ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος»

Η κυβέρνηση και ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλεξιάδης, απέφυγαν να δεσμευθούν για την αναστολή της αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στο πλήγμα που έχει υποστεί η οικονομία αυτών των νησιών και ο τουρισμός, ενώ επισήμανε ότι τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ το 2014 ήταν 13 δις 613 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2015 ήταν, μόλις, 12 εκατομμύρια παραπάνω. Και όλα αυτά, παρά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και παρά την αύξηση στο ΦΠΑ σε πολλά είδη και υπηρεσίες.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα και την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων κατά  450 εκ. ευρώ από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά γιατί πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού και δημιουργούνται συνθήκες ύφεσης και μείωσης των εσόδων.

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να ανασταλεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές, αναφέρθηκε στο πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν  ότι οι προκρατήσεις στην Κω, τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, που δέχεται 1,5 εκατομμύριο τουρίστες, παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 36%, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι.

Συνέπειες υπήρξαν και πέρυσι. Υπήρξαν 180.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, οι απώλειες ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Κω, η τουριστική περίοδος του 2015, έκλεισε με μικρή αύξηση της τάξης του 4%, ενώ οι προκρατήσεις την άνοιξη έδειχναν τάση αύξησης της τάξης του 20%.

Δυσμενής εικόνα υπάρχει και στα άλλα νησιά: η Λέσβος είναι στο -90%, η Χίος στο -60%, η Σάμος στο -40%, το ίδιο και η Λέρος.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στις αρνητικές συνέπειες που καταγράφονται στο θαλάσσιο τουρισμό και στην κρουαζιέρα, επισημαίνοντας ότι η Μυτιλήνη θα δεχθεί φέτος την επίσκεψη 12 κρουαζιερόπλοιων, ενώ πέρυσι δέχθηκε 53, η Χίος 12 από 42, η Κως 30 από 41, η Σύμη 20 από 36.

Ανέφερε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις με τις μεταναστευτικές ροές, και η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν έρθει  και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί τις συνέπειες στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία των νησιών.

Δεν έχει τη βούληση να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, που πληρώνουν βαρύ κόστος από το γεγονός ότι η Πολιτεία τους μετέφερε το βάρος της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, είναι μια κίνηση που θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα, όχι μόνο του τουρισμού, αλλά και των τοπικών οικονομιών.

Είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να υπάρξει μια ανάσχεση στη μείωση των προκρατήσεων, να περάσει ένα θετικό μήνυμα στην διεθνή τουριστική αγορά. Αν τυχόν γίνει μετά από 3 ή 4 μήνες θα είναι δώρον-άδωρον, ενώ αν δεν γίνει καθόλου, τότε οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες».


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!