«Κραυγή αγωνίας» από τα νησιά για τις ελλείψεις αστυνομικών

Ως τραγική και ενίοτε τραγελαφική περιγράφουν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. την κατάσταση που επικρατεί κυρίως τον χειμώνα στα αστυνομικά τμήματα της νησιωτικής χώρας.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα από τις έκτακτες μεταθέσεις και οι μετ' εμποδίων μεταγωγές κρατουμένων με πλοία είναι προβλήματα που δυσχεραίνουν το ήδη δύσκολο έργο των αστυνομικών σε απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά όπου τον χειμώνα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια αραιώνουν δραματικά.
Οι αστυνομικοί εκπέμπουν sos ζητώντας λύση από την ηγεσία στα προβλήματά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ύπαρξη ενός και μοναδικού αστυνομικού ο οποίος καλείται να καλύψει τις ανάγκες αστυνόμευσης σε τρεις οικισμούς που βρίσκονται σε δύο διαφορετικά νησιά, των Φούρνων και της Θύμαινας και σε πληθυσμό χιλίων κατοίκων.
Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη τον χειμώνα υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 30% με τους αστυνομικούς σε αρκετές περιπτώσεις να κάνουν διπλοβάρδιες έχοντας ξεπεράσει το πλαφόν των νυχτερινών που δικαιούνται να πληρωθούν. Οι δε περιπολίες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.
«Αναμφισβήτητα είναι πρόβλημα να υπάρχει ένας αστυνομικός για δύο νησιά. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενημερώθηκε και βλέπει θετικά το αίτημα μας για επίλυση του ζητήματος» εξηγεί στο newpost, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου, κ. Νίκος Τσιούγκος.
Μεταγωγές σε κοινή θέα
Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αστυνομικοί στα Δωδεκάνησα, αφού η κατάσταση με τις μεταγωγές κρατουμένων ακτοπλοϊκώς εκτός από κινδύνους της δημόσιας ασφάλειας ενέχουν και ντροπιαστικές καταστάσεις για τους ένστολους.
«Κατά την διάρκεια των μεταγωγών διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλους με ένστολους αστυνομικούς να κοιμούνται στις καρέκλες και τις μοκέτες των πλοίων έχοντας εκτεθειμένα τα όπλα τους και να αποτελούν θέαμα για τους υπόλοιπους επιβάτες και τους τουρίστες οι οποίοι τους φωτογραφίζουν ως... αξιοθέατο» δηλώνει στο newpost ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου Δωδεκανήσου, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.
«Οι αστυνομικοί συνοδοί των κρατουμένων αναγκάζονται να ταξιδεύουν 32 ώρες με πλοίο από Ρόδο προς Πειραιά και πίσω μέσα σε τρεις μέρες άυπνοι και να κάθονται με τους ποινικούς κρατούμενους στο κατάστρωμα ή στα εστιατόρια των πλοίων δίπλα σε οικογένειες και τουρίστες. Καταλαβαίνεται τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και τις αντοχές των ίδιων των αστυνομικών.
Λόγω της ιδιαιτερότητας μάλιστα αυτής της κατάστασης στέλνουμε συνοδούς κρατουμένων τους πιο έμπειρους αστυνομικούς μας για αυτό και ακόμη δεν έχουμε βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Έχει συμβεί ισοβίτες κρατούμενοι κατά τη μεταγωγή να εμπλέκονται μεταξύ τους σε καυγά μέσα στο πλοίο μπροστά στα μάτια των επιβατών» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Όπως επισημαίνει, κύρια απαίτηση της Ένωσης είναι να δοθεί κονδύλι για να δικαιούνται οι αστυνομικοί συνοδοί καμπίνα ώστε να μην ταξιδεύουν άυπνοι και να αποφεύγονται ευτράπελες εικόνες με αποκοιμισμένους αστυνομικούς στις καρέκλες του πλοίου καθώς η κόπωση σε τόσο μακριά ταξίδια είναι μεγάλη, ενώ η αποζημίωση που δικαιούνται είναι μόλις 52 ευρώ.
«Ωστόσο, η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε λύσει αυτό το πρόβλημα αφού με Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται να υπάρχει σε κάθε πλοίο ειδικός χώρος για τις μεταγωγές κρατουμένων» σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό
Το 30% αγγίζουν οι κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών στη Σάμο, ενώ στα Δωδεκάνησα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Στα Δωδεκάνησα οι ελλείψεις σε προσωπικό υπολογίζονται στο 40% με το Καστελόριζο, όπου η λαθρομετανάστευση μαστίζει το νησί, να μετρά μόλις τέσσερις αστυνομικούς. Στις Κυκλάδες επίσης οι ελλείψεις υπολογίζονται στο 35%.
«Λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά και κλοπές μαστίζουν τα νησιά και οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να είναι ενισχυμένες» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, κ. Κεφάλας.
Όπως εξηγεί, «Με το ζόρι βγαίνουν οι βάρδιες τον χειμώνα στα αστυνομικά τμήματα των νησιών και οι περιπολίες είναι πλέον άγνωστες έννοιες. Οι αστυνομικοί υπερβαίνουν των αντοχών τους με διπλοβάρδιες για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των τμημάτων τους.
Τα κρατητήρια είναι γεμάτα από λαθρομετανάστες, ενώ τα κυκλώματα ναρκωτικών οργιάζουν. Το καλοκαίρι τουλάχιστον οι δυνάμεις ενισχύονται με τους δόκιμους, αλλά τώρα ερωτήματα εγείρονται για την επάρκεια από το 2014 και μετά αφού μειώνουν τους εισακτέους σε αστυνομικές σχολές» τονίζει ο κ. Ευάγγελος Κεφάλας.
Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στην ηγεσία και αντιμετωπίζονται θετικά προς επίλυση, διευκρινίζει στο newpost, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, κ. Χρήστος Φωτόπουλος.
newpost.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!