«ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ» ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ –ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΑΣ.. ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΜΕ ΘΕΜΑ: Επείγουσα ανάγκη συντήρησης των τοιχογραφιών – αγιογραφιών των εκκλησιών της Καλύμνου. ΠΡΟΣ: κα Ελένη Παπαβασιλείου : Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών και πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνει κανείς με αυτά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (βλέπε ΥΠΠΟ) φαίνεται να έχει «κολλήσει» ,η αντιμετώπιση του προβλήματος των Αγιογραφιών-Τοιχογραφιών του Κάστρου Χώρας, αφού όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό ακόμα διάστημα μήπως και γίνει επιτέλους κάτι ,πριν να είναι πλέον αργά. 
Όι αγιογραφίες -τοιχογραφίες του Κάστρου Χώρας, μοναδικής βυζαντινής αξίας μνημεία (13ος -15ος αιώνας ) κινδυνεύουν άμεσα από την εσωτερική διάβρωση, την από χρόνια ασβέστωμα και σοβάντισμα συμπατριωτών μας ,αφού στην προσπάθεια τους να τα διασώσουν στο πέρασμα του χρόνου, έχουν δημιουργήσει τεράστια φθορά .
Ο Δήμαρχος σε μια προσπάθεια να σωθούν ,και αφού το θέμα είχε αναδειχθει στην επικαιρότητα μέσω του διαδικτύου, άρχισε μια σειρά επιστολών (2 τον αριθμό) προς την αρμόδια υπηρεσία (4η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ),προς επίλυση σε μόνιμη βάση ,γεγονός όμως που από την μια μεριά έχει κολλήσει (άγνωστο για πόσο)το θέμα και ενώ είμαστε στη αρχή του χειμώνα, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ,από την άλλη ίσως τελικά βρεθεί μια οριστική λύση και αποκτήσουν αρκετοί Δήμοι ,την πλήρη κυριότητα και αρμοδιότητα επί των αρχαιολογικών μνημείων, αφού το ΥΠΠΟ δείχνει ακόμα μια φορά να αδύναμο να ανταποκριθεί…
Ο Δήμαρχος με νεότερη του επιστολή (19/01/10)προς την 4η Ε.Β.Α και την αρμόδια υπάλληλο ,αλλά και με κοινοποίηση και προς τους βουλευτές-μεταξύ άλλων – του νομού ζητάει (σε συνέχεια των έγγραφων που έχουν ανταλλαχθεί) να του αποσταλεί –εκτός των άλλων -ο προγραμματικός της υπηρεσίας για το 2010,τις εισηγήσεις της υπηρεσίας για τον οργανισμό , ώστε άμεσα να αρχίσει από κοινού μια οργανωμένη προσπάθεια εξασφάλισης οργανικής θέσης συντηρητή στην Κάλυμνο για τις αγιογραφίες – τοιχογραφίες, κ.α.
Σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ που κάναμε (τεύχος 35) αναφέραμε για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Αγιογραφίες του Κάστρου Χώρας, θέμα που είχε αναδειχθει στον δικτυακό χώρο FACEBOOK από την “KALYMNOS VOICE”,και μεταξύ άλλων είχαμε καταγράψει και την επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος προς την 4η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, και ανέφερε για τον κίνδυνο που υφίστανται οι τοιχογραφίες ,την άμεση ανάγκη για παρέμβαση της 4ης Ε.Β.Α, κ.α.
Σε απάντηση της προς τον Δήμαρχο, η 4ης Ε.Β.Α με επιστολή της αναφέρει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αρχαιολογική υπηρεσία και –ανάμεσα στα άλλα – ζηταει να εξεταστεί το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΠΟ(4η ΕΦΟΡΕΙΑ) και τον Δήμο Καλυμνίων προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση από τον Δήμο Καλυμνιων της συντήρησης των τοιχογραφιών και της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού με την εποπτεία της Υπηρεσίας όπως επίσης ότι, για την Κάλυμνο δεν προβλέπει το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΠΟ) θέση συντηρητού αγιογραφιών!!
