Πλήρης Αδιαφορία για το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ (ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ) ΚΛΕΙΣΤΟ!!!


«Το ζήτημα δεν είναι να επιστρέψουμε εμείς στο παρελθόν, αλλά να δώσουμε ένα μέλλον στο παρελθόν μας» Σ. Καργάκος
Αυτά τα λόγια του Σ. Καργάκου, του πανεπιστημιακού δασκάλου, φαίνεται ότι δεν έχουν καμία αξία ή σημασία για την τοπική μας κοινωνία και ειδικά για τις αρχές αυτού του νησιού. 

Ανάμεσα στα δύο τοπικά «κυβερνεία», τον Δήμο και το Επαρχείο, βρίσκεται το ναυτικό – λαογραφικό μουσείο της Καλύμνου, που παραμένει … ερμητικά κλειστό. Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορες «κορώνες» από τοπικούς, και όχι μόνον, άρχοντες, να μιλάν με δέος, συγκίνηση και ρίγος, για την ναυτική μας παράδοση, την ναυτοσύνη και την σφουγγαροσύνη των Καλυμνίων, τους ανθρώπους της θάλασσας και της αλμύρας, την ιστορία αυτού του τόπου που δέθηκε με τους ανθρώπους που όργωσαν τις θάλασσες του κόσμου. Τους ακούσαμε κατά καιρούς να μιλάνε για αυτούς τους ανθρώπους και να δηλώνουν με περηφάνια ότι είναι δίπλα τους και τους στηρίζουν, αλλά για την ιστορία τους, την προβολή τους, την απόδοση τιμής σ’ αυτούς που έδωσαν πνοή ζωής σ’ αυτό τον τόπο, αυτό που τους αποδίδουμε ως κοινωνία είναι ένα μουσείο κλειστό και σε κακή κατάσταση. 034
Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των αρμοδίων για την ανάδειξη της λαογραφικής και ναυτικής μας παράδοσης ως νησί, δείχνει να μην συγκινεί κανέναν, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα το παραδοσιακό ναυτικό μουσείο του νησιού μας που συστεγάζεται με το λαογραφικό παραμένει ερμητικά κλειστό.
Ένα χώρος ο οποίος φυσικά σε καμία περίπτωση δεν τιμά το νησί μας και η εξωτερική εικόνα που παρουσιάζει, μόνο σε Μουσείο δεν παραπέμπει …
Έχουν περάσει περίπου 6 μήνες, από την τελευταία φορά που οι πόρτες του ναυτικού –λαογραφικού μουσείου του νησιού μας ήταν ανοικτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η Κάλυμνος με την τόση μεγάλη ιστορία στην ναυτοσύνη δεν έχει να επιδείξει τίποτα, γύρω από τους πλούσιους πολιτιστικούς της θησαυρούς.
Ένα νησί όπου η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ναυτοσύνη, εν έτει 2010 και λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, που προμηνύεται να είναι δύσκολη, το ναυτικό της μουσείο είναι κλειστό !!
Συγχαρητήρια….
Η αιτία που παραμένει κλειστό το μουσείο -που βρίσκεται μάλιστα έναντι του δημοτικού μεγάρου- είναι η συνταξιοδότηση του αρμόδιου υπάλληλου για περισσότερο από ένα χρόνο και σίγουρα δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού υπήρχαν όλα εκείνα τα χρονικά περιθώρια για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κατά την περίοδο του περασμένου καλοκαιριού και αφού παρέμεινε κλειστό για αρκετό χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες λειτουργίας του τοποθετήθηκε ένας συμβασιούχος μέσω της Α.Ε του Δήμου, και από κει και έπειτα το απόλυτο … ουδέν νεώτερον!
Ίσως η μετάταξη ενός μόνιμου υπάλληλου στον χώρο να φαντάζει ως ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος.
Πέρα και έξω όμως από οποιαδήποτε λύση που να σημειωθεί θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει, γεγονός είναι ότι δεν τιμά την Κάλυμνο ως νησί ναυτοσύνης, το να διαθέτει Ναυτικό Μουσείο, αλλά να παραμένει κλειστό.

Όσο δε για την εξωτερική εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο που θέλει να λέγεται Μουσείο, η εγκατάλειψη είναι το απόλυτα κυρίαρχο σημείο που επικρατεί…και η μεγάλη ειρωνεία φυσικά είναι ότι όλα τα παραπάνω βρίσκονται δυστυχώς στο κέντρο του νησιού απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο και δίπλα από το Επαρχείο….


Αρθρο: Παλμος της Καλύμνου

Βίντεο: Kalymnos Web

Φωτογραφία: Νικόλας Σμαλιός


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!