Την ενίσχυση της θεσμικής δυνατότητας παρέμβασής της στα θέματα υγείας στα μικρά νησιά, ζητά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος υπέβαλε σχετική τροπολογία στον Υπουργό Υγείας, με το αίτημα της  άμεσης ψήφισής της από την Βουλή.

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, είχε την Τρίτη στο Υπουργείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης απέσπασε την δέσμευση του Υπουργού  ότι σήμερα Τετάρτη θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία με την οποία διευκολύνεται περαιτέρω η παροχή οικονομικών κινήτρων από τους ΟΤΑ προς τους γιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Η δέσμευση του Υπουργού ήλθε σε απάντηση της από 14/12/2015 επιστολής που ο Περιφερειάρχης είχε απευθύνει στον κ. Ξανθό (το έγγραφο επισυνάπτεται), με το αίτημα να ενισχυθεί η δυνατότητα παρέμβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο  - το οποίο, σημειωτέον – δεν είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν – παρουσιάζει σημεία που μπορούν να προκαλέσουν τριβές μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών  (υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου), για την αντίστοιχη δαπάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που έκανε χρήση αυτού του νομοθετικού πλαισίου, με την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2015 για την παροχή κινήτρων σε 60 επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην πορεία και τα οποία επιδιώκει να θεραπεύσει η νέα τροπολογία που ο Περιφερειάρχης κατέθεσε στο Υπουργείο, 42 γιατροί έχουν έλθει ήδη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.  Την πρωτοβουλία  αυτή δε, υιοθέτησαν στην συνέχεια  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προσφάτως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε γνωστό πως αν περάσει από την Βουλή η εν λόγω τροπολογία με την διευκόλυνση της έγκρισης των δαπανών για τα κίνητρα στους γιατρούς, από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, υπάρχει η πρόθεση, στο περιφερειακό συμβούλιο του προσεχούς Φεβρουαρίου να έλθει προς ψήφιση η επέκταση της απόφασης είτε ως προς το ύψος του κινήτρου, είτε ως προς τον αριθμό των γιατρών και μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, που έχει πλήρη εικόνα για την επάρκεια του κινήτρου στα νησιά.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υγείας, αναζητήθηκαν τρόποι για να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις ΜΚΟ που έχουν εμφανιστεί στα νησιά που δέχονται μεταναστευτικές ροές και προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ελήφθησαν αποφάσεις ώστε όλη αυτή η διαδικασία να γίνεται στο εξής με τρόπο συγκροτημένο, με κεντρικό συντονισμό και με πολύ σεβασμό στον εθελοντισμό και στους εθελοντές.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!