Ευρεία σύσκεψη με θέμα την διαδικασία ανάδειξης της πόλης που θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την διαδικασία ανάδειξης της πόλης που θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, πραγματοποιήθηκε τη Δεύτερα 21/12/2015  στο υπουργείο Εσωτερικών. Παρόντες ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι των υποψηφίων πόλεων και υπηρεσιακοί φορείς των δύο Υπουργείων. Τη Ρόδο -λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου- εκπροσώπησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Κούρτης.

         Την κεντρική εισήγηση των θεσμικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιες πόλεις έκανε στους υπουργούς ο κ. Χατζηιωάννου, καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου.
Στο τραπέζι τέθηκαν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 που θα γίνει η πρώτη διαλογή και θα μείνουν οι πόλεις που θα διεκδικήσουν τελικώς τον τίτλο.

          Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η οικονομική συμμετοχή της Πολιτείας στην προσπάθεια, αλλά και η θεσμική διευκόλυνση των Δήμων κατά την διαδικασία ανάδειξης, με την μορφή ενός ειδικού οργανισμού ή ΑΕ που θα εξαιρείται από τις δεσμεύσεις του «Καλλικράτη».

           Οι Δήμαρχοι των πόλεων έθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις στον διάλογο, με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Μπαλτά να ζητούν σύνθεση και συγκεκριμενοποίηση, ώστε να αξιολογηθούν συνολικά. Μετά και την σύμφωνη γνώμη των 13 δημάρχων η Ρόδος ανέλαβε να καταθέσει το σχετικό υπόμνημα στους υπουργούς μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να επιλυθούν κοινοβουλευτικά.

           Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων θα συνεχιστεί στο προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί ότι μετά από την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού -που έγινε αποδεκτή- στα τέλη Ιανουάριου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην Αθήνα για να παρουσιαστεί ο θεσμός της ΠΠΕ 2021 και οι υποψηφιότητες των ελληνικών πόλεων.

            Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Πολιτισμού εξέφρασαν την πρόθεση να στηρίξουν την προσπάθεια με γνώμονα τις πραγματικές δυνάμεις της χώρας.

            Μετά την συνάντηση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού με εντολή του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου παρέδωσε στον υπουργό Πολισμού  το προσχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης, θυμίζοντας στον κ. Μπαλτά την δέσμευση του για την ανανέωση της.

            Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα συγκαλέσει σύσκεψη για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος, καθώς η Μεσαιωνική Πόλη -μνημείο της Unesco- ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά. 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!