Η επιστολή -απάντηση της αρχαιολόγου καταλήγει λέγοντας «Οι κινητοποιήσεις της νεολαίας και η δική σας μας ενθαρρύνουν στο να πιέζουμε το Υπουργείο προς την κατεύθυνση της επαρκούς στελέχωσης της Υπηρεσίας μας , πλην όμως η δική σας παρέμβαση πιθανόν να είχε περισσότερους αποδέκτες και συνεπώς αποτέλεσμα. Θα πρέπει ίσως να εξετάσετε το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΠΟ(4η ΕΦΟΡΕΙΑ) και τον Δήμο Καλυμνίων προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση από μέρους σας της συντήρησης των τοιχογραφιών και της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού με την εποπτεία της Υπηρεσίας μας. »
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος έστειλε 2η επιστολή στην 4η Ε.Β.Α. και συγκεκριμένα στην κα Ελένη Παπαβασιλείου ( Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) με την οποία αφού τις επισημαίνει την πρώτη του επιστολή ,για την αναγκαιότητα της άμεσης παρέμβασης για να σωθούν οι αγιογραφίες του Κάστρου Χώρας ,στην συνέχεια τις αναφέρει ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η σωστή στελέχωση της υπηρεσίας δεν σημαίνει και, απαλλαγή από την απόλυτη εύθηνη της Υπηρεσίας.
«Μακάρι να συμφωνούσατε να εισηγηθούμε μαζί στο ΥΠΕΣ και στο ΥΠΠΟ ώστε να αποκεντρωθεί αυτή η αρμοδιότητα και στους Δήμους πάντα με την δική σας επίβλεψη και αρχαιολογικό και επιστημονικό έλεγχο.» συνεχίζει-μεταξύ άλλων- στην επιστολή του ο Δήμαρχος, και συνεχίζοντας τονίζει ότι θα γίνουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες για την άρση αυτής της καταστροφικής αδικίας για τα βυζαντινά μνημεία του νησιού μας.
Στο τέλος της επιστολής του ο Δήμαρχος συμπερασματικά καταλήγει ότι
« 1.Θεωρούμε ότι έχετε την διάθεση για μια καλή και παραγωγική συνεργασία μας στο συγκεκριμένο θέμα αλλά προφανώς και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σας ευχαριστούμε για την ουσιαστική σας απάντηση.
2.Κατανοούμε κατ’ αρχήν την αδυναμία σας να στείλετε έναν τουλάχιστον συντηρητή της υπηρεσίας σας στην Κάλυμνο και σας παρακαλούμε να μας αποστείλετε το πρόγραμμα εργασιών των δύο συντηρητών σας τόσο απολογιστικά μέχρι σήμερα για το 2009 όσο και προγραμματικά για το 2010 τόσο για την πειστική ενημέρωση των συμπολιτών μας για αυτή την υπηρεσιακή σας αδυναμία όσο και για τον εξοπλισμό μας στην πίεση που θέλουμε να ασκήσουμε προς την υπηρεσιακή και πολιτική σας ηγεσία. Συγχρόνως όμως σας ενημερώνουμε ότι έχουμε την διάθεση να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη φιλοξενία σε διατροφή και στέγαση προκειμένου να γίνει εφικτή η έλευση των συντηρητών ή έστω του ενός για μια επείγουσα σωστική παρέμβαση στις κινδυνεύουσες αγιογραφίες του Κάστρου μας.
3. Αγαναχτούμε και νιώθουμε ακόμα μια μεγάλη περιφρόνηση από το ΥΠΠΟ προς το νησί μας με την μη πρόβλεψη οργανικής θέσης συντηρητή αγιογραφιών-τοιχογραφιών στον οργανισμό σας για την Κάλυμνο και σας παρακαλώ να μας αποστείλετε τις σχετικές εισηγήσεις σας για το θέμα καθώς και τον ισχύοντα οργανισμό σας για όλη την Δωδεκάνησο ώστε άμεσα να ξεκινήσουμε μια οργανωμένη προσπάθεια ανατροπής αυτής και ίσως και άλλων αδικιών σε σχέση με τις προβλέψεις του οργανισμού σας.
4.Άμεσα θα ξεκινήσουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να βρεθεί η νομότυπη διαδικασία συνεργασίας μας το συντομότερο δυνατόν με οικονομική κάλυψη από τον Δήμο (κατ’ αρχήν) και με επιστημονική και υπηρεσιακή παρακολούθηση και έλεγχο από την υπηρεσία σας. Επί αυτού θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με ειδική αλληλογραφία.
5.Επαναλαβάνουμε την πρόσκληση μας για μια οργανωμένη επίσκεψη σας στην Κάλυμνο μαζί με τις προϊσταμένες και τους προϊσταμένους των άλλων εφορειών αρχαιοτήτων του Νομού μας ώστε με νηφαλιότητα να συμφωνήσουμε και να συντονιστούμε για τα απαραίτητα έργα ωρίμανσης και ένταξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δεδομένου ότι μας έχετε αποκλείσει όλους τους Δήμους από κάθε σχετική δυνατότητα , επίσημης , πρότασης , ένταξης και υλοποίησης έργων στον τομέα σας.».
