ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου μετά τις 31 Μαρτίου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην οποία επισημαίνει τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς αεροπορική συγκοινωνία τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, που εξυπηρετούνταν από τη σύμβαση για τις άγονες αεροπορικές γραμμές.  

Η συγκεκριμένη σύμβαση εκπνέει στις 31 Μαρτίου και με δεδομένο ότι δεν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, τα νησιά αυτά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αεροπορική συγκοινωνία.

Πρόκειται για τις γραμμές  Αθήνα - Αστυπάλαια,  Αθήνα - Λέρος, Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος - Σητεία,  Αθήνα - Κάρπαθος,  Ρόδος – Κως – Λέρος – Κάλυμνος - Αστυπάλαια, Αθήνα - Κάλυμνος και Ρόδος - Καστελόριζο.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να παραταθεί η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των άγονων αεροπορικών γραμμών στα νησιά μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Ταυτόχρονα, θέτει θέμα επανασχεδιασμού των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφού, όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του: «δεν μπορεί να θεωρείται άγονη αεροπορική γραμμή το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα και να επιδοτείται και την ίδια στιγμή να κινδυνεύουν να μείνουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου χωρίς αεροπορική σύνδεση λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς

Κύριο Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Τα μικρά νησιά στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση μετά την 31η Μαρτίου, λόγω της λήξης της σύμβασης για τις άγονες αεροπορικές γραμμές»

Κύριε Υπουργέ,

Στις 31 Μαρτίου εκπνέει η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των άγονων αεροπορικών γραμμών των νησιών του Νότιου Αιγαίου.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν αυτά τα νησιά χωρίς αεροπορική σύνδεση, αφού δεν έχει υπάρξει νέα προκήρυξη, ώστε από την 1η Απριλίου να εκτελούνται δρομολόγια στις άγονες αεροπορικές γραμμές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Αντιλαμβάνεστε τον υψηλό δείκτη ανασφάλειας και ανησυχίας που επικρατεί, πλέον, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, στα νησιά που η αεροπορική σύνδεσή τους με την Αθήνα, αλλά και τα μεγαλύτερα νησιά, εξαρτάται από την παραμονή σε ισχύ της συγκεκριμένης σύμβασης για τις άγονες αεροπορικές γραμμές.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να υπάρξει παράταση της υφιστάμενης σύνθεσης μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Προκύπτουν, όμως, και άλλα ζητήματα, σχετικά με τη χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφού εικάζεται ότι θα υπάρξει μείωση των διαθέσιμων πόρων.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι η εύκολη λύση είναι η περικοπή δρομολογίων, κάτι, όμως, που θα εντείνει την απομόνωση των νησιών και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Υπάρχουν, όμως, ορθολογικές προτάσεις και λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν. Σε αυτές εντάσσεται ο επανασχεδιασμός των άγονων γραμμών αφού δεν μπορεί να θεωρείται άγονη γραμμή η γραμμή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα και να επιδοτείται.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Τι προτίθεται να κάνει για την κάλυψη των άγονων αεροπορικών γραμμών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένο ότι η σύμβαση εκπνέει στις 31 Μαρτίου; Προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωσή της μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός;

2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου ο επανασχεδιασμός των άγονων αεροπορικών γραμμών προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι γραμμές των νησιών που η αεροπορική τους σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας και να μην περικοπούν δρομολόγια από και προς αυτά τα νησιά;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!