Αγροτικός Σύλλογος Κω για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή

Μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κω κινητοποίηση από αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς και οινοποιούς με αφορμή το αντιασφαλιστικό  έκτρωμα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή προς συζήτηση.

Τα μέλη των συλλόγων κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους μέχρι την πόλη. Από κει οργανωμένοι σε μπλοκ πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως « Αγρότες, εργάτες συμμαχία, Μπλόκο τώρα στη φοροληστεία» και «Τσακίζουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω τον νόμο λαιμητόμο».

Στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Κω ενώ αμέσως μετά αντιπροσωπεία των συλλόγων πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Έπαρχο Κω και τον Δήμαρχο Κω.

Στην παραπάνω κινητοποίηση παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ με επικεφαλής την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου αλλά και αντιπροσωπείες από Εργατικά Σωματεία και Ελεύθερους Επαγγελματίες. Δεκάδες επίσης και τα μηνύματα αλληλεγγύης από εργατικούς φορείς προς τους αγρότες που κινητοποιούνται. Σχετικά με τις διεκδικήσεις των Συλλόγων για τους αγρότες προβλέπεται μεγάλη αύξηση εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη ο οποίος, από 7% που είναι σήμερα, θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον από το 2017, η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι η συνολική επιβάρυνση του αγρότη- κτηνοτρόφου για  την ασφάλιση του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημα του 2019. Από το 2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατώτατου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 Ευρώ και το 80% είναι 468, 80 Ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.625, 60 Ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό είναι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλει ο κάθε αγροτοκτηνοτρόφος ο οποίος είναι: 5.625,60 x27,45%= 1.544 Ευρώ ακόμα και αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα. Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλισμένο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση. Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,60 Ευρώ, η εισφορά για τον επόμενο χρόνο θα είναι ανάλογη και προφανώς μεγαλύτερη.  Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.α.) γίνεται φανερό ότι πολλοί περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά και όσοι καταφέρουν να βγουν στην σύνταξη (67 χρονών) δεν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αφού θα παίρνουν την εθνική σύνταξη των 384 Ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον το οποίο θα είναι για 20 χρόνια εισφορές 100 Ευρώ.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο κόσμος του Πρωτογενή Τομέα δίκαια ξεσηκώνεται. Η κινητοποίηση συνεχίζεται και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας. Τα τρακτέρ παραμένουν ζεστά. Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες της ΚΩ για την συμπαράσταση, την Αστυνομική Διεύθυνση Κω για την άψογη συνεργασία, τον κο Σπύρου(είδη υγιεινής), το φούρνο Ζαμάγια και τον κο Καλούμα για την έμπρακτη βοήθειά τους.

Αγροτικός Σύλλογος Κω

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κω

Αλιευτικός Σύλλογος Κω

Μελισσοκομικός Σύλλογος Κω


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!