Εν αναμονή λοιπόν των όποιων εξελίξεων σε σχέση με το θέμα των αγιογραφιών-τοιχογραφιών στο Κάστρο Χώρας , η υπάρχουσα κατάσταση και εν όψει του χειμώνα που ίσως επιδεινώσει την υφισταμένη κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής :
1))Αναμένεται από τον Επίτροπο για την δυνατότητα νόμιμης σύναψης προγραμματικής σύμβασης με Δήμου - 4ης Εφορίας αλλά και από 4η Εφορία του προγράμματος εργασιών των συντηρητών της για τα έτη 2009 και 2010
2)Αναμονή αποδοχής από 4η Εφορία της πρότασης του Δήμου για φιλοξενία των συντηρητών με παροχή στέγασης και φαγητού και του ισχύοντος οργανισμού του ΥΠΠΟ στην Δωδεκάνησο
3)Αναμονή από 4η Εφορία των υπηρεσιακών εισηγήσεων της για την συγκρότηση του οργανισμού του ΥΠΠΟ στην Δωδεκάνησο και της αποδοχής της πρότασης του Δήμου για επίσκεψη στην Κάλυμνο για μια συνολική συζήτηση συνεργασίας για το ΕΣΠΑ και τα άλλα προβλήματα της.
Στην συνέχεια και στα πλαίσια υπό εξέλιξης συζήτησης στο F.B ,ο Δήμαρχος επισήμανε το γεγονός ότι δεν έχει την νομιμότητα ο Δήμος να προχωρήσει στην πρόσληψη συντηρητή γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη αρμοδιότητα ,και θα πρέπει να συμφωνήσει η 4η Εφορία για την προγραμματική σύμβαση ,όπου ο Δήμος θα βάλει τα χρήματα και τον υπάλληλο και η 4η Εφορία θα βάλει την επίβλεψη και τον έλεγχο ότι γίνεται σωστά η δουλειά. Σε επαφή που έκανε ο Δήμαρχος με τον επίτροπο του ελεγκτικού συνέδριου για την έγκριση και νομιμότητα της δαπάνης, του απάντησε ότι : "Υπάρχει γενικότερο τέτοιο θέμα γιατί και άλλοι Δήμοι σε όλο τον Νομό ζητούν να μπορούν να κάμουν προγραμματική σύμβαση με τις διάφορες Εφορίες Αρχαιοτήτων που επίσης ζητούν το ίδιο πράγμα για διάφορες ανάγκες συντήρησης , καθαριότητας , φύλαξης κ.λ.π. δεδομένου ότι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν αφού δεν τους εγκρίνουν χρήματα από το Υπουργείο τους το Υπουργείο Πολιτισμού"!!!!!!
Στην συνέχεια όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, ο επίτροπος του είπε «ότι βρίσκονται σε συζήτηση με τους διάφορους εμπλεκόμενους στο θέμα και τις Εφορίες Αρχαιοτήτων για να προσπαθήσουν να βρουν φόρμουλα νομιμότητας για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν τις δουλειές αυτές κα μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό να μην κάμω τίποτα και να περιμένω τις εξελίξεις." όπως και ότι «αν το τάδε μνημείο είναι ιδιοκτησία του Δήμου τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούμε να προχωρήσουμε.
Συνεπώς ήλθε η ώρα ίσως να θέσουμε για πρώτη φορά στην Ιστορία της Καλύμνου το μεγάλο και ιστορικής σημασίας θέμα του ξεκαθαρίσματος του ιδιοκτησιακού του Κάστρου Χώρας. Εδώ και χρόνια ισχυρίζομαι ότι όλο το Κάστρο ανήκει στον Δήμο και προσπαθούσα να προωθήσω αυτή την άποψη με φοβερές αντιστάσεις από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων. Ήλθε λοιπόν η ώρα να ανοίξουμε αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ;»
Επίσης εξετάζεται από τον Δήμαρχο ,να υποβληθεί ερώτημα στον Νομικό σύμβουλο του Δημου για το αν στηρίζεται ή όχι νομικά η σύναψη προγραμματικής Σύμβασης Δήμου-4ης Εφορίας και ,αν όχι που πάσχει και πως θα πρέπει να ζητήσουμε σχετική τροπολογία στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ: κα Ελένη Παπαβασιλείου Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (07/08/09)
ΘΕΜΑ: Επείγουσα ανάγκη συντήρησης των τοιχογραφιών – αγιογραφιών των εκκλησιών του Κάστρου Χώρας.
