Συγκλονιστικό το Ντοκιμαντέρ και η αφήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου « Η σφουγγάρι ή τομάρι...» .

Καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα της Πνευματικής Εστίας η προβολή παλιού ντοκιμαντέρ (Σουηδικής παραγωγής) για τη ριψοκίνδυνη ζωή των Καλύμνιων σφουγγαράδων και τον αγώνα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους

που παρουσίασε ο καθηγητής Γιάννης Τρικοίλης (ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ζήτησε να προβληθεί στα σχολεία ώστε να το δουν οι μαθητές) αλλά και οι αφηγήσεις κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Φανερωμένης Χαλκιδιού-Σκυλλά (σημαντική η συμβολή της στη διατήρηση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και με το Λαογραφικό μουσείο Καλύμνου που έχει δημιουργήσει) από την Πρόεδρο της ΕΓΕ Κω Μαίρη Φάκκου και την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κω Αργυρώ Κατσίλη.

 

Στην αφήγηση χαρακτηριστικού αποσπάσματος από το βιβλίο ήταν η Ελένη Διακοπαναγιώτη.

Εκ μέρους του Δήμου παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Γ. Μπαλαλής.

 ή Σφουγγάρι ή Τομάρι Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται με τρόπο βιωματικό, μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες ανθρώπων της δουλείας, ο άγνωστος σκληρός και δραματικός αγώνας των σφουγγαράδων της Καλύμνου να κουρσέψουν τους βυθούς της Μεσογείου και να μαζέψουν το θησαυρό της, το μαύρο σφουγγάρι. Τα βάθη ήταν τρομαχτικά, οι κίνδυνοι που παραμόνευαν πολλοί: Σαρκοβόρα ψάρια, κακουχίες, θάνατος από ασφυξία και η ύπουλη και καταστροφική νόσος των δυτών. Οι χτυπημένοι απ' αυτή γύριζαν πίσω, αλλά ήταν πια καράβια τσακισμένα κι έσερναν όλη την υπόλοιπη ζωή τους το κορμί τους μ' ένα μπαστούνι στο χέρι. Όλοι ήξεραν τι τους περίμενε. Όμως, ο άγονος αλλά λατρεμένος τόπος δεν είχε πολλές δυνατότητες να τους προσφέρει.Έπρεπε να θρέψουν τις μεγάλες φαμίλιες τους βγάζοντας πολλά σφουγγάρια ή να αφήσουν το "τομάρι" τους στα βάθη και στις αφιλόξενες ακτές της Μπαρμπαριάς. Η συγγραφέας -κόρη, αδελφή, εγγονή, δισέγγονη καπεταναίων σφουγγαράδων- είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να μας πάρει από το χέρι και να κάνουμε μαζί αυτό το συναρπαστικό και συγκλονιστικό ταξίδι. ή Σφουγγάρι ή Τομάρι Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται με τρόπο βιωματικό, μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες ανθρώπων της δουλείας, ο άγνωστος σκληρός και δραματικός αγώνας των σφουγγαράδων της Καλύμνου να κουρσέψουν τους βυθούς της Μεσογείου και να μαζέψουν το θησαυρό της, το μαύρο σφουγγάρι. Τα βάθη ήταν τρομαχτικά, οι κίνδυνοι που παραμόνευαν πολλοί: Σαρκοβόρα ψάρια, κακουχίες, θάνατος από ασφυξία και η ύπουλη και καταστροφική νόσος των δυτών. Οι χτυπημένοι απ' αυτή γύριζαν πίσω, αλλά ήταν πια καράβια τσακισμένα κι έσερναν όλη την υπόλοιπη ζωή τους το κορμί τους μ' ένα μπαστούνι στο χέρι. Όλοι ήξεραν τι τους περίμενε. Όμως, ο άγονος αλλά λατρεμένος τόπος δεν είχε πολλές δυνατότητες να τους προσφέρει.Έπρεπε να θρέψουν τις μεγάλες φαμίλιες τους βγάζοντας πολλά σφουγγάρια ή να αφήσουν το "τομάρι" τους στα βάθη και στις αφιλόξενες ακτές της Μπαρμπαριάς. Η συγγραφέας -κόρη, αδελφή, εγγονή, δισέγγονη καπεταναίων σφουγγαράδων- είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να μας πάρει από το χέρι και να κάνουμε μαζί αυτό το συναρπαστικό και συγκλονιστικό ταξίδι.

                                                                                             

 

                                                                                              

 

 

aegeanews24.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!