Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Χριστού Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο

ΘΕΜΑ: «Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Χριστού Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας την ανάγκη επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου του Χριστού Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο αλλά και της ενίσχυσης με εποχικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να ακυρώνεται το ιστορικό κεφάλαιο της Καλύμνου και χαρακτηρίζει εμβληματικό τον αρχαιολογικό χώρο του Χριστού της Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενίσχυση με εποχικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου, θα δώσει τη δυνατότητα να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας του και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Χριστού της Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο και ενίσχυση με εποχικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού»

Κύριε Υπουργέ,

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ναού Χριστού Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο, εξακολουθεί να παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Καλύμνου, στη δυτική πλευρά  του νησιού, στην περιοχή Λιμνιώτισσα.

 Η τρίκλιτη βασιλική καταλαμβάνει τμήμα του τεμένους του Δήλιου Απόλλωνος (10ου π.Χ.- 4ου μ.Χ), ιερού που υπήρξε πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου. Το ιερό καταστράφηκε με την επικράτηση του χριστιανισμού, ενώ τον 5ο μ.Χ. οικοδομήθηκε η βασιλική, η οποία καταστράφηκε στα μέσα του 6ου  αι. από σεισμό.  Οι ανασκαφές, που έγιναν, έφεραν στο φώς το ανατολικό μόνο τμήμα της βασιλικής.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που ενώνει διαφορετικές ιστορικές εποχές, και θα έπρεπε να λειτουργεί και να είναι επισκέψιμος στους επισκέπτες του νησιού.

Παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για προσλήψεις εποχικού προσωπικού, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος.

Έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου αφού οι δύο υπάλληλοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Αν είχε ενισχυθεί με εποχικό προσωπικό, ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας του και τις απογευματινές ώρες.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η αδυναμία αξιοποίησης του ιστορικού μας κεφαλαίου έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Χώρου του Χριστού της Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο.

2. Εάν προτίθεται να ενισχύσει με επιπλέον εποχικό προσωπικό το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του και να καταστεί εφικτή η παράταση του ωραρίου λειτουργίας του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!