Δ. Γάκης: « Εκπόνηση ενός ειδικού στρατηγικού σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα»

«Την εκπόνηση ενός ειδικού στρατηγικού σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής Δημήτρης Γάκης».

Για τις προϋποθέσεις και τους άξονες προτεραιοτήτων ενός νέου Χάρτη Νησιωτικής Ανάπτυξης, μίλησε ο Δημήτρης Γάκης στη συνεδρίαση της υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής με θέμα: «ζητήματα νησιωτικής πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20.04.16.

Η δημιουργία ενός πρότυπου ανάπτυξης για τα νησιά, θα πρέπει να αξιοποιεί αποτελεσματικά τις υποδομές και θα εξασφαλίζει την ισόρροπη και αειφορική σχέση της τουριστικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Ο σχεδιασμός του «Χάρτη», θα πρέπει να αναπτύσσει το δίκτυο ενδονησιακών συγκοινωνιών, να ενισχύει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουριστικής εμπειρίας και να στηρίζει την πρωτοβουλία και την καινοτομία των μικρών επιχειρηματιών. Θα προσφέρει δηλαδή ένα σταθερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Γάκης, έθεσε τους σημαντικότερους άξονες/προϋποθέσεις για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου για τη νησιωτική ανάπτυξη: «(Αυτό θα προχωρήσει), πρώτον, με την ενεργοποίηση της αναγκαίας σύγχρονης νέας προσέγγισης στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής. Από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, θα πρέπει να περάσουμε στην έγκυρη υιοθέτηση ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων και στρατηγικών επιλογών. Δεύτερον, με τον καθορισμό ειδικών περιφερειακών στόχων στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης των τοπικών «brandname». Για παράδειγμα στα νησιώτικα αγροτικά προϊόντα. Τρίτον, με στοχευμένα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα στα μικρά νησιά, όπως για παράδειγμα ο νησιωτικός Φ.Π.Α., που θα πρέπει, να τον ξαναδούμε ειδικά για τα μικρά νησιά μέσα σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο και πακέτο εργαλείων οικονομικής πολιτικής και μέσα σ’ ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους νησιώτες επιχειρηματίες. Επίσης, η κατάλληλη στελέχωση των μικρών νησιών και των μικρών νησιωτικών δήμων και η τεχνολογική και η δικτυακή στήριξή τους είναι αναγκαίος παράγοντας για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τέταρτον, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συνδέουν την εθνική οικονομική και κοινωνική πολιτική με τη νησιωτική πραγματικότητα, όπως οι αναπτυξιακές τράπεζες ειδικού σκοπού, επενδυτικά ταμεία κ.λπ. Πέμπτον, με τη διατύπωση ενός νέου αξιόπιστου ειδικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για τα μικρά νησιά, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα παρέχει θετικές προοπτικές στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας και που θα δίνει έμφαση στην καινοτομία και θα ενισχύει δράσεις προβολής των νησιών σαν τουριστικούς προορισμούς εξαιρετικού κάλλους».

«Εξοπλισμένοι, με το θεσμικό (συνταγματικό) πλαίσιο και τους μηχανισμούς που υπάρχουν για την άσκηση νησιωτικής πολιτικής μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης για τη νησιωτική χώρα. Να κάνουμε τα νησιά γέφυρες ανάπτυξης, κόμβους καινοτομίας, τουρισμού και πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης επιστημονικών δυνατοτήτων, που γίνεται με συντονισμένες και σοβαρές πρωτοβουλίες ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των νησιών μας», σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!