(ΣΧΕΤ: Το με Α.Π. 4386/12-08-09 (Δικό σας πρωτόκολλο) έγγραφό σας σε απάντηση δικού μας εγγράφου από 7/8/09.)
«Κυρία Παπαβασιλείου ,
Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι με την ανωτέρω σχετική επιστολή-απάντηση της υπηρεσίας σας ταυτίζονται και οι δικές σας απόψεις με αυτήν μας την παραπάνω θέση μας. Στην συνέχεια όμως με επίκληση του γεγονότος ότι η υπηρεσία σας έχει μόνο δύο συντηρητές αγιογραφιών και του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα οδοιπορικά τους για τα έτη 2007 και 2008 μας λέτε ουσιαστικά ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος των αγιογραφιών του Κάστρου Χώρας Καλύμνου από την υπηρεσία σας. Αυτό αν το δεχτούμε σημαίνει ότι εντός του 2009 αλλά και για από εδώ και πέρα και μέχρι να βελτιωθεί η υπηρεσιακή σας κατάσταση δεν θα μεταβούν οι συντηρητές αυτοί σε κανένα άλλο νησί πλην Ρόδου. Επειδή και εμείς με την σειρά μας απολογούμαστε στους πολίτες μας σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το πρόγραμμα εργασιών των δύο συντηρητών σας τόσο απολογιστικά μέχρι σήμερα για το 2009 όσο και προγραμματικά για το 2010 ώστε να μπορούμε με βάση αυτό να εξηγούμε ότι πράγματι δεν αδικείται η Κάλυμνος και πράγματι τηρείτε μια δίκαιη και ενιαία στάση για όλα τα νησιά. Αυτό εκτός των άλλων θα μας επιτρέψει να επιχειρηματολογήσουμε αποτελεσματικότερα προς την υπηρεσιακή και πολιτική σας ηγεσία προς το συμφέρον της υπηρεσίας σας . Το γεγονός ότι δεν έχετε σωστή στελέχωση δεν απαλλάσσει την υπηρεσία σας από τις αποκλειστικές και τεράστιες ευθύνες της για το θέμα αφού έχετε την 100% αρμοδιότητα. Μακάρι να συμφωνούσατε να εισηγηθούμε μαζί στο ΥΠΕΣ και στο ΥΠΠΟ ώστε να αποκεντρωθεί αυτή η αρμοδιότητα και στους Δήμους πάντα με την δική σας επίβλεψη και αρχαιολογικό και επιστημονικό έλεγχο. Μέχρι τότε όμως δυστυχώς έχετε όλη την ευθύνη εσείς. Και αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το εκλάβετε ως προσωπική υπόθεση αφού είναι γνωστή η ευαισθησία σας τόσον προσωπικά όσο και συνολικά ως 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Απλώς εσείς εκπροσωπείτε το ΥΠΠΟ στον νομό μας για αυτά τα θέματα και άρα εσείς θα πρωτοακούτε παρόμοιες επισημάνσεις προς το ΥΠΠΟ. Με αγανάκτηση διάβασα ότι δεν προβλέπεται θέση συντηρητή αγιογραφιών – τοιχογραφιών στην Κάλυμνο. Εννοείται ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα τις δέουσες ενέργειες για την άρση αυτής της καταστροφικής αδικίας για τα βυζαντινά μνημεία μας. Και ήδη σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το αν προτείνατε στην ηγεσία σας τέτοια θέση στον Οργανισμό σας για την Κάλυμνο και να μας αποστείλετε τις σχετικές υπηρεσιακές σας εισηγήσεις προκειμένου , ξεκινώντας από αυτές να κλιμακώσουμε την προσπάθειά μας.
