«Στοιχειώνουν» τα Kάστρα και τα μνημεία της Καλύμνου

Τα δημιουργήματα άλλων εποχών, είναι οι μαρτυρίες της  πορείας ενός λαού μέσα στο χρόνο και εντάσσονται πια στην πολιτιστική του κληρονομιά, στον αμύθητο αυτό πλούτο, που είναι παρακαταθήκη για τις μελλούμενες γενιές και σημείο αναφοράς για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και υπερηφάνειας.

Έτσι αυτά τα μνημεία αποκτούν μια τεράστια σημασία και αποτελούν μια δυναμική προβολή ενός τόπου, αφού μαρτυρούν το σημαντικό του πέρασμα μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Επιπλέον, οι περιοχές που φιλοξενούν αυτά τα ιστορικά μνημεία ενός λαού, γίνονται πόλοι έλξης των επισκεπτών ενός τόπου. Πράγματι οι επισκέπτες δεν επιθυμούν μόνο να απολαύσουν την ελληνική φύση, τον ήλιο και την θάλασσα, αλλά και να θαυμάσουν την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου, που μάρτυρές της αδιάψευστοι στέκουν τα πανάρχαια μνημεία της.

Η Καλύμνικη γη, ήταν πάντα ευλογημένη και κατοικούνταν από άξιους νησιώτες, που άφησαν έντονο το σημάδι τους στην ιστορία.

Τα μνημεία πολλά και διάσπαρτα σ’ όλο το νησί, αλλά εκείνα που στέκουν επιβλητικά και μαρτυρούν την ιστορικότητα του χώρου, είναι τα δυο μεγάλα κάστρα, το Κάστρο του Χωριού και το Κάστρο της Χρυσοχεριάς. Στέκουν θεόρατα και υποβάλλουν τον επισκέπτη με το γκρίζο και σκληρό χρώμα τους, από την Καλύμνικη  πέτρα που τα έκτισαν, καταφυγή στα χρόνια της πειρατείας.

Στέκουν στις δύο άκρες της κοιλάδας του νησιού, μόνα, έρημα και στοιχειωμένα, χωρίς κανείς να τα βοηθά να «στηρίζονται» όρθια και να δείχνουν σε όλους τον πλούτο της ιστορίας αυτού του τόπου.

Η Κάλυμνος ίσως μοναδικότητα

Όποιο μέρος κι’ αν διαβεί κανείς στην Ελλάδα, θα δει μια σημαντική προσπάθεια αξιοποίησης των Κάστρων, τα οποία είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες και διαθέτουν τις όποιες υποδομές, ώστε να μπορούν να γίνονται πόλος έλξης.

Χρόνια τώρα τα δικά μας Κάστρα παραμένουν στους ψηλούς βράχους χωρίς κανείς να δείχνει την διάθεση να τα αξιοποιήσει. Πριν από πολλά χρόνια, έγινε μια προσπάθεια ανάπλασης του Κάστρου στο Χωριό, με την παρέμβαση στα διάφορα κτίσματα και εκκλησίες καθώς και με την τοποθέτηση φωτισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές υπήρξαν καθοριστικές αφού, κυρίως ο φωτισμός, αποτελούσε ένα σημαντικότατο βήμα προς την αξιοποίηση του.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή στα 8 χρόνια που είναι στην εξουσία, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια και να γίνει το μεγάλο βήμα, τα δύο Κάστρα και ιδίως του Χωριού, να καταστούν προσβάσιμα από τους επισκέπτες. Μια τέτοια προοπτική θα αποτελούσε όχι μόνο ένα πόλο έλξης από τουριστικής άποψης, αλλά θα έδινε μια «ανάσα» στις περιοχές τριγύρω από αυτά. Και ενώ η ΔΑ έδειξε μια αδιαφορία όσον αφορά αυτά τα μνημεία, έρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές να μιλήσει για "κατασκευή Τελεφερίκ" στο Κάστρο του Χωριού. Εδώ κανείς πρέπει να σιωπά και να μην σχολιάζει ...

Αν κοιτάξουμε τα γύρω νησιά, την Κω την Λέρο, την Αστυπάλαια, θα δούμε πως τα κάστρα που έχουν αποτελούν σημεία προσοχής και φροντίδας από τις τοπικές αρχές. Η Κάλυμνος και σ’ αυτό το σημείο πρωτοπορεί. Ούτε καν ο φωτισμός, δεν λειτουργεί, παρά μόνο περιστασιακά, ενώ από πλευράς παρεμβάσεων δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Φυσικά η πολιτική αυτή, δεν ακολουθείται μόνο με τα κάστρα, αλλά συνολικά με όλα τα αρχαιολογικά και φυσικά μνημεία του νησιού.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι «ΤΡΕΙΣ ΜΥΛΟΙ» που βρίσκονται στην περιοχή κάτω από το  Κάστρο της «Χρυσοχεριάς» και οι οποίοι βρίσκονται σε «μαύρο χάλι» στην κυριολεξία, ενώ δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση για αξιοποίηση τους.

Οι ομορφιές του νησιού μέσα στην … ασχήμια

Αν εξαιρέσει κανείς τις παρεμβάσεις που έγιναν από την ΚΒ Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων στον Χριστό της Ιερουσαλήμ, δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη με τις περιοχές που φιλοξενούν αρχαιολογικά μνημεία. Η πρόσβαση σ’ αυτά,  είναι σε πολλά σημεία αδύνατη και η θαμνώδης βλάστηση τα έχει καταστήσει «αόρατα».

Την μοίρα φυσικά των αρχαιοτήτων, ακολουθούν γενικά όλα τα σημεία του νησιού, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μιαν ευχάριστη εικόνα και ανάμνηση στον επισκέπτη του νησιού. Οι παραλίες σε κατάσταση άθλια, όσον αφορά την εικόνα τους και τις υποδομές τους, τα σπήλαια αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, οι αρχαιολογικοί χώροι γεμάτοι σκουπίδια και χορταριασμένοι, ανύπαρκτος φωτισμός, που να αναδεικνύει τις ομορφιές του νησιού.

Στοιχεία που δεν συνάδουν με την νησιωτικότητα του τοπίου και την αγωνία ενός τόπου να επιβιώσει με την βοήθεια του τουρισμού, αφού είναι πλέον ελάχιστες οι πηγές εισροής χρημάτων.

www.palmoskalymnou.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!