Νεκτάριος Σαντορινιός για νομοθετική ρύθμιση για τα καταπατημένα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου

Θέμα: «Νομοθετική ρύθμιση για τα καταπατημένα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομίας- ερώτηση Νεκτάριου Σαντορινιού» 

Ανακοινώνοντας την έναρξη επεξεργασίας νομοσχεδίου σχετικά με τη ρύθμιση για δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες, απάντησε το Υπουργείο Οικονομίας, στην από 4/12/2015 ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και άλλων 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που συνυπέγραφαν  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν ότι η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα μεγάλης μερίδας πολιτών και αν αντιμετωπισθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης κατοχής κρατικής γης, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και της επενδυτικής ή τουριστικής αξιοποίησης των αναφερόμενων εκτάσεων. Συγκεκριμένα αναμένονται άμεσα και μόνιμα έσοδα από το τίμημα εξαγοράς και νομιμοποίησης των ακινήτων, από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων επί των εξαγοραζόμενων ακινήτων και από τη διενέργεια πράξεων διαχείρισης από τους νόμιμους πλέον ιδιοκτήτες.

Οι καταθέτοντες βουλευτές στην ερώτησή τους ανέφεραν ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας, καταβάλλοντας στο Δημόσιο ένα χρηματικό ποσό με ευνοϊκούς όρους, το οποίο θα είναι χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Το ζήτημα των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου και στο παρελθόν και αποτελεί ένα ουσιαστικό και πρακτικό πρόβλημα για χιλιάδες ιδιώτες ανά την Ελλάδα.

Αφορά 28.000 περίπου ακίνητα, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός εντοπίζεται σε περιοχές της Δωδεκανήσου, λόγω και της ύπαρξης κτηματολογίου. Σημειωτέον, ότι πολλές εξ’ αυτών των ιδιοκτησιών βρίσκονται σε περιοχές όπου η αλλαγή χρήσης έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα- δεδομένου ότι υπάρχει ρυμοτομία- ενίοτε δε έχουν εκδοθεί και πράξεις της Διοίκησης (π.χ. οικοδομικές άδειες).

Η ανακοίνωση της επεξεργασίας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Οικονομίας για ρύθμιση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα μιας και το ελληνικό Δημόσιο θα αποδεσμευτεί από ένα μεγάλο αριθμό καταπατημένων ακινήτων, ενώ παράλληλα θα επιλυθούν χρόνια κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!