Δημήτρης Γάκης: «Με το νέο εκλογικό νόμο κατοχυρώνουμε την πραγματικά γνήσια λαϊκή έκφραση»

Δημήτρης Γάκης: «Με το νέο εκλογικό νόμο κατοχυρώνουμε την πραγματικά γνήσια λαϊκή έκφραση, την ισότητα και την ουσιαστική αντιστοίχιση των ψήφων των πολιτών με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Δίνουμε προτεραιότητα στα δικαιώματα της νέας γενιάς»

Για τη σημασία του νέου εκλογικού νόμου στην αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, με την κοινωνία σε πρώτο ρόλο και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς στη εκλογική διαδικασία, μίλησε στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του νομοσχεδίου για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. «Η απλή αναλογική δεν αποτελεί απλά μια δέσμευση της Αριστεράς που αγωνιζόταν για δεκαετίες να την πετύχει. Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο βάζει την κοινωνία σε πρώτο ρόλο, «επιβάλλει» - θα έλεγα - τη συνεχή και ενεργό συμμετοχή της, αναβαθμίζει τον κοινοβουλευτισμό χωρίς στρέβλωση της λαϊκής βούλησης, χωρίς παραμόρφωση της δημοκρατίας, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές ισότητας της ψήφου και αντιστοίχισης της λαϊκής βούλησης με τις κοινοβουλευτικές έδρες», είπε.

Ο Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρύθμιση για την ψήφο στα 17, σημειώνοντας ότι «είναι ευχάριστη συγκυρία που τις μέρες αυτές η νέα γενιά εκπροσωπούμενη από τους εφήβους βουλευτές έδωσε ένα δυναμικό και ηχηρό παρόν στο δημόσιο διάλογο για τη βελτίωση της κοινωνίας μας, όπως εκφράστηκε μέσα από τις εργασίες της Βουλής των Εφήβων και τη δημιουργική – με μαχητικότητα - συμμετοχή των νέων στις εργασίες της».

Τέλος, απαντώντας στις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο, ο Δημήτρης Γάκης υπογράμμισε το βασικό νόημα του νομοσχεδίου, την ανάγκη να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στη λαϊκή βούληση για απλή αναλογική, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δείχνει - με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ήδη κατάθεσε, ότι προχωρά με βάση την ευρύτερη πολιτική συναίνεση και όχι τη μικροκομματική σκοπιμότητα.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Δεν πρέπει να μπαίνει σε προτεραιότητα η μικροπολιτική σκοπιμότητα, η εφήμερη επικοινωνιακή φιλοδοξία, αλλά η αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Γάκης, υπογραμμίζοντας  ότι, «η δημοκρατική και πλουραλιστική συγκρότηση της Βουλής θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση του ουσιαστικού πολιτικού λόγου και τη σύνδεση των κομμάτων με τις πλατιές κοινωνικές μάζες». Εξηγώντας την ουσιαστική πολιτική σημασία των ρυθμίσεων, ο Δημήτρης Γάκης είπε: «Δεν μπορώ να μην πω, όμως, ότι προβληματίζομαι στο  ενδεχόμενο, αυτή η ιδέα της απλής αναλογικής, της άδολης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, να μετατραπεί σε έναν ιδεολογικό «κόφτη», ο οποίος θα επιβάλει συνεννοήσεις πολιτικών κομμάτων εντελώς ανομοιογενών. Όλα αυτά που οφείλουμε σήμερα να κάνουμε για την κοινωνία, απαιτούν μια πολιτική ωριμότητα για την υλοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω όμως, ότι η ευθύνη σήμερα είναι μεγάλη για όλους μας. Το εκλογικό σύστημα περιγράφει τη διαδικασία αντιπροσώπευσης της λαϊκής βούλησης. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να υλοποιήσουν την κυβερνησιμότητα με τη δική τους πολιτική ευθύνη και η ευθύνη αυτή δεν είναι υπόθεση ενός νόμου, ούτε διαμορφώνεται μέσα από τις διατάξεις του, αλλά διαμορφώνεται μέσα από το διάλογο, προγραμματικές συγκλίσεις και, βέβαια, με συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων με ομοειδή πολιτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, θα μπορέσουμε να συνενώσουμε τις απόψεις και να ισχυροποιήσουμε την πολιτική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας»,τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογραμμίζοντας τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας στις οποίες βασίζεται ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!