Γιάννης Μαστροκούκος: «Η Κάλυμνος της Αναρρίχησης»

Δημοτικό Συμβούλιο, ημέρα Τρίτη, 9η του μηνός Αυγούστου και ώρα 20:00.Τρίτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Λήψη απόφασης για εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα αναρριχητικά πεδία και τις ακτές-παραλίες του νησιού»

Κύριε πρόεδρε,

Στην παρούσα επιστολή , δεν θα κάνουμε καμιά αναφορά στο τρόπο σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, γιατί το θέμα έχει ειπωθεί τόσες φορές που «κούρασε και κουράστηκε».

 Τονίζω όμως την έλλειψη εισήγησης εκ μέρους της δημοτικής αρχής ,για το αντικείμενο του θέματος, το οποίο αποτελεί έναν από τους πλέον σοβαρούς  οικονομικούς πνεύμονες, για την επιβίωση όλων μας.

Κύριοι,

Η Κάλυμνος ,όπως γνωρίζετε ,αποτελεί παγκοσμίως τον 1ο αναρριχητικό προορισμό. Διαθέτει 3.100 αναρριχητικές διαδρομές, σε εξαιρετικής ποιότητας πετρωμάτων-βράχων και με βαθμό δυσκολιών στην αναρρίχηση ,που καλύπτει όλα τα επίπεδα των ενδιαφερομένων. Η ποιότητα των βράχων ,η φυσική ομορφιά ο συνδυασμός των πεδίων με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, η τοπική γαστρονομία,  είναι μόνο μερικά από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που κάνουν την Κάλυμνο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αναρρίχηση ξεκίνησε από το μηδέν.  Μέσα σε λίγα χρόνια έφθασε στην κορυφή. Κάθε δημοτική αρχή οφείλει και υποχρεούται να μεριμνεί ,να διατηρεί και να αναπτύσσει τον σπουδαίο αυτό κλάδο της οικονομικής μας ζωής.

Σήμερα ,πολλές και αντιφατικές δράσεις πλησίον των αναρριχητικών διαδρομών, αλλά και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις, δημιουργούν θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αναρρίχησης.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνουμε:

  1. Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της δημοτικής αρχής ,για την δημιουργία και ανακήρυξη των αναρριχητικών περιοχών ,σε «Εθνικό Αναρριχητικό Πάρκο» Η αναρρίχηση εκτός της τοπικής σημασίας, αποτελεί και Εθνικό κεφάλαιο.
  2. Την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την ψήφιση του σχετικού νόμου πλαίσιο
  3. Την ίδρυση δημοτικού μη κερδοσκοπικού φορέα , με αντικείμενο ευθύνης την αναρρίχηση.
  4.  Ο φορέας , εκτός των άλλων, θα διαθέτει Γραφείο  για την μέριμνα  εσόδων, τον έλεγχο  συντήρησης,  διάνοιξης νέων πεδίων , την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών…. (το αντικείμενο είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται στην παρούσα καταγραφή).
  5. Την σύνταξη φακέλου και την προσπάθεια ένταξής του σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά  προγράμματα για: α) Συντήρηση μεγάλου αριθμού διαδρομών. β )Διάνοιξη μεγάλου αριθμού νέων διαδρομών. γ)δημιουργία φυσικών λιθόστρωτων μονοπατιών  προς τα αναρριχητικά πεδία και ειδικών μονοπατιών για τους διασώστες. δ)επιμέλεια σημείων θέασης και ανάπαυσης. ε)Κατασκευή μικρών λιμενικών  χώρων πρόσβασης (Μόλων) στα πιο δημοφιλή πεδία που έχουν πρόσβαση από θάλασσα.
  6. Άμεσος  χαρακτηρισμός  βράχων σε αναρριχητικά πεδία. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πρόσβαση προς αυτά  και προστατεύονται οι περιοχές από τους επίδοξους καταπατητές, αφού έτσι  θα αποτελούν πλέον  δημόσιο αγαθό.
  7. Αξιοποίηση όλων των αεροφωτογραφιών αλλά και κάθε πρόσφορου υλικού, όπου φαίνεται η αποτύπωση μονοπατιών προϋφιστάμενων του 1948.Βάσει της σχετικής νομοθεσίας αυτά δεν καταπατούνται και εξασφαλίζουν προσβασιμότητα στις επιθυμητές περιοχές.
  8. Ένταξη και χαρακτηρισμός των μικρών παραλιών, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού μας ,ως περιοχές υποστήριξης  και σημεία αναφοράς των αναρριχητών. Ο  άμεσος χαρακτηρισμός τους διασφαλίζει και την προσβασιμότητά τους.

H παρούσα εισήγηση ,  αποτελεί μέρος  των θέσεων μας, για την προστασία και περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αναρρίχησης.

Για την παράταξη

Ο Επικεφαλής

ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!