ΟΜΙΛΙΑ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Φωτογραφίες Κλίκ στην κάθε φωτό για μεγένθυνση!

«Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από το Κίνημα του Ναυτικού, μια πράξη αντίστασης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, το Κίνημα του Ναυτικού, στο μόνο μέρος της ελληνικής επικράτειας που δεν υπεστάλη ποτέ η σημαία τα τελευταία 107 χρόνια, στο Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ».

Μας τιμούν με την παρουσία τους το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας, η Εκκλησία μας, το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και οι ήρωες που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού με τις οικογένειές τους.

Έλληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, με γενναιότητα, αυτοθυσία, ψυχική δύναμη και σθένος, όρθωσαν το ανάστημά τους, σε ένα στυγνό καθεστώς, το οποίο κατέλυσε το Σύνταγμα και κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Αυτοί είναι οι ήρωες της εποχής μας.

Σημεία αναφοράς, που μας επιτρέπουν να έχουμε έναν ιστό κοινωνικής και εθνικής συνοχής, συνθέτοντας τις όποιες διαφορές προς το εθνικό όφελος, με καθαρούς στόχους το κράτος δικαίου, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, τη σταθερότητα και την κοινωνική ευημερία.

Είμαστε ως εκ τούτου πολλαπλά ευγνώμονες στους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, που με το πάθος τους τίμησαν τις δημοκρατικές μας παραδόσεις.

Το μήνυμα του αγώνα τους παραμένει διαχρονικό. Επικαιροποιείται μπροστά σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Σήμερα κυρίες και κύριοι,

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι κάθε μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση επιτυγχάνεται με υπέρβαση, με αγώνα συλλογικό και κοινωνική προσπάθεια ανιδιοτελή.

Και αυτό το οποίο απολαμβάνουμε και δυστυχώς το θεωρούμε δεδομένο, αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών καθημερινών ανθρώπων.

Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται. Είναι καθημερινός.

Αφενός για να βελτιώσουμε την ποιότητα των θεσμών και προπάντων την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του πολιτικού μας συστήματος, εμβαθύνοντας στην προστασία των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Αφετέρου για να προασπίσουμε το πολίτευμά μας από ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το τεράστιο θεσμικό, ιστορικό και αξιακό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Συμμετέχοντες στο Ένδοξο Κίνημα του Ναυτικού, αγαπητοί συγγενείς του μεγάλου απόντα Ναυάρχου Νίκου Παππά,

Αναγνωρίζουμε το θάρρος και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε όλους όσους εσάς που κινδυνέψατε για την εθνική αξιοπρέπεια.

Έχετε καθιερωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων, ως αυτοί που τίμησαν τον όρκο τους στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και αντιστάθηκαν ενάντια στην κατάλυση της δημοκρατίας.

Αποτελέσατε τη μαγιά με την οποία πλάσθηκε μια νέα γενιά Ελλήνων, που πιστεύουν ακριβώς στις πανανθρώπινες αξίες, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος σε εσάς, κ. Πρόεδρε, στον Πρώτο Πολίτη της χώρας, τονίζω ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, αποτελούν στυλοβάτη του Έθνους, αλλά και των δημοκρατικών θεσμών, εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια από κάθε εξωτερική απειλή.

Αποτελούν ένα υγιές κομμάτι του Ελληνικού λαού, που λειτουργεί καθημερινά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν όλους τους Έλληνες. Είναι σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι πεδίο ομόνοιας, πεδίο αλληλεγγύης. Είναι πεδίο Εθνικής Συνοχής και ειρήνης. Γιατί η ειρήνη κατακτάται με πράξεις που αποτρέπουν τον πόλεμο και όχι με πράξεις που πυροδοτούν τον πόλεμο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι όμως έτοιμες κάθε στιγμή που θα χρειαστεί να προασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους. Να υπηρετήσουν τον όρκο τους. Τον όρκο απέναντι στο έθνος, στους νεκρούς ήρωες προγόνους μας, απέναντι σε όλο τον ελληνικό λαό, ενώπιον του Θεού.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου. Κύριε Δήμαρχε, δεσμεύομαι προσωπικά ότι από αύριο θα ξεκινήσει σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η προσπάθεια αυτό το πάρκο που εσείς διαμορφώσατε τόσο ωραία, του χρόνου να έχει εκθέματα από το Πολεμικό μας Ναυτικό και παράλληλα μια οφειλόμενη στήλη σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού.

Κλείνοντας θα ήθελα να δανειστώ μια φράση, την οποία έχω επαναλάβει και στο παρελθόν, του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου, προς τους νεαρούς αξιωματικούς:

«Μη λησμονής ότι όλα τα λειτουργήματα μέσα στην πολιτεία αντλούν την εξουσία τους από το εθνικό σύνολο, από το λαό.

Ο καθένας οφείλει να πράττη εφ’ ω ετάχθη, γιατί τότε μόνο και το σύνολο του έθνους μπορεί να πράττη τα εφ’ οις είναι τεταγμένο»

Τα στελέχη του κινήματος του Ναυτικού έπραξαν το καθήκον τους,

Μένει σε μας να πράξουμε το δικό μας καθήκον όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Σας ευχαριστώ πολύ».


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!