Η τρίτη ομιλία του Γιώργου Ρούσσου: «Σε τέσσερα χρόνια θα γίνουν όσα δεν έγιναν στην οκταετία»

«Μετά την σκανδαλολογία, ας μιλήσουμε και λίγο για πολιτική και προτάσεις» Η Τρίτη και τελευταία ομιλία του Γιώργου Ρούσσου, φαινομενικά διέφερε από τις άλλες δύο, στην ουσία όμως ήταν το τρίτο μέρος μιας «τριλογίας» που είχε τους εξής σκοπούς:

1 Να διερευνήσει τις προθέσεις των αντιπάλων του

2 Να πετύχει την αποσιώπηση και «απαξίωση» των εν δυνάμει σκανδάλων που βαραίνουν την πορεία του προς τις εκλογές

3 Να παρουσιάσει μιαν εικόνα του εαυτού του και της παράταξής του, που να μην φέρει τα ψήγματα μιας οκταετούς δημαρχίας που άφησε πίσω της ανολοκλήρωτο έργο και που στην ουσία δεν έφερε εις πέρας μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία

4 Να «φορτώσει» τον αντίπαλο του με υποψίες σκανδάλων και να μειώσει την ικανότητά του να περάσει στην κοινωνία ως μια νέα δύναμη, άφθαρτη από πλευράς άσκησης εξουσίας και να πετύχει η δυναμική αυτή,  να μην αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους «κουρασμένους» ψηφοφόρους.

Αφού λοιπόν πίστεψε ότι πέτυχε το στόχο του,  πως δηλαδή με τις άλλες δύο ομιλίες και τις ενέργειες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια της στρατηγικής του και αφού θεώρησε ότι κατάφερε να «αναστρέψει» το κλίμα εναντίον του, βγήκε στην πλατεία με την Τρίτη του ομιλία, για να παρουσιάσει μόνο τις προτάσεις του,  για την περίπτωση που εκλεγεί για τρίτη συνεχή φορά.

Η γενικότερη αίσθηση που έμεινε από την τελευταία ομιλία του Δημάρχου, ήταν το γεγονός πως παρουσιάστηκε ως ένας υποψήφιος,  που ήταν σαν να μην είχε ασκήσει διοίκηση για οκτώ συναπτά έτη, αλλά που για πρώτη φορά θέτει εαυτόν στην κρίση του Καλύμνιου.

Κινούμενος πάνω σε μια τεχνοκρατική βάση, μίλησε για προγράμματα και παρουσίασε διάφορους σχεδιασμούς, που άφηναν ένα μεγάλο ερωτηματικό στον ακροατή. Το ερωτηματικό αυτό ήταν, πως γίνεται ένας άνθρωπος – πολιτικός,  που επί 8 έτη διοίκησε αυτό τον Δήμο, να παρουσιάζεται στον κόσμο προβάλλοντας ένα πρόγραμμα,  που σε γενικές γραμμές δείχνει μια προηγούμενη άσκηση πολιτικής που δεν άγγιξε στο ελάχιστο όλα αυτά τα κορυφαία ζητήματα.

Πράγματι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Γ. Ρούσσος, ήταν μια σειρά από θέματα, τα οποία επί οκτώ χρόνια αποτελούσαν σημαντικά ζητήματα για την τοπική κοινωνία, αλλά που στην ουσία έμειναν στα «κιτάπια» των όποιων σχεδιασμών.

Τι είπε, αλλά κυρίως τι … «λησμόνησε» να αναφέρει!

Πρώτος στόχος ο Τουρισμός, αλλά …  μέχρι σήμερα τι; Ποια τα εχέγγυα για το μέλλον;

«Ανάπηρες» υποδομές

Ο τουρισμός επί Δημαρχίας Ρούσσου, δεν έζησε και τις καλύτερες στιγμές του. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν μια απουσία οργανωμένης τουριστικής πολιτικής. Για χρόνια οι τουριστικές εγκαταστάσεις του Δήμου, είτε υπολειτουργούσαν είτε παρέμεναν κλειστές και κατά συνέπεια ανενεργές, ώστε να παρεμποδίζεται η ομαλή εξυπηρέτηση του μικρού αριθμού επισκεπτών του νησιού.

