Το 2ο Γυμνάσιο με επιτυχία στίς Ορνιθες του Αριστοφάνη

Ομάδα καθηγητριών του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου αποτόλμησε τα δύσκολα, αλλά έκανε τη μεγάλη έκπληξη: ανέβασε με εντυπωσιακή επιτυχία τους Ορνιθες του Αριστοφάνη, στις 17.4.10, στο θεατράκι του Δήμου (μέχρι θεατράκι, μπορούμε. θέατρο, ποτέ….).

Τα παιδιά των 14-15 χρόνων στάθηκαν όχι απλώς με υποκριτική επάρκεια και με αξιώσεις στον πολύ δύσκολο χώρο της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας. Ηταν μια πολύ επιτυχημένη παράσταση, της οποίας δημιουργός είναι η γνωστή ομάδα καθηγητριών του 2ου Γυμνασίου με επικεφαλής τη φιλόλογο κ. Ευγενία Μπίθα - και στο παρελθόν μας έδωσαν δείγματα της γνώσης και ικανότητάς τους να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Η επιτυχία της παράστασης στηρίχτηκε στις ιδανικότερες προϋποθέσεις:

Α) Η μετάφραση ήταν του Αλέξη Σολωμού και τα τραγούδια του έργου ήταν των Μάνου Χατζηδάκη, Δημ. Παπαδημητρίου και Βασ. Δημητρίου.

Β) Το υποκριτικό ταλέντο των παιδιών σε πολλές στιγμές ξεπέρασε κατά πολύ τις επιδόσεις που μπορούν να φτάσουν ηθοποιοί της ηλικία τους.

Εκτός όμως από το ταλέντο, το πάθος αυτών των παιδιών, η σοβαρότητα και η αυτοπεποίθηση που έβγαζαν στην ερμηνευτική τους προσπάθεια αποτέλεσαν τη «ζωογόνο φωτιά» που ανέβασε ψηλά την παράσταση. Τα «Πουλιά» (Ορνιθες) του Αριστοφάνη ανέβηκαν τόσο που μας φαίνεται απίθανο άλλα παιδιά της ηλικίας αυτής να έχουν τέτοιες επιδόσεις.

Γ) Επειδή όμως τα παιδιά μόνα τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν σε ένα τόσο δύσκολο θεατρικό πεδίο, η τρίτη ιδανική προϋπόθεση που αποτέλεσε την εγγύηση της επιτυχίας ήταν οι καθηγήτριες. Τη σκηνοθεσία είχε η Ευγενία Μπίθα, τη μουσική διδασκαλία η Χρυσάνθη Δράγαζη, τη διδασκαλία χορού οι Ευγ. Μπίθα & Πολύμνια Τσουγκράνη, το συντονισμό & τη μουσική επιμέλεια η Χαρ. Λάμπρου, και τη σκηνογραφία - ενδυματολογία η Στ. Κήρυκος-Τσαούση. Ολα και όλοι λειτούργησαν πάνω σε προδιαγραφές επαγγελματικής θεατρικής ομάδας.

Θα πρέπει ειδικά να σταθούμε στην απόδοση των πρωταγωνιστών Κ. Χατζηδάκη, Θ. Μπουλαφέντη, Γ. Κλήμη αλλά και κοριτσιών του χορού. Θαυμάσαμε την ελευθερία στις κινήσεις με εφευρετικότητα η πειθαρχημένη, στο μέτρο και

στο ήθος της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας. Παράλληλα, απολαύσαμε το συντονισμό στα τραγούδια και τις χορογραφίες, που ήταν «μίμησις πράξεως» επαγγελματικού θιάσου. Ηθοποιοί και χορός, με τη καθοδήγηση τωνκαθηγητριών τους, συνέθεσαν ένα άριστο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Το κοινό εντυπωσιάστηκε και ενθουσιάστηκε από τη μαθητική αυτή παράσταση.

Οι πρωταγωνιστές της σκηνής ήταν:

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Πεισθέταιρος: Κυριάκος Χατζηδάκης
Ευελπίδης: Θεόφιλος Μπουλαφέντης
Εποπας: Γιώργος Κλήμης
Υπηρέτης Εποπα: Αποστόλης Τσαούσης
Δούλοι: Νικήτας Κλήμης - Λευτέρης Σάντος
Αηδόνα: Ανδρονίκη Σπανού
Ιερέας: Νικόλας Σδρέγας
Ποιητής: Γιώργος Μιχαήλου
Χρησμολόγος: Ειρήνη Θωμά
Μέτων: Νικήτας Κλήμης
Επιθεωρητής: Θοδωρής Ιακώβου
Αγγελιοφόρος : Υπαπαντή Πελεκάνου
Ιρις: Κατερίνα Τακτικού
Κινησίας: Λευτέρης Σάντος
Ψευδομάρτυρας: Γιώργος Καρδούλιας
Προμηθέας: Νικήτας Κλήμης
Ποσειδώνας: Γιάννης Κώτης
Ηρακλής: Μανώλης Ατσάς
Τριβαλλός: Μαρία Μαστροκούκου
Βασιλεία: Ελένη Καρδούλια

ΧΟΡΟΣ:
Ελένη Καρδούλια: Κορυφαία
Λαμπρινή Χαραλάμπους: Κορυφαία
Ειρήνη Κουλιανού: Κορυφαία

Κατερίνα Τακτικού, Ειρήνη Θωμά, Αλαχούζου Μαρία, Υπαπαντή Πελεκάνου, Αννα Γλυνάτση, Πιζάνια Ειρήνη, Μαγκούλια Μαρία, Σπανού Ανδρονίκη, Καραγεωργίου Ειρήνη, Κοντομανώλη Νομική, Βαρβαρή Μαρία

Πηγή: Αργώ της Καλύμνου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!