Δ. Γάκη - «Θεσμικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δημήτρη Γάκη για τα νησιά του Αιγαίου στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής»

Θεσμικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δημήτρη Γάκη για τα νησιά του Αιγαίου στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής 

Προτάσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Αιγαίου με την εκπόνηση ενός «Χάρτη νησιωτικής ανάπτυξης» και συγκεκριμένες δράσεις που προβάλλουν το πραγματικό πρόσωπο ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας στο προσφυγικό, κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην εισαγωγική του ομιλία στη συζήτηση στη Βουλή για το Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (2015-2019), την Πέμπτη 18.02.16, τόνισε τους δύο σημαντικότερους στόχους/άξονες για την ενεργοποίηση των μηχανισμών χάραξης νησιωτικής πολιτικής: Θεσμική στήριξη/διατύπωση προτάσεων στην κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Περιφερειών και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών γραμμών.

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Γάκης υπογράμμισε, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που στηρίζουν τη νησιωτική χώρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που βιώνουν έντονα τα ακριτικά νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου. «Κοινωνική συνοχή, παραγωγική ανασυγκρότηση, καινοτομία με αιχμή στα τοπικά προϊόντα, εξωστρέφεια στην οικονομία, ο σημαντικός ρόλος της αυτοδιοίκησης και η αλληλεγγύη των πολιτών στο προσφυγικό, είναι οι λέξεις κλειδιά, που (θα πρέπει να) έχουμε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη νησιωτική χώρα».

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε επίσης σε δύο πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε την Επιτροπή για την ειδική εκδήλωση με θέμα: «Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα: Ιστορική αναδρομή. Αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων και για την Έκθεσης έργων Ελλήνων σκιτσογράφων, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, μια δραστηριότητα που στηρίζει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η πρωτότυπη αυτή «περιοδεύουσα έκθεση σκίτσου», θα ταξιδέψει σε όλα τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα σήμερα. «Φιλοδοξία μας είναι - και ως πρόταση την καταθέτουμε στην Επιτροπή - να φιλοξενηθεί αυτή η έκθεση σε όλες τις πρωτεύουσες τουλάχιστον των περιφερειών της χώρας μας, δηλαδή να ταξιδέψει και στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες. Ζητήθηκε και από τα νησιά του Ιονίου αυτή η έκθεση να ταξιδέψει και εκεί. Νομίζω ότι μπορεί να πάρει μια ευρύτερη έκταση αυτή η προσπάθεια. Αναφέρεται στο σημαντικό πρόβλημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και βιώνουν έντονα τα νησιά του Αιγαίου και η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στη Ρόδο, την 7η Μαρτίου 2016, την ημέρα που εορτάζεται η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδρομή, το ταξίδι της έκθεσης στα άλλα νησιά του Αιγαίου», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη της ανάληψης της πρωτοβουλίας, ώστε να ενεργοποιηθεί το ειδικό πρόγραμμα στήριξης της νησιωτικής χώρας, για το όποιο μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και είχε συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός. «Θα το συζητήσουμε με το προεδρείο της Επιτροπής, για να δούμε, πως θα συντονιστεί αυτή η διαδικασία που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία. Στοχεύοντας σε παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών του Αιγαίου, με ειδικές δράσεις που θα αφορούν στη «νησιωτική» προσέγγιση στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!