Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο ενημερώνει ο Περιφερειάρχης

1. Ξεκίνησε η προλείανση του εδάφους για την μεγάλη μάχη αλλαγής του χρηματοδοτικού status του Νοτίου Αιγαίου. 2. Προς απεμπλοκή βαίνει το πρόβλημα με το hotspot στην Κω, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. 3. Την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των μικρών δήμων αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

Την έναρξη κύκλου επαφών  με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που σκοπό έχουν την εις βάθος ενημέρωσή τους σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επαναφοράς της στον λεγόμενο Στόχο 1.

Όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη, οι επαφές αυτές που θα γίνουν τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο και με πρόσωπα «κλειδιά» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς και με διαμορφωτές γνώμης, εντάσσονται στην γενικότερη προετοιμασία της περιφερειακής αρχής, για την μεγάλη και κρίσιμη πολιτική μάχη που θα δοθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

Το χρονοδιάγραμμα των επαφών - που θα ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου - έχει καθοριστεί σε συνεργασία του κ. Χατζημάρκου με το Γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες. Κρίθηκε δε σκόπιμο, στο πρόγραμμα να συμπεριληφθεί και το Βερολίνο, ως κυρίαρχος παράγων στην λήψη αποφάσεων που αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται, εξάλλου, να είναι έτοιμη και η μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο και θα εμπεριέχει όλα εκείνα να στοιχεία και τα επιχειρήματα που θα τεκμηριώνουν ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 2, μεταξύ των πλέον πλούσιων Περιφερειών της Ευρώπης, εδράζεται σε πλασματικά στοιχεία, που αλλοιώνουν κατάφωρα την πραγματικότητα. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει  ένα ισχυρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα της Περιφέρειας, στην προσπάθειά της να πείσει τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδικία που συντελείται σε βάρος του Νοτίου Αιγαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που μια Περιφέρεια επιχειρεί κάτι τέτοιο. Ουδέποτε μέχρι σήμερα διανοήθηκε κανείς να αμφισβητήσει το χρηματοδοτικό status της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρχαν τόσο ισχυρά επιχειρήματα, όσο αυτά που διαθέτει σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τόσο ισχυρά, που είμαι βέβαιος ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν θα μπορούν να τα αγνοήσουν» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Το προσφυγικό

 

Σε συνάρτηση  με την αλλαγή του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης θα θέσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις που υφίστανται τα νησιά - αποδέκτες των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «στην αγωνιώδη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, δεν έχει συνυπολογιστεί το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί».

 

Αναφερόμενος στις ασφυκτικές  - και εν πολλοίς- άδικες πιέσεις και απειλές που υφίσταται η χώρα από την Ευρώπη για έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν και λόγω της υστέρησης στην διαμόρφωση των hotspots, ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό σήμερα πως, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών στο νησί της Κω, οδηγείται σε απεμπλοκή.

«Δουλεύουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διεξόδου  στο πρόβλημα της Κω και είμαστε πολύ κοντά σε λύση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «από τις εναλλακτικές θέσεις που εξετάζονται για την δημιουργία hotspot εκτός της περιοχής Λινοπότι, μια τουλάχιστον μπορεί να οδηγήσει σε απεμπλοκή της κατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες».

 

Ο κ. Χατζημάρκος επέστησε για μια ακόμη φορά την προσοχή στην κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των πιέσεων του δέχεται η χώρα, στην ανάγκη να γίνουν γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, ενώ τόνισε πως «μπορεί τελικά στην Κω να κρίνονται πολύ περισσότερα πράγματα για την χώρα μας από όσα νομίζουμε ότι διακυβεύονται».

Η διαχείριση αποβλήτων

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τελικά την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων για τουλάχιστον 14 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης και της αδυναμίας των αντίστοιχων δήμων να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στο Νότιο Αιγαίο.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της περιφερειακής αρχής, ήδη από το προηγούμενο έτος,  για επιτάχυνση της εκπόνησης των σχεδίων, πολλοί είναι οι νησιωτικοί δήμοι που δεν ανταποκρίθηκαν και η Περιφέρεια αναλαμβάνει να εκπονήσει τα σχέδια για λογαριασμό τους, ώστε να προχωρήσει και η ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ.

Η απόφαση ελήφθη προ ημερών στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, όπου παρέστη ο Περιφερειρειάρχης, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, οι μελετητές και ΠΕΣΔΑ, καθώς και εκπρόσωπος του ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ.

Σημειώνεται ότι η απουσία Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) συνιστά παράγοντα αιρεσιμότητας ενός μεγάλου μέρους κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το οποίο παραμένει «παγωμένο», μέχρι την ολοκλήρωσή του Σχεδίου.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!