ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι πρώτοι αναρριχητές άρχισαν σιγά-σιγά να επισκέπτονται το νησί μας, αφού εδώ και αρκετά χρόνια η Κάλυμνος αποτελεί έναν από πιο γνωστούς σε παγκόσμιο επίπεδο αναρριχητικούς προορισμούς. Ήδη οι πρώτοι αναρριχητές από όλα τα μέρη του κόσμου, έκαναν την εμφάνιση τους στους μοναδικής ομορφιάς βράχους του νησιού μας . Μέχρι εδώ όλα καλά, γιατί τώρα αρχίζουν τα πρώτα γκρίζα σύννεφα, που αποτελούν δυστυχώς την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού που αποτυπώνει όμως την πραγματικότητα αφού τα γεγονότα από μόνα τους χαραχτηριζωνται ως αδιάψευστος μάρτυρας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά ένα περίεργο τρόπο το γραφείο πληροφοριών σε σχέση με την αναρρίχηση στον Αρμεο και ενώ έχουν καταφθάσει οι πρώτοι αναρριχητές, έχει τις πόρτες του κλειστές.
Λίγο εάν θέλετε οι όποιες οικοδομικές κ.α. εργασίες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή αλλά, και η μεγάλη έλλειψη καθαριότητας αφού τα σκουπίδια κάθε λογής κάνουν κυριολεκτικά «ΠΑΡΤΥ», συνθέτουν το μωσαϊκό της σημερινής κατάστασης που επικρατεί κυρίως στο Μασούρι ,όπου είναι και ο πιο πολυσύχναστος χώρος διαμονής των αναρριχητών.
Το γνωστό θέμα της αδυναμίας εκ του κράτους σε σχέση με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού που γινόταν τα τελευταία χρόνια ,σε συνδυασμό με τον ελλιπή προγραμματισμός ως προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δυο κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στα σημερινά αποτελέσματα.
Και μέσα σε όλα αυτά ,το κερασάκι στην τούρτα (τρόπος τινά) θα βάλει, σε λιγότερο από ένα μήνα (6-9 Μαΐου) στην Κάλυμνο η διοργανώσει του Συνεδρίου της Διεθνής Ομοσπονδίας Ορειβατικών Σωματείων.
Σανίδα σωτηρίας ως προς την τοποθέτηση προσωπικού στα τουριστικά κιόσκια -σύμφωνα με πληροφορίες- διαφαίνεται το γεγονός του προγραμματισμού της νεοσύστατης και κατά τα αλλά καλής προσπάθειας που γίνεται τελευταία της Επιτροπής Τουρισμού Δημου Καλυμνου ,ανάθεσης της στελέχωσης των τουριστικών κέντρων πληροφοριών,σε ιδιώτη, αφού δεν μπορεί να γίνει με κάποιο διαφορετικό τρόπο.
Εύλογο ερωτηματικό όμως αποτελεί το γεγονός ότι αφού υπήρχε αυτή η πρόθεση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ,γιατί δεν έγινε νωρίτερα και περιμέναμε για πολλοστή φορά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή;
Ένα δεύτερο ερωτηματικό που γεννιέται επίσης είναι γιατί ο μοναδικός υπάλληλος που έχει απομείνει από τον άλλοτε ΔΟΤ και σημερινή επιτροπή τουρισμού, δεν συμπληρώνει το κενό που υπάρχει τουλάχιστον στο κέντρο αναρριχήσεις για την εξυπηρέτηση των αναρριχητών, αφού αυτή η περίοδος είναι κατά κανόνα περίοδος που καταφθάνουν οι πρώτοι αναρριχητές;
Στον τομέα της καθαριότητας όπως προαναφέραμε ο συνδυασμός των όποιων οικοδομικών εργασιών που εκτελούνται στο Μασούρι ,και η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα σήμερα, με τα σκουπίδια να αποτελούν κυριολεκτικά «τουριστική ατραξιόν» δεν παραπέμπει σε καμία των περιπτώσεων σε παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό …
Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και ευαισθητοποιημένοι αναρριχητές ,που με τις όποιες πράξεις τους δείχνουν να αγαπάνε και να σέβονται περισσότερο από τον κάθε αρμόδιο η` όχι την Κάλυμνο.
Ομάδα ευσθητοποιημενων αναρριχητών και όχι μόνο σε θέματα περιβάλλοντος, βλέποντας το χάλι που επικρατεί στην παραλία του Μασουριού από σκουπίδια κάθε λογής που κάποιοι αφήνουν κατά καιρούς στο πέρασμα τους από την παραλία, διοργάνωσαν σε συνεργασία και με άλλους αναρριχητές –μεταξύ αυτών και Έλληνες – μια επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας.
Μαθήματα σεβασμού στο περιβάλλον και την διατήρηση της καθαριότητας προς πάσαν κατεύθυνση!!!
Περισσότεροι από 17 αναρριχητές όλων των εθνικοτήτων αποδέχθηκαν την πρόσκληση για καθαριότητα της παραλίας του Μασουριού από κάθε είδος σκουπιδιών, διατηρώντας την καθαρή, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα προς κάθε αρμόδιο και μη!!
Οι Αμερικανικής υπηκοότητας αναρριχιτριες ΝΙΚΗ και ΣΑΝΑΜ, που επιλέγουν για χρόνια την Κάλυμνο ως προορισμό για αναρρίχηση, με την βοήθεια και καταστηματαρχών που τους προσέφεραν πλαστικές σακούλες, περισυνέλεξαν περισσότερες από είκοσι σακουλές σκουπίδια όλων των ειδών (πλαστικά, μπουκάλια, πλαστικές καρέκλες κ.α.)που στην συνέχεια τοποθέτησαν στους κάδους αποκομιδής απορριμμάτων της περιοχής .
Ενέργεια που επιδέχεται σίγουρα οποιαδήποτε μορφής συγχαρητήριων και εκτός ότι θα πρέπει να βρει συνεχιστές,( αφού κάποιοι τελικά αδυνατούν για τα αυτονόητα ,όπως είναι η καθαριότητα της παραλίας) κυρίως να έχει στόχο στην αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με και την καθαριότητα ,αφού είναι ένα θέμα το οποίο έχει όλους μας ως αποδέκτες ,με προϋπόθεση όμως την δημιουργία γενικότερα υποδομών σε σωστή βάση.
‘Είναι πράγματι πολύ λυπηρό άνθρωποι που βρίσκονται στην Κάλυμνο να μην σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι ίδιοι, και να έρχονται άνθρωποι από άλλα μέρη και να αναγκάζονται να μαζέψουν αυτά τα σκουπίδια» ήταν μερικές από τις σκέψεις μιας εκ των διοργανωτών αυτής της πρωτότυπης ενέργειας ,στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σε όλους το μήνυμα ότι στην καθαριότητα πρέπει να έχουμε όλοι μας συμμετοχή.
Τέλος ,εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταπτυχιακή διατριβή φοιτήτριας Ροδίτικης καταγωγής του ανοικτού πανεπιστήμιου Κρήτης που αυτές τις ημέρες διενεργεί εργασίες μέσω σχετικού φυλλαδίου που διανέμει σε δείγμα αναρριχητών που θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου, και θα παρουσιαστεί το τελικό της σχεδιάγραμμα τον Σεπτέμβρη, και στην συνέχεια θα διατεθεί στον δήμο Καλυμνιων.

