόλησης και την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη αναλάβει δράσεις για τη σύσταση Συμβουλίου, το οποίο θα καταρτίσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι την άνοιξη.

Όλοι σήμερα συμφωνούμε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, οδήγησαν με τραγική συνέπεια στην αποβιομηχάνιση της χώρας. Ο ρόλος του κράτους στην τόνωση της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι ρυθμιστικός και να δημιουργεί ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις.

Σύντομα, λοιπόν, προχωράμε αφενός στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας με ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και αφετέρου στη θεσμοθέτηση οργανωμένων χώρων άσκησης βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας.

Το 2015, παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, αποτέλεσε ένα έτος σταθμό στην αναβάθμιση των τουριστικών μας προϊόντων. Αναφέρω νούμερα: Έσοδα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν με σταθερή και συνεπή πολιτική ανοίγματος νέων αγορών και συνεχή προσπάθεια για αύξηση επιπλέον των μεριδίων της αγοράς στις παραδοσιακές τουριστικές μας δεξαμενές. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2016 με κύριους στόχους την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη συνεχόμενη αύξηση του μεριδίου στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε έχει καθιερωθεί αυτοτελής Διεύθυνση Εναλλακτικού Τουρισμού στο αντίστοιχο Υπουργείο.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2016 φτάνει τα 6,75 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 6 δισεκατομμύρια είναι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις τα 750 εκατομμύρια αφορούν έργα που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.

Υλοποιούμε έτσι την προγραμματική μας δέσμευση για τόνωση της ανάπτυξης με μοχλό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσουμε έμφαση στο κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά κυρίως στην έναρξη και υλοποίηση των προγραμμάτων της νέας περιόδου.

Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές και θα στοχεύει κυρίως στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην υλοποίηση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των μεγάλων έργων υποδομής που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια που υλοποιεί την ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για κοινωνική προστασία των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων της κοινωνίας.

Σας καλούμε να υπερβείτε τις κομματικές αγκυλώσεις και να στηρίξετε την αλλαγή σελίδας που σηματοδοτείται για τη χώρα με αυτόν τον Προϋπολογισμό.

Ευχαριστώ.  


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!