Παραλίες … μέσα στον Ιούνιο δυο – τρεις παρεμβάσεις, έτσι «για τα μάτια»

Οι υποδομές που χρειάζονται για να ενισχυθεί η προσέλευση επισκεπτών, βρίσκονται σε μια κατάσταση ελλείψεων και ανυπαρξίας. Μίλησε  για παράδειγμα, για αναβάθμιση των παραλιών, όταν αυτές τα τελευταία χρόνια από πλευράς αμμουδιάς και υποδομών (ντους, WC κ.α.) παρουσιάζουν σημάδια εγκατάλειψης.

Κατάργηση ΔΟΤ

Ο Γ. Ρούσσος, είναι ο μοναδικός ίσως Δήμαρχος, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή, που κατήργησε τον ΔΟΤ και προχώρησε στην σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής, άρα σε μια υποβάθμιση του οργάνου αυτού. Αντί να ενισχύσει την λειτουργία του ΔΟΤ, όπως όλα τα νησιά, επέλεξε την λύση της διάλυσής του, αφού διαπίστωσε πως όσο υπάρχει, αποτελεί τρανή απόδειξη της λειψής τουριστικής πολιτικής του. Τα γύρω νησιά και μάλιστα εκείνα με «πλούσιο» τουρισμό, (ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ),  διατήρησαν τους ΔΟΤ και μάλιστα αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής τους.

Αποχέτευση των Τουριστικών Περιοχών; «Ας είναι καλά … τα  βυτία!»

Μίλησε για ενίσχυση του τουρισμού, αλλά για την Αποχέτευση των Τουριστικών Περιοχών, ουδείς λόγος, μια απλή αναφορά ή μάλλον επαναφορά στα γνωστά «σχέδια επί χάρτου» για τις «μίνι αποχετεύσεις. Για τα οκτώ χρόνια δεν είπε τίποτα! Δεν έκανε το ελάχιστο,  ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να λειτουργήσει η αποχέτευση που υπάρχει και είναι ανενεργή. Ούτε λόγος γι’ αυτό! Μια σημαντικότατη υποδομή, που αποτελεί «όνειδος» για την εικόνα της Τουριστικής Καλύμνου, έμεινε να περιμένει για το απώτερο μέλλον την διευθέτησή της.

Τουριστικά Γραφεία Πληροφοριών: «έναρξη … τον Αύγουστο»

Αναφέρθηκε στον Τουρισμό,  λησμονώντας ότι στα μέσα της σαιζόν επανδρώθηκαν τα τουριστικά γραφεία του Δήμου και μάλιστα με εργολαβία. Είναι αδύνατον κανείς να δεχτεί πως μια Δημαρχία, δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει εγκαίρως στην λειτουργία τους. Πάλι βέβαια φταίει το «κακό» κράτος, που δεν δίνει δυνατότητες σε μια Δημαρχία να κινείται σε μια όλο και πιο διευρυμένη ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του Δήμου!

Ούτε λόγος για το γραφείο ενημέρωσης Αναρριχητών, που τα τελευταία χρόνια όχι απλώς υπολειτουργεί, αλλά για μεγάλα διαστήματα παραμένει κλειστό.

«Φεστιβάλ;»

Αδυναμία οργάνωσης των τόσο σημαντικών Φεστιβάλ σε σχέση με την αναρρίχηση και την κατάδυση, με αποτέλεσμα να δοθούν σε ιδιώτες που δεν είχαν καμία εμπειρία στον τομέα των EXTREME SPORTS, ενώ ο ΔΟΤ είχε μια πλούσια εμπειρία και σημαντικές διοργανώσεις Φεστιβάλ στο ενεργητικό του, που ήταν επιτυχημένες,  κατά γενική ομολογία. Το αποτέλεσμα ήταν την τελευταία στιγμή να τρέχει ο τότε ΔΟΤ και να προσπαθεί να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα, αφού ο ιδιώτης μας άφησε … «στα κρύα του λουτρού»!

Τουριστική προβολή

Τα γύρω νησιά και γενικά όλα τα μέρη της Ελλάδας που ελπίζουν σε μια ανάπτυξη σε σχέση με τον τουρισμό, τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί σε μια δυναμική και «επιθετική» πολιτική σε σχέση με την προβολή τους. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τις ενέργειες της Κω και της Ρόδου, που εκτός την προβολή στο εξωτερικό, προώθησαν και την διαφήμιση στο εσωτερικό, με στοχευόμενες ενέργειες. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε προβολές στο ΜΕΤΡΟ, διαφημιστική καμπάνια στην Βόρεια Ελλάδα με προβολή στα ΤΑΧΙ και άλλα πολλά.

