Η παραχάραξη του επικού «Πετροπόλεμου» συνειδητή πράξη

Οταν άρχισε να φουντώνει η αντίσταση το 1935, για το Αυτοκέφαλο, και άρχισαν οι Ιταλοί να εξουδετερώνουν κάθε εστία αντίστασης, όλοι πίστεψαν ότι ερχόταν η σειρά του παπα-Τσουγκράνη. Και πράγματι ήρθε κάποια στιγμή, αλλά οι γυναίκες της ενορίας τον φυγάδευσαν ντυμένο με καββάδι (τη γυναικεία καλύμνικη φορεσιά), για να μην πάθει κανένα κακό. Αυτά είναι γνωστά στο Χωριό, σε άνδρες και γυναίκες κάποιας… ηλικίας, αλλά αυτά έγραψε  και η κόρη του παπά στο επικό ποίημα που έχει γράψει για τον πατέρα της και τη φυγάδευσή του από την Κάλυμνο (το εκτύπωσε σε ελάχιστα αντίτυπα και το πρώτο το έδωσε στον πατέρα μου, που είχε τον παπα-Τσουγκράνη ως ίνδαλμα).

Με άλλα λόγια, ο παπα-Τσουγκράνης έμαθε για το τριήμερο του Πετροπόλεμου, όταν πήγε στην Αθήνα. Αυτά για τον παπά. Αλλά  και η αυλή της Παναγιάς δεν γνώρισε καμιά συγκέντρωση του λαού για το θέμα αυτό, ούτε βέβαια ο ναός.

Σοβαρά γεγονότα έλαβαν χώρα στο μητροπολιτικό ναό του Χριστού, όπου η Γαλανούαινα άρπαξε το όπλο του Ιταλού στρατιώτη και το έσπασε πάνω στα πόδια της (ποιος τη μνημονεύει σήμερα;) και οι Ιταλοί κατέβασαν τα παντελόνια για να κάνουν τις καλόγριες του Αργους να φύγουν. Επίσης, "φωτιά" άναψε στη σκάλα του Αγ. Νικολάου με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες. Εκεί σκοτώθηκε το βοσκαρούδι Καζώνης, που περνώντας είδε τις γυναίκες να ρίχνουν πέτρες εναντίον των Ιταλών, στο Λιμεναρχείο.

Ομως, πώς «περιγράφεται» σήμερα η Ιστορία;  Ούτε στο Χριστό ούτε στη σκάλα του Μαρασιού γίνεται κάτι. Στο σημείο που έπεσε ο Καζώνης (φωτο, τόξο) εντοιχίσανε, κάποτε, μια πλάκα και εξοφλήθηκε το ηθικό μας χρέος. Ούτε ένα στεφάνι δεν κάνει τον κόπο να καταθέσει  η Κάλυμνος στον τόπο του μαρτυρίου και του έπους. Καταθέτει μόνο στην αυλή της Παναγιάς και μόνο στον παπα-Τσουγκράνη. Τώρα, πώς και γιατί γιορτάζεται το 1935 μόνο στην Παναγιά και πουθενά αλλού, είναι μια άλλη ιστορία, όχι όμως... η Ιστορία.

Λόγια, λόγια, λόγια και διαστρέβλωση της Ιστορίας.  Και μην πει κανείς ότι αυτά γίνονται τυχαία ή από έλλειψη γνώσης. Παραχαράσσεται όχι μόνον ο τόπος αλλά συνολικά το ιστορικό γεγονός.  Η Ιστορία οδηγείται βίαια στη σφαίρα της μεταφυσικής και από εκεί στο μύθο, στο παραμύθι και στα παραμυθιάσματα. Η «γραμμή» λέει να μην υπάρχουν «γραμμές». Η παραχάραξη της ιστορίας είναι συνειδητή πράξη.

Πηγή: Απόσπασμα από την Αργώ της Καλύμνου...γράφει ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!