Με χαρά διαβάσαμε την πρόταση σας για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και 4ης Εφορίας ώστε με δαπάνες και στελέχωση από τον Δήμο και επίβλεψη από εσάς να δώσουμε άμεση η και μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Όπως σας εξηγήσαμε στην προηγούμενη επιστολή μας «ο Δήμος μας είναι διατεθειμένος για οποιαδήποτε ενέργεια μας υποδειχθεί και ζητηθεί από εσάς με υπηρεσιακό τρόπο ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και την νομιμότητα των όποιων δαπανών. Επίσης θα μπορούσε η ΚΑΛΥΜΝΟΣ Α.Ε. παροχής υπηρεσιών του Δήμου μας να προσλάβει τον υπάρχοντα συντηρητή και να συναφθεί μια μακροχρόνια σύμβαση μεταξύ 4ης Εφορείας και ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΕ.» Ήδη η απάντηση σας αποτελεί την απαραίτητη απολύτως χρήσιμη βάση για να πετύχουμε την νομιμοποίηση των σχετικών δαπανών από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Με εκτίμηση Δήμαρχος
Γεώργιος Αν. Ρούσσος.
Ακολουθεί η πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου προς την 4η Ε.Β.Α. Κυρία Παπαβασιλείου (19/01/10)
«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων επανερχόμαστε στο θέμα και παρακαλούμε ώστε:
1.Να μας αποστείλετε το πρόγραμμα εργασιών των δύο συντηρητών σας τόσο απολογιστικά μέχρι σήμερα για το 2009 όσο και προγραμματικά για το 2010 τόσο για την πειστική ενημέρωση των συμπολιτών μας για αυτή την υπηρεσιακή σας αδυναμία όσο και για τον εξοπλισμό μας στην πίεση που θέλουμε να ασκήσουμε προς την υπηρεσιακή και πολιτική σας ηγεσία. Συγχρόνως όμως σας ενημερώνουμε ότι έχουμε την διάθεση να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη φιλοξενία σε διατροφή και στέγαση προκειμένου να γίνει εφικτή η έλευση των συντηρητών ή έστω του ενός για μια επείγουσα σωστική παρέμβαση στις κινδυνεύουσες αγιογραφίες του Κάστρου μας.
2. Να μας αποστείλετε τις σχετικές εισηγήσεις σας για τον Οργανισμό της υπηρεσίας σας καθώς και τον ισχύοντα οργανισμό σας για όλη την Δωδεκάνησο ώστε άμεσα να ξεκινήσουμε μια οργανωμένη προσπάθεια εξασφάλισης οργανικής θέσης συντηρητή στην Κάλυμνο για τις αγιογραφίες - τοιχογραφίες
3.Να μας ενημερώσετε αν το κείμενο της επιθυμητής και από εσάς προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλυμνίων και 4ης ΕΒΑ (η μόνη προς το παρόν ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος , όπως και εσείς τονίζετε) θα το συντάξετε εσείς ή εμείς . Σε περίπτωση που θα το συντάξετε εσείς σας παρακαλούμε να μας το αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να το εισάγουμε για έγκριση στο Δημοτικό μας συμβούλιο. Σε περίπτωση που θα το συντάξουμε εμείς , σας παρακαλώ να μας αποστείλετε οτιδήποτε κατά την γνώμη σας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο κείμενο αυτό.
4.Να ανταποκριθείτε το συντομότερο δυνατόν στην πρόσκληση μας για μια οργανωμένη επίσκεψη σας στην Κάλυμνο μαζί με τις προϊσταμένες και τους προϊσταμένους των άλλων εφορειών αρχαιοτήτων του Νομού μας ή έστω μόνο από την 4η ΕΒΑ , ώστε με νηφαλιότητα να συμφωνήσουμε και να συντονιστούμε για τα απαραίτητα έργα ωρίμανσης και ένταξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δεδομένου ότι μας έχετε αποκλείσει όλους τους Δήμους από κάθε σχετική δυνατότητα , επίσημης , πρότασης , ένταξης και υλοποίησης έργων στον τομέα σας.
Σας παρακαλώ για μια οριστική απάντηση στα ανωτέρω σημεία, δεδομένου ότι για την οριστική απάντηση τους θα επιμείνουμε με κατάλληλη κλιμάκωση προς την διοικητική και πολιτική ιεραρχία του ΥΠΠΟΤ.
Εννοείται ότι στην εν εξελίξει διαβούλευση για του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , καταθέτουμε πρόταση για πρόβλεψη νομιμότητας στους Δήμους να προσλαμβάνουν μόνιμους ή αορίστου χρόνου ή συμβασιούχους υπαλλήλους ή να αναθέτουν σε ιδιώτες ανάδοχους για αρχαιολογικές εργασίες και υπηρεσίες υπό την επίβλεψη των αντιστοίχων Εφορειών του ΥΠ.ΠΟ.Τ»

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Γεώργιος Αν. Ρούσσος

Πηγή:
n100000073762116_7142

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!