Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Τιμούμε τους πρωτοπόρους της τηλεϊατρικής στη Δωδεκάνησο»

Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Τιμούμε τους πρωτοπόρους της τηλεϊατρικής στη Δωδεκάνησο. Στηρίζουμε την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων που βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών Υγείας στα μικρά ακριτικά νησιά του Αιγαίου»

Την ανάγκη της εκτεταμένης χρήσης των δυνατοτήτων που δίνει σήμερα η νέα τεχνολογία με τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην τηλεϊατρική, σε συνδυασμό με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της στα μικρά νησιά του Αιγαίου, τόνισε στη Βουλή, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

Στην ομιλία του στη συζήτηση με θέμα «τηλεϊατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας», που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, ο βουλευτής Δωδεκανήσου επικεντρώθηκε στα ζητήματα νησιωτικής Υγείας και τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο σύστημα Υγείας μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η νέα τεχνολογία, προς όφελος των κατοίκων των μικρών νησιών.

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής στους πρωτοπόρους της τηλεϊατρικής στη Δωδεκάνησο, όπως είναι ο καθηγητής Σκεύος Ζερβός, εξέχουσα προσωπικότητα της ιατρικής επιστήμης και του αγώνα της Δωδεκανήσου, ο Δρ. Σάββας Καραγιάννης και ο γιατρός  Τάσος Αλιφέρης στην Τήλο, οι οποίοι σαν νέοι «αδελφοί Ράϊτ», ξεκίνησαν την πρωτόγνωρη για την εποχή - αλλά και με πρωτόγονα μέσα - εφαρμογή της τηλεϊατρικής, σπάζοντας έτσι τον «πάγο» της απομόνωσης των μικρών ακριτικών νησιών.

Νιώθω περήφανος, είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, που ως στέλεχος του ΟΤΕ τότε είχα την τύχη να υπηρετήσω την πρωτότυπη ιδέα του τότε Νομάρχη Δωδεκανήσου Σάββα Καραγιάννη να προχωρήσει στη μετασκευή ενός «Δελφινιού» σε πλωτό πολυϊατρείο, που έδωσε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσω δικτύου τηλεϊατρικής στους κατοίκους στο Αγαθονήσι, στους Αρκιούς και σε άλλα μικρά νησιά, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα της εμπιστοσύνης και την παρουσία του Ελληνικού κράτους στο ακριτικό Αιγαίο.

Όλοι θυμούνται, και με προσμονή περίμεναν, την επίσκεψη του «ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Ήταν το εργαλείο που με την εφαρμογή της τηλεϊατρικής πέτυχε τη διασύνδεση/πρόσβαση των κατοίκων σε ιατρικές υπηρεσίες από κεντρικά και περιφερειακά νοσοκομεία. Ακόμα και από το εξωτερικό, είχαμε πάρει εξειδικευμένες γνωματεύσεις, θυμάται ο Δημήτρης Γάκης. Ήταν, οι εφαρμογές αυτές, ορισμένες από τις πιο δυναμικές παρουσίες στην Υγεία στη Δωδεκάνησο και αποδείχθηκαν πολύ έξυπνες, πολύ παραγωγικές και αποδοτικές παρεμβάσεις. Δράσεις, όπου – μπορεί να πει κάποιος – «έσπασαν» την απομόνωση των μικρών νησιών.

«Η πολιτική της υγείας στην περιφέρεια θέλει μια διαφορετική αντιμετώπιση, που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με ένα επιστημονικά, ορθολογικά και χωροταξικά σχεδιασμένο περιφερειακό δίκτυο μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας για να μπορεί ο κάθε πολίτης, ν’ απολαμβάνει ισότιμη πρόσβαση, όπου κι αν βρίσκεται. Στο πλαίσιο αυτό οι δυνατότητες που δίνει σήμερα η εκτενής χρήση της τηλεϊατρικής και η παροχή ουσιαστικών κινήτρων στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στα μικρά νησιά, αποτελεί ένα κομβικό σημείο, που θα κάνει το σύστημα πιο ορθολογικό. Τόσο σε δαπάνες, όσο και χρήση του ανθρώπινου δυναμικό. Θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά και στους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες που διπλασιάζουν τον πληθυσμό των μικρών νησιών κατά τη θερινή περίοδο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!