Η όποια προβολή έγινε με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, ήταν πενιχρή και αδύναμη να φέρει αποτέλεσμα. Έγιναν ενέργειες πολύ σημαντικές, όπως η προβολή της Καλύμνου μέσα από την ΕΤ3, αλλά και επαφές με μεγάλα πρακτορεία, όμως δεν έγιναν κινήσεις δυναμικές, που απαιτούν οι καιροί και οι δύσκολες συγκυρίες. Όμως παρά του ότι ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά για τον τουρισμό, δεν υπήρξε προγραμματισμός και στοχευμένη πολιτική, ώστε να φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα. Δαπανήθηκαν λεφτά σε δράσεις, που δεν μπορούσαν να προσφέρουν στην προβολή του νησιού και στην αύξηση της  επισκεψιμότητας. Τρανό παράδειγμα η διοργάνωση του Beach Volley, για το οποίο ξοδεύονταν κάθε χρόνο και για τρία συνεχή έτη, μεγάλα ποσά ...  «έτσι για να χαρευτούμε»

Κυρίως όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε,  ότι  η όποια προβολή δεν θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα, όταν οι απαραίτητες υποδομές, δεν συνηγορούν σε μια αισιόδοξη προοπτική.

Οι πλημμύρες στον Εμπορικό Δρόμο (και όχι μόνο)

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών στον εμπορικό δρόμο: ένα πρόβλημα που είναι μόνο ένα νούμερο στην ατζέντα του  δημάρχου. Αυτό φάνηκε από την αναφορά που έκανε σ’ αυτό το μείζον πρόβλημα της Καλύμνου. Ότι δεν αντιμετωπίστηκε τα οκτώ χρόνια, θα τα κάνει στα … επόμενα τέσσερα!

Καμία πρόταση, ούτε αυτοκριτική για την βασανιστική διαδικασία στην οποία υποβάλλονται κάθε χειμώνα οι επαγγελματίες της περιοχής και οι Καλύμνιοι γενικότερα. Απλώς μια αναφορά … ένα νούμερο στην λίστα του προγράμματός του και … θα το λύσουμε κι’ αυτό στην νέα τετραετία!

Άραγε πόσα είναι αυτά που δεν έγιναν στα οκτώ χρόνια και παραπέμπονται για την νέα τετραετία;

Περιβαλλοντολογική διαχείριση: «Με την Καθαριότητα σε αδιέξοδο, χωρίς ΧΥΤΑ και με Ανακύκλωση … στα λόγια κ.α.»

«Χαμένη ευκαιρία»  ο ΧΥΤΑ  για την Κάλυμνο

Ακούγοντας την αναφορά του Γ. Ρούσσου στο θέμα του περιβάλλοντος, το μυαλό πηγαίνει άμεσα στην εικόνα της (παράνομης) Χωματερής, που συνεχίζει να «καπνίζει» και να εκπέμπει διοξίνες και ότι άλλο επιβλαβές, για την υγεία των πολιτών.

Αβίαστα η σκέψη καθενός πηγαίνει στο ΧΑΜΕΝΟ έργο του ΧΥΤΑ και στις πολίτικες αστοχίες και επιλογές, που το μετέτρεψαν σε μια χαμένη ευκαιρία για το νησί.

Η Κάλυμνος, στις εκπνοές του 2010, βρίσκεται ακόμη σε μια φάση όπου δεν έχει λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των σκουπιδιών. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και αποτελεί ένα γεγονός που βαρύνει αποκλειστικά την σημερινή Δημαρχία.

Επί οκτώ χρόνια η Καθαριότητα στον … «δοκιμαστικό σωλήνα»

Επί οκτώ χρόνια, με διάφορους πειραματισμούς, οδηγήθηκε το ζήτημα της καθαριότητας σε ένα αδιέξοδο. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες και το αποτέλεσμα είναι ακόμη και σήμερα να είναι «ανοικτό» το ζήτημα της καθαριότητας και η Κάλυμνος να παραμένει βρώμικη και να φαίνεται ένα αδιέξοδο στο βάθος!

