Ο Αρχαίος Καλύμνιος...Νικογένης!!

Στην Αμαθούντα της Κύπρου βρέθηκε μια επιτάφια στήλη ενός νέου Καλύμνιου, του Νικογένη , που είχε φτάσει στο νησί της Παφίας.  Έχει χαρακτηριστεί ως «ταξιδευτής» από ορισμένους μελετητές της στήλης . Πιστεύουν δε πως πολύ αγαπήθηκε στα ξένα, που ταξίδευε ο νεαρός Νικογένης, για να του γράψουν επίγραμμα στην πλάκα του τάφου του: Ηδη σε, Νικόγενες, κεύθει χθών τήλε Καλύμνας πατρίδος, ακμαίαν δ’ ώλεσας ηλικίαν.

Σύμφωνα με τον Γ. ΚΟΥΚΟΥΛΗ, γυμνασιάρχης, συγγραφέας και μελετητής των αρχαίων επιγραφών της Καλύμνου:  Από εδώ συμπεραίνουμε λοιπόν πως κατά το 4ο αιώνα π.χ., οι Δωριείς Καλύμνιοι (τότε Καλύδνιοι), λόγω των συνθηκών του εδάφους του ξερού νησιού τους  αναγκάστηκαν να αναζητήσουν πόρους ζωής έξω και πέραν από τα λίγα και φτενά χωράφια της πατρίδας τους. Έτσι λοιπόν έγιναν από τότε ναυτικοί που ταξίδευαν σ’ όλη τη Μεσόγειο.

Ψάχνοντας λοιπόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, φτάσαμε και πάλι στους φίλους μας στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου!!  Εκεί ο σύνδεσμος μας, μας επιβεβαίωσε πως πράγματι , αυτή η επιτάφια στήλη βρέθηκε στην Κύπρο σε ανασκαφή του Βρετανικού Μουσείου. Βρέθηκε σπασμένη σε αρκετά κομμάτια κοντά στο Τάφο 71 της εν λόγου ανασκαφής. Η στήλη είχε ύψος 172.7cm  και φάρδος 68.6 cm. Αποκτήθηκε από το μουσείο το έτος 1894. Η ανασκαφή της στήλης έγινε από τουw Turner Bequest Excavations, Amathus  και χρηματοδοτήθηκε από την Miss Emma Tourner Turner. Εδώ σας καταθέτω λοιπόν τις λεπτομέρειες από την δική μου έρευνα και τα στοιχεία που κατάφερα να συλλέξω που διαφοροποιούνται από αυτά που μας λέει ο Γ. Κουκούλης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δικές μας έρευνες, οι πληροφορίες για αυτόν τον Καλύμνιο είναι πως πάνω στην επιτάφια στήλη του πέραν από την παραπάνω επιγραφή υπήρχε και κάτι ακόμα. Υπήρχε μια ζωγραφιά που τώρα έχει ξεθωριάσει αλλά η περιγραφή της σημαντικής αυτής ζωγραφιάς προλάβανε να την καταγράψουν οι μελετητές προκειμένου να σας μεταφέρω σήμερα την περιγραφή της. Η ζωγραφιά λοιπόν αυτή απεικόνιζε ένα άνδρα να στέκετε όρθιος φορώντας περικεφαλαία, θώραξ οπλίτου, κοντό χιτώνιο και υποδήματα πολεμιστή. Κρατούσε στο αριστερό του χέρι  και  ακουμπισμένο στο έδαφος  την ασπίδα του και στο αριστερό του ώμο είχε ακουμπισμένο το δόρυ του. Καμία άλλη αναφορά σε αυτόν δεν υπάρχει ή δεν έχει βρεθεί ακόμα. Βρέθηκε σε μια ταφική περιοχή θαμμένους με άλλους ανθρώπους από την Αλικαρνασσό, την Νάξο  και ανθρώπους από διάφορα άλλα σημεία του Αιγαίου. Οι μελετητές του σημαντικού αυτού ευρήματος για την Κάλυμνο μας και την ιστορία μας πιστεύουν πως ο Νικογένης ήταν μισθοφόρος πολεμιστής που υπηρετούσε τους Αντιγονιδών ή  Πτολεμαΐκούς  Κυβερνήτες της Κύπρου της εποχής αυτής μιας και χρονολογούν την επιτάφια στήλη στο 3ο π.χ. αιώνα.

Να ευχαριστήσουμε λοιπόν τον σύνδεσμο μας στο Βρετανικό Μουσείο που μας έστειλε τις διαφωτιστικές πληροφορίες και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της στήλης του Νικογένη!


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!