Φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες περιλαμβάνει τροπολογία

Φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες περιλαμβάνει τροπολογία Αυγενάκη-Τζαμτζή και 15 Βουλευτών ακόμη Αφορολόγητα ημερομίσθια έως 9.000€ - Εξαίρεση από προκαταβολή φόρου και τεκμήρια διαβίωσης – Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος – ακατάσχετο και αφορολόγητο επιδοτήσεων, περιλαμβάνονται στην τροπολογία
Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», κατέθεσαν ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και 15 ακόμη Βουλευτές της Ν.Δ., με την οποία εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ. Επιπλέον, εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος, τα τεκμήρια διαβίωσης, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν φορολογούνται και δεν παρακρατούνται και οι αγρότες εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «στο τέλος του χρόνου οι αγρότες, είτε τηρούν καταστάσεις εσόδων – εξόδων είτε «κρατούν» βιβλία, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Όμως ακόμη, α) δεν έχουν εξαιρεθεί από την φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ. (Δέσμευση Χ. Θεοχάρη), β) Φορολογούνται ως τεκμήρια διαβίωσης τα χωράφια, σπίτι, οικόπεδο, μηχανήματα, ενώ πληρώνουν 2ηφορά ΕΝΦΙΑ για όλα τα παραπάνω εκτός από τα μηχανήματα. Ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη είναι πολύ μικρά, με τον συνυπολογισμό και την φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά ως φόρο.»
Π.χ. , ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήρια διαβίωσης ύψους 15.000 ευρώ (ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια), τότε καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου 27,5%, τότε το ποσό φθάνει τα 1.950 + 536, 25 = 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή, από το κέρδος των 5.000 ευρώ, μείον 2.486,25 μένουν 2.513,75 ευρώ.
Όπως υπογραμμίζουν οι Βουλευτές: «η φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης πρέπει να καταργηθεί. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αγρότης ενώ είναι παραγωγός και όχι επιτηδευματίας, του έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες, με στόχο την συνέχιση της καλλιέργειας από τον αγρότη, δεν πρέπει να θεωρούνται εισόδημα και δεν πρέπει να φορολογούνται, ούτε και να παρακρατούνται.»
Επιπλέον, «η καταβολή προκαταβολής φόρου ορίσθηκε από το 55% στο 27,5%. Όμως, η αγροτική επιχείρηση δεν έχει σταθερή παραγωγή (ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αρρώστιες κ.α.) ούτε αποδίδει σταθερό εισόδημα. Η καταβολή προκαταβολής φόρου έστω και 27,5 % για την πλειοψηφία των αγροτών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και πρέπει να καταργηθεί», υπογραμμίζουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι υπογράφοντες Βουλευτές.
Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας:
«Άρθρο......
α. Εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ
β. Εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος, τα τεκμήρια διαβίωσης.
γ. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
δ. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν φορολογούνται.
ε) Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν παρακρατούνται.
στ) Οι αγρότες εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.»
Οι προτείνοντες βουλευτές
Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. ΠέλλαςΒλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ν. Ηλείας Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Ν. ΑχαΐαςΒογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας Ταμήλος Μιχαήλ Βουλευτής Ν. Τρικάλων Μακρή Ζέττα Βουλευτής Ν. Μαγνησίας Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Ν. Λάρισας Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καβάλας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!