«Ανακυκλώθηκε»  η Ανακύκλωση

Τόσο στην δεύτερη όσο και σ’ αυτή την ομιλία έκανε λόγο για το περιβάλλον. Μάλλον θεωρεί πως η μνήμη μας είναι τόσο αδύναμη, ώστε να θεωρεί πως ξεχάσαμε την προσπάθεια για ανακύκλωση, η οποία έμεινε ως προσπάθεια, ενώ τα αποτελέσματα είναι εμφανή στο κλειστό κοντέινερ στα Γιανναχώραφα και στους εξαφανισμένους κάδους. Το μόνο που έμεινε ήταν η δημοσιότητα και οι συζητήσεις επί συζητήσεων, από πράξη … τίποτα!

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με … «το πουθενά» και φέτος, όπως πέρσι και πρόπερσι και …Μόνο ο Θεός ξέρει τι μέλλει γενέσθαι!

Άραγε ποιος πολιτικός, ποια παράταξη και ποιο κόμμα μπορεί να καταστρώσει σχεδιασμούς, οράματα και στόχους, όταν δεν υπάρχει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,  δηλαδή η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ με τον κορμό της χώρας.

Είμαστε σε μια διαδικασία με το ακτοπλοϊκό, που αισθανόμαστε πως κάποιοι πράγματι μας εμπαίζουν! Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η υφιστάμενη κατάσταση; Είναι στιγμές που στερεύουν τα λόγια και αδυνατεί κανείς να αρθρώσει κουβέντα, όταν το αυτονόητο γίνεται ΟΡΑΜΑ, τότε το όραμα τι θα είναι;

Οκτώ χρόνια για μια … μελέτη!

Όταν όμως ακούει κανείς τον Δήμαρχο μιας οκταετίας,  να στέκεται απέναντι στους πολίτες και απλώς να αναφέρει το ακτοπλοϊκό ζήτημα κι’ αυτό ως ένα νούμερο στην λίστα του προγράμματός του, τότε τα συναισθήματα είναι πολλά και έντονα! Επί οκτώ χρόνια αυτή η Δημαρχία λέει και ξαναλέει για την έξω προβλήτα, αλλά στην πράξη ΟΥΔΕΝ. Οι προφάσεις πολλές και αναρωτιόμαστε αν ακόμη θεωρούν,  πως η κοινωνία αντέχει να ακούει προφάσεις επί προφάσεων, για την μη ολοκλήρωση του έργου.

Η Κάλυμνος των δεκαεπτά χιλιάδων κατοίκων, είναι στην ίδια μοίρα με τα μικρά νησιά της άγονης γραμμής!

Ας δεχτούμε το γεγονός ότι είναι προφάσεις,  τα όσα αναφέρουν οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, ότι το λιμάνι μας τάχα δεν μπορεί να δεχτεί τα μεγάλα πλοία. Ας δεχτούμε ότι το λιμάνι μας είναι «διαμάντι».

Το ερώτημα είναι γιατί αυτό το «διαμάντι», έγινε προσιτό από την BLUE STAR, μόλις έγινε ο περιβόητος προσωρινός προβλήτας;

Μήπως τελικά τα «καράτια» του διαμαντιού δεν είναι και τόσα πολλά;

Ποιοι τελικά ευθύνονται για όλο αυτό το αποτέλεσμα, που οδήγησε την Κάλυμνο στο να βιώσει την χειρότερη κατάσταση από πλευράς σύνδεσης, των τελευταίων δεκαετιών;

Άκουσε κανείς κάτι για Πυροσβεστική;

Σε καμιά από τις τρεις ομιλίες δεν αναφέρθηκε τόσο ως απολογισμός, όσο και ως αίτημα η υπόθεση της Πυροσβεστικής. Γιατί άραγε; Ακόμα ηχούν στ’ αυτιά μας τα μεγάλα και δυνατά λόγια για το πρόβλημα αυτό και είναι ακόμη νωπή στην μνήμη μας η σημαντική ημέρα που γεμάτος περηφάνια ο Δήμαρχος και εμείς μαζί του φυσικά, ακούγαμε να μας ενημερώνει πως το θέμα σχεδόν έχει λυθεί.

