Διευθυντής του ΕΠΑΛ Καλύμνου για την αναγκαιότητα δημιουργίας Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Γράμμα του Διευθυντή του ΕΠΑΛ Καλύμνου για την αναγκαιότητα δημιουργίας Α.Ν.Ε. …“Έρευνα του 1ου ΕΠΑΛ Καλύμνου: Η Κάλυμνος έρχεται δεύτερη, μετά τη Χίο, σε αριθμό ναυτικών φυλλαδίων” Η επιστολή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Εφοπλιστής , για την Ιστορία έχει ενδιαφέρον η αναδημοσίευση της …


H Κάλυμνος είναι γνωστή τοις πάσι για τη ναυτική της παράδοση, αλλά και την πληθώρα ναυτικών που έχει προσφέρει στην ελληνική ναυτική κοινότητα. Σε συγκεκριμένες έρευνες που έγιναν σχετικά με το έμψυχο ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας μας, η Κάλυμνος έρχεται δεύτερη, μετά την Χίο, σε αριθμό ναυτικών φυλλαδίων. Το ανωτέρω εργατικό δυναμικό επανδρώνει αρκετά πλοία Ελλήνων πλοιοκτητών σε σημείο που τολμάμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία που να μην έχει Καλύμνιο στην υπηρεσία της.

Τα παραπάνω δεν τα αναφέρουμε έτσι απλά για τη στήριξη του αιτήματός μας για δημιουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Είναι στοιχεία, τα οποία έχουμε λάβει έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το 1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου, αντλώντας πληροφορίες τόσο από το Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ανά την χώρα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Καλύμνιων σπουδαστών που φοιτούν σήμερα στις ΑΕΝ φθάνει το 10% του συνόλου των φοιτητών. Ειδικότερα, την τελευταία τετραετία ο αριθμός των εισακτέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού από μαθητές της Καλύμνου ανήλθε σε 293 σπουδαστές. Ο ανωτέρω αριθμός προέρχεται από όλα τα Λύκεια του νησιού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει αναφορά σε κάποια οικονομικά δεδομένα. Εάν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο ένας φοιτητής δαπανά περί τα 800 ευρώ τον μήνα, η οικονομική απώλεια του νησιού μας ανέρχεται στο ποσό των 234.400 ευρώ ανά μήνα. Αυτό, βέβαια, δεν θα συνέβαινε, εάν οι εν λόγω σπουδαστές παρέμεναν στον τόπο μας για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ναυτικών μας, αποτελεί γεγονός ότι η οικονομική βιωσιμότητα του νησιού στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο της ποσοστό στα εισοδήματά τους. Ενημερώνουμε ότι τα επίπεδα ανεργίας στο νησί μας αγγίζουν το 20% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό από τα υψηλότερα σε όλη την χώρα. Εκτός αυτού, το συνάλλαγμα που εισέρεε από τους μετανάστες μας, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Η Δωδεκάνησος είναι, όπως όλοι γνωρίζετε, μια από τις πιο ακριτικές μας περιοχές, η οποία έχει προσφέρει αρκετά στην ελληνική εμπορική ναυτιλία. Σε αντίθεση με την προσφορά της δεν έχει λάβει την απαραίτητη βοήθεια από την πολιτεία. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας καλύπτονται από σχολές Εμπορικού Ναυτικού, πλην της Δωδεκανήσου. Τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν τη Χίο και τις Οινούσσες, τα Ιόνια νησιά την Κεφαλονιά και την Πρέβεζα, η Κρήτη τα Χανιά, οι Κυκλάδες τη Σύρο, οι Σποράδες και η Εύβοια τη Σχολή της Κύμης, η βόρεια Ελλάδα τη Σχολή της Μηχανιώνας και τέλος η Αττική τη Σχολή Ασπροπύργου και της Ύδρας.

Είναι, λοιπόν, δίκαιο τόσο για την προσφορά όσο και για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κάλυμνος, να ζητά τη δημιουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η Σχολή αυτή, πέραν της αναγνώρισης των όσων έχει προσφέρει το νησί στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, θα συμβάλει τα μέγιστα και στην οικονομική του αναζωογόνηση. Η προσέλκυση φοιτητών, αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού θα είναι μία από τις πιο τονωτικές ενέσεις για την πορεία του νησιού μας. Από την άλλη μεριά, η Σχολή αυτή δεν θα συμβάλει μόνο στην απορρόφηση των Καλύμνιων φοιτητών, αλλά και εκείνων από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κάλυμνος αξίζει να δει τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, λόγω σεβασμού στην ιστορία του νησιού, την προσφορά των ανθρώπων της, τη γεωπολιτική της θέση σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, αλλά πρωτίστως στο μέλλον των παιδιών της.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ

Διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Καλύμνου   

πηγή: Καλύμνικοι Αντίλαλοι


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!