Συνέντευξη Νεκτάριου Σαντορινιού στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Θέμα: «νομοθετούμε με βάση τη λογική του διαχωρισμού ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, και σε αυτούς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν για αντικειμενικούς λόγους».

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός την Δευτέρα (14/12/15) το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή «ΤΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ» με τον Ξενοφώντα Ζηκίδη και την Ευαγγελία Μπαλτατζή. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που προωθούνται για τα κόκκινα δάνεια και το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων. Ανέπτυξε, τέλος, τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

«Οι κύριες ιδιότητές του νομοσχεδίου είναι ότι έχει ταξικά χαρακτηριστικά και ότι τα θέματα προσεγγίζονται με μια εντελώς διαφορετική λογική απ’ ότι γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Ο ταξικός του χαρακτήρας φαίνεται στο με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ρύθμιση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα κόκκινα δάνεια- καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- που ρυθμίζονται σε επόμενη φάση. Αυτό δείχνει καθαρά, όπως και στην περίπτωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ότι νομοθετούμε με βάση τη λογική του διαχωρισμού ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, και σε αυτούς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για αντικειμενικούς λόγους».

Ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

«Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι σε αυτό το νομοσχέδιο γίνεται σαφές πως δε θα επιδεινωθεί σε καμία περίπτωση η θέση των δανειοληπτών ή των τραπεζών από τις νέες ρυθμίσεις».

«Το ίδιο το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών αυτών θα υπόκειται στους κανόνες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, έτσι όπως ισχύουν στην Ε.Ε., στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και θα είναι υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Με λίγα λόγια, θα είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν βάσει του Ελληνικού Δικαίου».

«Ένα άλλο σημείο που αξίζει να μάθουν οι πολίτες είναι ότι αυτές οι εταιρείες- τράπεζες δε θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα απέναντί τους. Οι πρακτικές τους υπόκειται σε έλεγχο από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ώστε να προστατευθούν οργανωμένα και με νομοθετικό πλαίσιο, αυτή τη φορά, οι δανειολήπτες». 

Για τις τράπεζες και τις ανακεφαλαιοποιήσεις

«Όλο αυτό συμβαίνει γιατί τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων- που μπορεί να αφορούν μικρό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά το συνολικό ποσό τους είναι αρκετών δις, δε μπορούν να αντιμετωπισθούν από την υπάρχουσα χρηματοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, τους μηχανισμούς τους και την τεχνογνωσία τους. Δηλαδή, ενώ πληρώναμε τις τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, βασικά και εξαιτίας των ανεπαρκών διοικήσεών τους- κάτι που το λέει και το ΔΝΤ σε έκθεση του».

«Εμείς με τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις και με τη δική μας ανακεφαλαιοποίηση επιθυμούμε να παίξουν οι τράπεζες τον ρόλο τους σαν το μοχλό στήριξης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Για το Μισθολογικό και την εργατική πολιτική της κυβέρνησης

«Είναι παράλογο πως ακόμη και στα με θετικό πρόσημο νομοσχέδια και πάλι υπάρχουν αρνητικές κριτικές. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το νέο μισθολογικό προβλέπει οριακή αύξηση για ένα μέρος των δημοσίων υπαλλήλων σε ορίζοντα τετραετίας, υπαλλήλων των οποίων η μισθολογική ωρίμανση είχε παγώσει. Όπως και να έχει δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μέρος της κοινωνίας που συμμετέχει στην τόνωση της οικονομίας και οποιαδήποτε αύξηση στο εισόδημά τους- που έχει υποστεί μειώσεις έως και 50%- θα αυξήσει την ενεργή ζήτηση στην αγορά. Άλλωστε τόσα χρόνια λέγαμε πως ήταν αλληλένδετη η μείωση των μισθών και των συντάξεων με την τραγική ύφεση της αγοράς. Εμείς πιστεύουμε σε αυτό και το αποδεικνύουμε με την λογική του νομοθετήματός μας».

«Οφείλω να πω ακόμη, για όσους μας κατηγορούν για εύνοια προς στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι με προγράμματα που τρέχουν ή θα τρέξουν στον ΟΑΕΔ προβλέπεται η δημιουργία 200. 000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη τακτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την τόνωση της αγοράς αλλά και για την εναρμόνιση των εργασιακών σχέσεων και αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, όπου προτίθεται να φέρει άμεσα σχετική ρύθμιση για ψήφιση». 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!