Το μυστηριώδες και αινιγματικό μνημείο «Δωδεκάπορτο»

Φωτογραφίες Κλίκ στην κάθε φωτό για μεγένθυνση!

Ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου «ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» εξασφάλισε την άδεια από τις αρμόδιες αρχές και προχώρησε το Σάββατο 6 Ιουνίου στην κοπή των δένδρων που είχαν φυτρώσει μέσα στον παλιό βυζαντινό ναό του Δωδεκάπορτου. Ο καθαρισμός έγινε παρουσία εκπροσώπων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και είχε σκοπό να προστατέψει τη στατικότητα του κτηρίου.

Με την ευκαιρία αυτή, αναδημοσιεύουμε από elliniko-panorama.gr κείμενο και φωτογραφίες που περιγράφουν το μνημείο.

«…Η εκτεταμένη πεδιάδα ΒΑ των Μύλων ξεκουράζει για αρκετή ώρα το βλέμμα μας με το βαθυπράσινο των πορτοκαλεώνων και το πράσινο-ασημί των ελαιώνων. Εδώ ανακαλύπτουμε τους γνώριμους και γραφικούς κώνους δυο καμινιών κάρβουνου, που δεν θ’ αργήσουν να ανάψουν.
Η περιοχή όμως κρύβει κι ένα μνημείο αθέατο, παμπάλαιο και πολύ αινιγματικό, το περίφημο «Δωδεκάπορτο».Ξεκινώντας από το σταυροδρόμι των Μύλων με κατεύθυνση ΒΑ και στα 500 μ. -στο τέλος της ασφάλτου – μπαίνουμε σε αγροτικό δρόμο αριστερά. 1500 μέτρα μετά διακρίνουμε ένα κτίσμα μέσα σε αιωνόβιο ελαιώνα.
Πλησιάζουμε και βρισκόμαστε μπροστά σε μια ερειπωμένη εκκλησία, χωρίς σκεπή, που η τοιχοποιία της παραπέμπει σε περίοδο παλαιοχριστιανική. Είναι μεγάλων διαστάσεων και αυτό που κυρίως την κάνει εντυπωσιακή είναι οι αλλεπάλληλες καμάρες (πόρτες), πέντε στον ένα τοίχο και πέντε στον απέναντι.  «Δώδεκα πόρτες. Ερειπωμένη εκκλησία με 12 καμάρες – πόρτες. Απ’ αυτού τ’ όνομα της εκκλησίας και της περιφέρειας όλης. Ολικό μήκος εξωτερικό, μαζί με το Άγιο Βήμα, 15 μέτρα. Πλάτος εξωτερικό 6,30. ύψος της βορεινής πλευράς 3,5 μ. , της νοτινής 4,10. Στη βορεινή πλευρά 5 καμάρες – πόρτες. Στη νοτινή άλλες 5. Μια στη δυτική, στην κύρια είσοδο. Στο Ιερό, στη θέση της μικρής θυρίδας, άλλη μια. Το πλάτος κάθε μιας από τις πόρτες 1,36 και το ύψος ολικά 2,65. Πότε χτίστηκε, άγνωστο. Ούτε κι αν τελείωσε ποτέ, βέβαιο. Σουβάς πουθενά δεν φαίνεται…Να πούμε πως θαταν διώροφη, τολμηρή η υπόθεση. Είναι ασβεστόχτιστη. Οι πέτρες ασκάλιστες, φτιάχνουν κάποιο πρόσωπο. Λίγα πέτρινα χαλικάκια και κομμάτια από κεραμίδια, ακανόνιστα. Όσο για τη σκεπή, μόνο οι ειδικοί μπορούν να συμπεράνουν πως ήταν. Θόλος ή τραβάκα ή τίποτα. Βρίσκονται πεταμένοι κάπου εκεί λίγοι σχιστόλιθοι. Ναταν άραγε από τέτοιους; Πέντε χαρουπιές αρκετά χοντρές και μεγάλες, έχουν φυτρώσει μέσα στην εκκλησία (που είναι γεμάτη λιθοσορούς), εκτός από δυο μεγάλες ρωγμές, μια στη ΝΔ γωνιά κι άλλη απ’ την κύρια είσοδο από πάνω, όλοι οι άλλοι τοίχοι κάπως καλά κρατάνε. Μάρμαρο δεν υπάρχει ούτε αγιογραφία . Η εκκλησία αυτή ήταν οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι . Μια ενέργεια σύντομη χρειάζεται από τους ειδικούς, να σωθεί από το αφάνισμα».

Διαβάστε Περισσότερα ... http://www.isamos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!