24581_115849268427531_100000073762116_277754_7200556_nΕυτυχώς όμως που υπάρχουν και ευαισθητοποιημένοι αναρριχητές ,που με τις όποιες πράξεις τους δείχνουν να αγαπάνε και να σέβονται περισσότερο από τον κάθε αρμόδιο η` όχι την Κάλυμνο.

Ομάδα ευσθητοποιημενων αναρριχητών και όχι μόνο σε θέματα 24581_115849341760857_100000073762116_277755_3793877_nπεριβάλλοντος, βλέποντας το χάλι που επικρατεί στην παραλία του Μασουριού από σκουπίδια κάθε λογής που κάποιοι αφήνουν κατά καιρούς στο πέρασμα τους από την παραλία, διοργάνωσαν σε συνεργασία και με άλλους αναρριχητές –μεταξύ αυτών και Έλληνες – μια επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας.

 

24581_115849405094184_100000073762116_277757_6632131_nΠερισσότεροι από 17 αναρριχητές όλων των εθνικοτήτων αποδέχθηκαν την πρόσκληση για καθαριότητα της παραλίας του Μασουριού από κάθε είδος σκουπιδιών, διατηρώντας την καθαρή, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα προς κάθε αρμόδιο και μη!!

‘Είναι πράγματι πολύ λυπηρό άνθρωποι που βρίσκονται στην Κάλυμνο να μην σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι ίδιοι, και 24581_115849455094179_100000073762116_277758_4314281_nνα έρχονται άνθρωποι από άλλα μέρη και να αναγκάζονται να μαζέψουν αυτά τα σκουπίδια» ήταν μερικές από τις σκέψεις μιας εκ των διοργανωτών αυτής της πρωτότυπης ενέργειας ,στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σε όλους το μήνυμα ότι στην καθαριότητα πρέπει να έχουμε όλοι μας συμμετοχή.

24581_115849511760840_100000073762116_277759_6375337_n

 

 

Πηγή : ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!