Η τοποθέτηση του Γεώργιου Λιά από την ημερίδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα την διαδικτυακή διακυβέρνηση

Θα ήθελα σήμερα να σας προβληματίσω λίγο με το θέμα της διαδικτυακής δημοκρατίας/διακυβέρνησης από την πλευρά του πολίτη! Για να δούμε καλύτερα το θέμα αυτό πρέπει να κατανοήσουμε την άμεση σχέση μεταξύ Πολίτη και Εξουσίας: Στις μικρές και μεγάλες κοινωνίες πρέπει να υπάρχουν νόμοι - κανόνες, ηθικοί κανόνες και οι αντίστοιχοι θεσμοί που θα διέπουν την σχέση των πολιτών με την εξουσία και θα περιορίζουν την αυθαιρεσία της εξουσίας. Ένα από τα καλύτερο μέτρα για να εξασφαλίσουμε αυτή την ομαλή σχέση μεταξύ πολίτη και εξουσίας,  είναι η συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα, ο πολίτης συμμέτοχος στην άσκηση της πολιτικής και όχι απλώς μέρος του προβλήματος.

Ο πολίτης που νοιώθει πώς το κέντρο λήψεως των αποφάσεων είναι μακριά από αυτόν, είναι συνήθως ο πολίτης που θα παραβιάσει τον νόμο που δεν τον εκφράζει, αδιαφορώντας για το πώς επηρεάζει τους άλλους γύρω του και για τις συνέπειες! Ο ενεργός πολίτης που συμμετέχει, είναι αυτός που πιθανόν, να κάτσει και να συζητήσει, να προσπαθήσει να πείσει τους πολιτικούς για την ανάγκη αλλαγής μιας νομοθεσίας προς όφελος του συνόλου! Το διαδίκτυο είναι χωρίς καμία αμφιβολία το ισχυρότερο μέσο για να επιτύχουμε αυτήν την τόσο αναγκαία συμμετοχή των πολιτών!

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας έχει πει, . Πιστεύω πως αυτές οι λίγες, αλλά πολύ ουσιαστικές κουβέντες του Γεώργιου Παπανδρέου τα λένε ΟΛΑ!!

Η αποχή των πολιτών από τον έλεγχο άσκησης της εξουσίας, η παθητικοποίηση του πολίτη και η μετατροπή του σε απλό δέκτη των όποιων επιλογών αυτής είναι μια σημαντική αιτία της αύξησης του φαινομένου της διαφθοράς. Πολίτης ενεργός, ενημερωμένος, πολιτικοποιημένος, είναι η λύση για την πάταξη της διαφθοράς. Το μέγα ζητούμενο είναι η διαφάνεια στην άσκηση της πολιτικής και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την συνεχή λογοδοσία της εξουσίας, την πρόταξη της ηθικής διάστασης της πολιτικής και όχι με την χρήση της νομιμοφάνειας.


Η δε διεφθαρμένη σχέση πολίτη με την εξουσία έχει σαν κύρια αιτία, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις των πολιτικών του τύπου . Χρόνια τώρα βλέπαμε την δημιουργία κομματικών - πελατειακών στρατών. Μια ταχτική που είχε γίνει κατεστημένο στα νησιά μας. Φτάσαμε στο σημείο να τους ψήφους μας σε αυτόν που θα μας έδινε τα περισσότερα! Έτσι και τάζανε και καμιά δουλειά, τότε έπαιρνε τους ψήφους όλης της φάρας. Και ερχόμαστε λοιπόν σε αυτό το σημείο, στην ανάγκη για την αποκλειστική χρήση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στο δημόσιο και για την κάλυψη της όποιας θέσης καθώς και την δημοσιοποίηση των προσόντων των υποψηφίων και έλεγχος της πιστότητάς τους.

Εξίσου απαραίτητη είναι η γνωμοδοτική συμμετοχή των , πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, προς τα όργανα άσκησης της εξουσίας (τοπικά και κεντρικά). Η δράσεις, παρεμβάσεις και συμμετοχή αυτών των συλλόγων και σωματείων ή ακόμα και των οργανωμένων ομάδων πολιτών, έρχεται να συμπληρώσει τις αδυναμίες ή ακόμα και την ανικανότητα του τοπικού ή του κεντρικού κράτος!

