Η Ελλάδα πρέπει και θα μείνει στη Ζώνη Σένγκεν!

Η Ελλάδα πρέπει και θα μείνει στη Ζώνη Σένγκεν! Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι συλλογική και ας το αντιληφθούν στην Ε.Ε.! Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Με αφορμή τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν και τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας απειλούν την Ελλάδα με αποβολή από την ζώνη Σένγκεν δίνοντας προθεσμία στη χώρα μας τριών (3) μηνών προκειμένου να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων και της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις  θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης που δίνει το δικαίωμα στα άλλα μέλη της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορά τους!

Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες για την χώρα μας;

Η αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από τη μειωμένη τουριστική κίνηση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που θα έρθει ως συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Τα πλεονεκτήματα των οποίων ευεργετούνται οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη είναι πολλά. Σπουδαιότερο η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η ενίσχυση των ελέγχων στα κοινά εξωτερικά σύνορα. Άλλα χαρακτηριστικά της Συμφωνίας Σένγκεν, τα οποία μπορεί να χαθούν αν η χώρα αποπεμφθεί από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο είναι τα εξής:

α) Ελεύθερη μετακίνηση: Οι κάτοικοι των χωρών μελών της ζώνης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης χωρίς έλεγχο, μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, χωρίς να υποβάλλονται δηλαδή σε συνοριακούς ελέγχους σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

β) Κοινοί νόμοι περί ασύλου: Σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

γ) Συντονισμός αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των χωρών μελών.

δ) Ενίσχυση της συνοριοφυλακής όταν υπάρχει ανάγκη. Οι συνοριοφύλακές μιας χώρας μπορούν να αποσπώνται σε άλλη χώρα στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων ή όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στα σύνορά της, όπως η Ελλάδα.

ε) Ανταλλαγή πληροφοριών πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η Ζώνη Σένγκεν - η δημιουργία της - ποιοι συμμετέχουν

Στη Ζώνη Σένγκεν (που πήρε το όνομα της από ένα χωριό του Λουξεμβούργου), συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν επιλέξει  να μην συμμετέχουν, ενώ Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο αναμένουν την έγκριση συμμετοχής.

Η Ζώνη Σένγκεν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1985 με την συμμετοχή μόνον της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της τότε Δυτικής Γερμανίας. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη το 1992, ενώ η εφαρμογή της άρχισε το 2000.

Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων αλλά και επιβάλλεται να καταλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών δεν λύνεται μόνο από τις χώρες υποδοχής τους, όπως στην περίπτωση της χώρας μας. Στην Ε.Ε. τώρα κατάλαβαν το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος. Ας στρέψουν το βλέμμα τους πρώτα προς την Τουρκία που δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και μετά να απειλούν τη χώρα μας που είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε. και αντιμετωπίζει και τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα. Η ευθύνη είναι συλλογική και η μετατόπισή τους γιγαντώνει τα προβλήματα! Θυμίζω ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!