ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ : Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Δημοτικών Συμβούλων

Κάθε προεκλογική περίοδο όλες οι παρατάξεις του νησιού μας ,που θέλουν να  διεκδικήσουν την ψήφο του Καλυμνιακου λαού ,σε πολλές των περιπτώσεων δίνουν αγώνα σώμα με σώμα, προκείμενου να συνεργαστούν με πρόσωπα όσον το δυνατόν κοινά αποδεκτά από την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να στελεχώσουν τους συδιασμους(ψηφοδέλτια) τους.

Αναφερόμαστε φυσικά στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι την επόμενη ημέρα των εκλογών (και εφόσον  εκλέγουν)θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου μας.

Τώρα, ποια θα πρέπει να είναι τα «κριτήρια» επιλογής των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υποψην από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων είναι μια μεγάλη και ατελείωτη ιστορία …

Συνήθως το μοναδικό κριτήριο που λαμβάνουν μέγιστα υποψην τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το πόσους στον αριθμό ψήφους μπορεί να προσφέρει κανείς στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, και αυτό είναι μια αλήθεια που δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί!!

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι σημερινοί Δήμοι αλλάζουν ριζικά (βλέπε Καλλικράτης), αν και όλοι οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου  το γνωρίζουν αυτό ,ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους… όλοι τους κινούνται στην σφαίρα των προαναφερθέντων.

Ίσως σε αυτό να συντελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Καλλικράτη, οι υποψήφιοι (περίπτωση Καλυμνου) δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι των είκοσι επτά(27) και όχι περισσότεροι των σαράντα ένα(41) .

Άρα ένα γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι για κέρδος εντυπώσεων κυρίως , και οι τρεις(3) συνδυασμοί θα «κλείσουν» στον αριθμό σαράντα ένα(41),αφού κάτι το αντίθετο μπορεί να εκληφθεί ως ΠΟΛΙΤΙΚΗ αδυναμία έμπνευσης  από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Ένα είναι πάντως δεδομένο ,ότι όλοι οι υποψήφιοι θα κινήσουν ουρανό και γη έτσι ώστε να συγκεντρώσουν όσον το δυνατόν περισσότερους ψήφους αφενός  για να βοηθήσουν την παράταξη τους να βγει πρώτη αλλά και αφετέρου να διεκδικήσου το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου που μάλιστα θα είναι 25μελες.

Πόσοι όμως από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους (120 τον αριθμό)γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και δικαιώματα των δημοτικών συμβούλων ;

ΑΠΟΡΙΑ : Γνωρίζουν και οι 120 συμπατριώτες /σες  τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματα τους ως δημοτικοί σύμβουλοι η` απλά ( χωρίς  (να θέλουμε να προσβάλουμε καποιον/α ) έχουν παντελή άγνοια και απλά χορεύουν σε   άγνωστους για αυτούς ρυθμούς;

Προς ενημέρωση λοιπόν, για όσους δεν γνωρίζουν τις Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Δημοτικών Συμβούλων αυτές είναι  οι κάτωθεν :

Άρθρο 68

 

Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων

 

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.

 

2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.

 

3.  Σε  σύμβουλο  που  απουσιάζει  αδικαιολόγητα  σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος, που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου.

 

4. Σε σύμβουλο που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

 

5. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

- Παλμός της Καλύμνου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!