Κάστρο Χώρας - Από το κακό στο χειρότερο!!!

Κάστρο Χώρας. Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Καλύμνου και ένα κάστρο που μνημονεύεται σε πολλά βιβλία που έχουν σχέση με τα αιγαιοπελαγίτικα κάστρα. Αποτέλεσε το κατεξοχήν οικιστικό κέντρο του νησιού κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και συγκεκριμένα κατά την εποχή της Ιπποτοκρατίας. Η σημερινή του μορφή με τα ψηλά τείχη που αγκαλιάζουν περιμετρικά την κορυφή του βραχώδους υψώματος χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, μετά την ανακατασκευή της οχύρωσης από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τα Δωδεκάνησα από το 1309 έως το 1522.
Το Κάστρο, βέβαια, προϋπήρχε και, πιθανότατα, κατασκευάστηκε κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους (10ος-11ος αιώνας). Μετά τη διεύρυνση και επισκευή του, οργανώθηκε και απετέλεσε το οικιστικό κέντρο της Καλύμνου. Υπολογίζεται ότι στο εσωτερικό ο οικισμός μπορούσε να φιλοξενήσει γύρω στους 1000 κατοίκους. Η κατοίκηση στο Κάστρο συνεχίστηκε έως τις αρχές του 18ου αιώνα. Τότε, λόγω της σταδιακής αύξησης του πληθυσμού και του περιορισμού της πειρατείας, σταδιακά εγκαταλείπεται η καστροπολιτεία και οι κάτοικοί της μετοικούν εκτός αυτής, στον χώρο του σημερινού οικισμού της Χώρας.
Είναι αξιοσημείωτος και ο αριθμός εξωκλησιών που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο Κάστρο. Και τα οποία είναι διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες.
Βεβαίως το πόσο υπέροχες ήταν, καλύτερα να λέμε, το καταμαρτυρούν μόνο τα βιβλία. Γιατί στην σημερινή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα μόνο αρνητικά συναισθήματα μας φέρνουν.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω το γεγονός ότι, δεν ξέρουμε ακριβώς πως είναι γιατί είχε γίνει πέρυσι μια συζήτηση γύρω από τις τοιχογραφίες, σε τι τραγική κατάσταση βρίσκονται αφού είναι άλλες ασβεστωμένες με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται η μορφή της εικόνας, άλλες έχουν φουσκώσει από την υγρασία και έχουν καταρρεύσει και άλλες έχουν ξηλωθεί. Το συμπέρασμα από αυτή την συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος, ήταν ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασώσουμε τις τοιχογραφίες όπως να πιέσουμε την 4η Αρχαιολογική Υπηρεσία να βρει μια λύση. Ακόμα και επιτροπή για αυτό το σκοπό είχε εξαγγείλει ο δήμαρχος ότι θα δημιουργούνταν για να πιέσουμε περισσότερο και όποιος πολίτης ενδιαφερόταν θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτή καταθέτοντας τις προτάσεις του.
Αυτά last year γιατί δεν έγινε τίποτα. Αποτέλεσμα κανένα και με αυτή την ιστορία. Και το τραγικό είναι ότι οι τοιχογραφίες καταστρέφονται όλο και πιο πολύ με πιθανή συνέπεια να μην μπορούν να διασωθούν . Εγκατάλειψη της ιστορίας μας χωρίς τελειωμό, κυρίως από αυτούς που πρέπει να την διαφυλάξουν. Πρέπει τελικά να γίνει κάτι, αφού οι προστάτες της ιστορίας και του πολιτισμού μας αδρανούν, ώρα να δράσουν οι πολίτες. Που μόνο αυτοί όπως φαίνεται πονάνε για αυτό το κατάντημα!!!
     
        10 λεπτά Βίντεο                                                                                                   Ολοκληρωμένο Ρεπορταζ

* Όπως και σας υποσχεθήκαμε, θα επιμείνουμε και θα επανερχόμαστε στο θέμα αυτό ώσπου επιτέλους η Δημοτική Αρχή και η κυρία Παπαβασιλείου με την υπηρεσία της 4ης Βυζαντινής Εφορείας καταλάβουν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η θλιβερή κατάσταση στο Κάστρο Χώρας και με τις αγιογραφίες.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!