Οι πολιτικοί μας χρειάζονται συνεχής έλεγχο από τις κοινωνικές ομάδες και δυνάμεις. Προς όφελος όλων μας ακόμα και των ιδίων! Οι δε πολιτικοί οφείλουν λογοδοσία στο πολίτη σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν είναι επιλογή τους. Ξεκάθαρες ιδεολογικοπολιτικές θέσεις και όχι στην πρακτική .

 

Θα ήθελα επίσης να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα διαδικτυακής διακυβέρνησης:
1)    Ο Δήμαρχος ενώνει τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις με τις διαδικτυακές δυνάμεις των Καλυμνίων μέσα από κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες Καλυμνίων απ' όλο τον κόσμο για να πιέσει υπηρεσίες του κεντρικού κράτος προκειμένου να δώσουν σημασία σε σοβαρά προβλήματα του νησιού μας! Δείτε τα θέματα ακτοπλοϊκό, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα!

2)    Το Facebook , Twitter, Blogger και www.opengov.gr είναι τα νέα επικοινωνιακά "όπλα" που βάζουν στην άκρη τους παραδοσιακούς εργολάβους της δημοσιογραφίας. Οι μισθωμένοι επαγγελματίες της προπαγάνδας βλέπουν παντού αναφορές σε ελεύθερες σελίδες ενημέρωσης, από απλούς πολίτες και αναθεματίζουν τη σύγχρονη τεχνολογία για το κακό που έπαθαν... δηλαδή την μετατόπιση της εξουσίας των ΜΜΕ στους πολίτες.

3)    Ο κ. Ε. Βενιζέλος ανεβάζει στη σελίδα του στο facebook , βίντεο από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, ενώ ακόμα και οι πιο κοντινοί μας πολιτικοί όπως ο Βουλευτής μας Γ. Νικητιάδης  και ο κ. Γ. Κασσάρας μας ενημερώνουν σχεδόν καθημερινά για της δράσεις και παρεμβάσεις τους μέσα από το Facebook, όπως και πάρα πολύ άλλοι!! Με αυτών τον τρόπο έχουμε αποφύγει την μεσολάβηση των αρχόντων της προπαγάνδας που μας μετέφεραν αυτή την πληροφόρηση όποτε και όπως εκείνοι θέλανε, μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια!


4)    Άλλη μία πολύ σοβαρή Διαδικτυακή Διακυβερνητική Παρέμβαση είναι και η εξής: Στις 14 Δεκεμβρίου στις 8:43 το πρωί ο χρήστης chacakhan ρωτάει μέσω του Τwitter τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: Την ίδια ημέρα, μόλις τρεις ώρες μετά στις... 11:33, ο υπουργός απάντησε στο ερώτημα μέσω του Τwitter: .

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες να σας φέρνω παραδείγματα τέτοια για να αποδείξω όλα αυτά που σας είπα σήμερα αλλά πιστεύω πως αρκούν αυτά τα λίγα για να πειστείτε! Εξάλλου εγώ ο ίδιος που βρίσκομαι εδώ σήμερα μπροστά σας, σε μια ημερίδα του τοπικού ΠΑΣΟΚ, βρέθηκα εδώ εξαιτίας της προσωπικής μου ενασχόλησης με τα κοινά του νησιού μας μέσα από την σελίδα που διατηρώ στο διαδίκτυο και το Facebook! Έχοντας δε δημιουργήσει μια ομάδα ατόμων που ασχολούνται με τα καλά αλλά και τα κακώς κείμενα της Καλύμνου μέσα από την και τον υπό σύσταση, Σύλλογο Φίλων Αρχαιοτήτων Καλύμνου για να ασχοληθεί επιτέλους κάποιος, με τα εγκαταλειμμένα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία του νησιού μας αποδεικνύει έμπρακτα την εφαρμογή της Διαδικτυακής Διακυβέρνησης από την πλευρά των πολιτών σε τοπικό επίπεδο!

Από πλευράς μας έπεται συνέχεια!!! Ευχαριστώ!!!


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!