Και τελικά τι έγινε, γιατί ξαφνικά σιωπή, που είναι οι πανηγυρισμοί, γιατί τώρα δεν το προβάλλει προεκλογικά ως ένα από τα σημαντικά έργα για το νησί;

Μήπως γιατί η Πυροσβεστική που ήρθε,  δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά μια προσωρινή εποχιακή λύση και που τώρα μας άφησε στα … «κρύα του λουτρού» χαλώντας τα όποια σχέδια, που προέβλεπαν να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την 7η Νοεμβρίου;

Κυκλοφοριακό … αδιέξοδο

Μια Κάλυμνος του κυκλοφοριακού «αλαλούμ» της νευρικότητας και του αδιεξόδου. Μια καθημερινότητα που αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένιας και που αφήνει παγερά αδιάφορους τους πάντες. Μια εικόνα που αγγίζει τα όρια του παράλογου και οι ενέργειες από την τοπική εξουσία, σπασμωδικές, χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς να απευθύνεται στους αρμόδιους για τέτοια θέματα, δηλαδή το τμήμα Καλύμνου του ΤΕΕ. Παρεμβάσεις που γίνονται χωρίς κανέναν ορθολογισμό, περιστασιακά, με κριτήρια «εξυπηρέτησης», χωρίς στόχο. Θα ήταν δύσκολο πράγματι να εκπονηθεί μια μελέτη για το όλο θέμα; Κι αυτό παραπέμπεται στην επόμενη τετραετία, τότε θα βρει λύση, ενώ οκτώ χρόνια …

Ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου … «απαξιωμένη υπαλληλία»

Είναι πλέον μόνιμο μοτίβο η επίρριψη ευθυνών για κάθε δυσλειτουργία του Δήμου, να «φορτώνεται» σε διάφορους παράγοντες και κυρίως στους υπαλλήλους.

Ένα ερώτημα,  που προκύπτει κάθε φορά,  που όχι μόνο ο Δήμαρχος, αλλά και όλα τα στελέχη της Δ.Α. καταφέρονται κατά των υπαλλήλων του Δήμου, είναι το παρακάτω: «Μα ποιος τελικά διοικεί αυτό τον οργανισμό εδώ και οκτώ χρόνια;» Σίγουρα δεν είναι αυτοδιοικούμενος, αλλά υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, η οποία δίνει το στίγμα της και αυτό φαίνεται στον τρόπο λειτουργίας ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δανειζόμενοι τον στίχο ενός τραγουδιού, που λέει «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», θα τον παραφράσουμε και θα πούμε, σε σχέση με την λειτουργία του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου «εικόνα σου είμαι εξουσία και σου μοιάζω».

Η πολιτική των οκτώ ετών ήταν μια προσπάθεια πλήρους απαξίωσης των δυνατοτήτων των Υπηρεσιών, αποδυνάμωσής τους, αποδιοργάνωση της λειτουργίας τους. Στόχος; Ένας και ξεκάθαρος, να δίνονται όλο και περισσότερα «κομμάτια» στους ιδιώτες.

Αποτέλεσμα και στόχος,  να γίνει απλώς μια διαχειριστική εξουσία, που θα απέχει από κάθε έργο κοινωνικού χαρακτήρα. Μια εξουσία που θα διαχειρίζεται τα όποια προγράμματα, ενώ για την καθημερινότητα του πολίτη, θα φροντίσουν οι … εργολάβοι.

Οι Υπηρεσίες η μια μετά την άλλη αποδυναμώνονται και  έπειτα σε κάθε δυσκολία, να προβάλλονται ως υπαίτιοι οι «τεμπέληδες» υπάλληλοι, που δεν ξέρουν την δουλειά τους.

Σίγουρα θα μπορούσαν να αναδειχτούν κι άλλα σημεία που αποτελούν τον «καθρέπτη» μιας εξουσίας που δεν είναι προϊόν «παρθενογένεσης» αλλά διοικεί έναν τόπο για οκτώ χρόνια. Όμως είναι αδύνατο κανείς να καταγράφει όλα όσα διαπιστώνει και βιώνει μέσα στην τοπική πραγματικότητα.

Τελικά δεν είναι το πρωτεύον να ερμηνεύσει κανείς τα όσα λέγονται από τις εξέδρες της πλατείας, αλλά να διακρίνει μέσα στα λεγόμενα ενός πολιτικού τα όσα δεν αναφέρει και τα όσα προσπαθεί να μην θυμόμαστε εμείς οι πολίτες. Τελικά η «λήθη» είναι μεγάλη υπόθεση και ο στόχος μιας εξουσίας.

Μια εξουσία δεν κρίνεται μόνο από τις προτάσεις της, ούτε από τις προθέσεις της, αλλά κυρίως από το έργο της και από το κατά πόσο έχει καταφέρει να δώσει σε μια τοπική κοινωνία την δυναμική, ώστε να ελπίζει σε ένα αισιόδοξο μέλλον.

http://www.palmoskalymnou.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!