Δημήτρης Κρεμαστινός: Επίκαιρη Ερώτηση και δήλωση για προσφυγικό/μεταναστευτικό μετά τα επεισόδια στη Λέρο

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από νησί σε νησί, με αφορμή τα βίαια επεισόδια στη Λέρο και την οργή των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον εμπαιγμό τους από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άρτεμις» της Λέρου και στον τηλεοπτικό Αιγαίο TV δήλωσε:

 "Δυστυχώς  οι εικόνες των μεταναστών και των προσφύγων που βλέπουμε σήμερα στις τηλεοράσεις είναι αυτές που εδώ και έναν χρόνο με ερωτήσεις μου στη Βουλή είχα περιγράψει ότι θα συμβούν. Πρώτον, είχα πει ότι οι δηλώσεις περί αδυναμίας φύλαξης των θαλασσίων συνόρων θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για τους δουλεμπόρους ούτως ώστε  να αυξήσουν τις ανθρώπινές ροές. 

Δεύτερον, είχα τονίσει ότι οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι, κυρίως από οικονομικής πλευράς, με κάθε τρόπο θα επιδιώξουν να έρθουν στην Ελλάδα ακόμα και πάνω σε σχεδίες. Γιατί οι εύποροι πρόσφυγες θα χρησιμοποιήσουν ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς. Ενώ οι φτωχοί και οι πεινασμένοι με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή Ελλάδα. Γιατί είναι προτιμότερο για αυτούς να ζουν σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα παρά σε μια χώρα που είναι εκτός Ευρώπης. Τα 2,5 εκατομμύρια των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Τουρκία σιγά σιγά θα μετακομίσουν προς την Ελλάδα. 

Είχα επίσης δηλώσει ότι τα hotspots δεν πρέπει να γίνουν στα μεγάλα τουριστικά νησιά διότι αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν αρνητικά για την εικόνα της χώρας προς τους τουρίστες. Αυτό δηλαδή που βλέπουμε σήμερα. Ενώ δεν υπάρχει καμία εικόνα από τη ζωή των 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία υπάρχουν μόνο εικόνες από την Ειδομένη, τον Πειραιά και τα νησιά που δυσφημούν, δυστυχώς, τη χώρα μας.

Αντί δηλαδή η Κυβέρνηση από την αρχή να προσπαθήσει να πράξει μόνη της ό,τι ζητά σήμερα από το ΝΑΤΟ, δηλαδή να παρεμποδίσει τις προσφυγικές ροές δεν έπραξε τίποτα. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ δεν παρεμποδίζει τις προσφυγικές ροές γιατί εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και δηλώνει ότι θα ειδοποιεί την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Frontex για να αποτρέψουν εκείνες τις προσφυγικές ροές. Τότε, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν το έπραττε μόνη της από την αρχή με το Λιμενικό Σώμα και το Ναυτικό για να μη βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση; Τουλάχιστον, θα μπορέσει σήμερα να απαλλάξει τα νησιά από την κακή εικόνα που εμφανίζουν στους τουρίστες μεταφέροντας τα hotspots εκτός των τουριστικών νησιών; Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει τους πλοιάρχους των δουλεμπορικών πλοιαρίων – όχι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- απαγγέλλοντάς τους την κατηγορία ότι εισέρχονται στη χώρα παράνομα;"

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

08.04.2016

Αρ. Πρωτ.: 764/8-4-16

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Θέμα: Απαράδεκτος τρόπος μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από νησί σε νησί

Αδιανόητες ενέργειες καταγράφουν τα τοπικά μέσα, αναφορικά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο στη Λέρο. Σύμφωνα με αυτά, πλοίο κατέβασε – ή, μάλλον, πέταξε - στο λιμάνι της Λέρου τους 220 επιβαίνοντες με λάθρο τρόπο, «…σε 1:34’’ χωρίς να δέσει κάβους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος» και αγνοώντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων. Η συνέχεια είναι οξύτερη, καθώς οι 220 πρόσφυγες και μετανάστες φέρεται να κλειδώθηκαν από το Λιμενικό στο λιμάνι και ένας δημοτικός σύμβουλος να ξυλοκοπήθηκε από λιμενικούς.

Επιπλέον, το skai.grαναφέρει ότι ο Δήμαρχος Λέρου είχε προηγουμένως δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «εξαπατήθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς» οι οποίοι είχαν δεσμευτεί ότι δε θα μεταφέρουν στα νησιά πρόσφυγες από περιοχές εκτός της διοικητικής τους ευθύνης.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ελέγχει τις συνθήκες μετακίνησης των προσφύγων, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο, αλλά και ότι έχει επιλέξει τακτική σύγκρουσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους επικεφαλής τους. Είναι επίσης προφανές ότι συνεχίζει να αγνοεί την πρότασή μας για μεταφορά των προσφύγων σε περιοχές μη τουριστικές, μετά φυσικά από αποδοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα τώρα που η ξεκινά η τουριστική περίοδος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.   Αυτό που συνέβη στη Λέρο, θα συνεχιστεί και με άλλα hotspots;

2.   Ποια θα είναι εφεξής η πολιτική διαχείρισης των εισερχόμενων στη χώρα προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας ότι αν η Ευρώπη δεν είναι συνεπής με αυτά που υποσχέθηκε δεν προτίθεται να υλοποιήσει τη συμφωνία;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!