Ηλίας Καματερός: όλα από «κόσκινο» για τη νησιωτικότητα

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μίλησε ο Βουλευτής Ηλίας Καματερός, στη συζήτηση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και μορφές συλλογικής οργάνωσης αγροτικού χώρου».

Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στο νησιωτικό χώρο και εξήρε τη σημασία του να περνάνε από «κόσκινο» για τη νησιωτικότητα, όπως το επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όλα τα νομοσχέδια προκειμένου να ελέγχονται αν πληρούν τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 101 του Συντάγματος.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι «…πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα σε κάθε νομοθέτημα για τα νησιά».

Ο Ηλίας Καματερός κάλεσε παράλληλα τη Διαρκή Επιτροπή σε ειδική συνεδρίαση με στόχο την εξειδίκευση της αλιευτικής πολιτικής.

Όσον αφορά στα σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες αγρότες ανέφερε το αυξημένο κόστος παραγωγής, τον ανταγωνισμό από φθηνότερα εισαγόμενα είδη και τη δυσκολία των εξαγωγών ακόμα και στη γειτονική Τουρκία.

Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων, στο Νομοσχέδιο, όπως:

-          Τον συντονισμό των Υπουργείων που εμπλέκονται στην πολιτική σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

-          Τη μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών για ίδρυση Συνεταιρισμών στα μικρά νησιά.

-          Τη θεσμοθέτηση τηλεδιάσκεψης στη Γενική Συνέλευση Διανησιωτικών Αγροτικών Συλλόγων, για διευκόλυνση της λειτουργίας τους.

-          Να προβλεφτεί η δυνατότητα αγροδιατροφικής σύμπραξης ανά νησί και όχι μόνο στο επίπεδο της Περιφέριας.

-          Να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην ερασιτεχνική αλιεία έως ότου εκδοθεί η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή στοχεύει στην αναζωογόνηση του συνεταιριστικού κινήματος, βασισμένη στις αρχές της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας.

Η σημερινή κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει αφού είναι χειρότερη από απογοητευτική.

Από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνο 1042 λειτουργούν οι περισσότεροι εκ των οποίων υπερχρεωμένοι και με μειωμένη δραστηριότητα. Οι υπόλοιποι 5.400 είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι.

Μέσα από το νομοσχέδιο εκφράζεται η βούληση να εξαλειφθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος. 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!