Χαρίζεται ... Γάιδαρος!!

Πρόσφατο δημοσίευμα σε ένα μπλόγκ που είδα κάπου, δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο ήταν, έλεγε: Η καλή γιαγιά Ελένη Τραντά,  από το Μαρδάτι Αγίου Νικολάου Κρήτης, έχει ένα καλό και υγιές γαϊδουράκι, λίγο μεγάλο σε ηλικία. Όμως κουράστηκε πια να ψάχνει να βρει ένα καλό άνθρωπο να του το ..χαρίσει! Το αγαπά πολύ και θέλει αυτός που θα το πάρει να του δείξει την ίδια αγάπη που του είχε η ίδια τα χρόνια που έζησε μαζί του. Οι ενδιαφερόμενοι ας τηλεφωνήσουν στο 28410-25 520. Να πούμε και τη σχετική παροιμία που λέει, "... του χάριζαν το γάιδαρο και αυτός τον κοίταγε στα δόντια"!

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής κ. Γεώργιο Αρσένιο, πρόκειται για ένα ζωικό είδος που έχει μελετηθεί ελάχιστα και μάλιστα έχει πλήρως παραμεληθεί στη χώρα μας. Ο όνος, γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο κοινός γάιδαρος παρουσιάζει μεγάλη συρρίκνωση στον πληθυσμό του.


Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 508.000 που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ σήμερα (στοιχεία για το έτος 2009) δεν υπάρχουν λιγότεροι από 16.000. Στην Ελλάδα διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας. Η συμβολή τους στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας ήταν καθοριστική μέχρι την εισαγωγή των αγροτικών μηχανημάτων οπότε τα γαϊδούρια απαξιώθηκαν.
Αντίθετα περίοπτη υπήρξε ανέκαθεν η θέση του γαϊδάρου στην ελληνική παράδοση και λαογραφία ( "Δυο γάιδαροι τσακώνονταν σε ξένο αχυρώνα", ο πεινασμένος γάιδαρος, ξυλιές δε λογαριάζει")
Σήμερα οι γάιδαροι δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης. Αντιστέκονται μαζί με τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες τους και τείνουν πλέον να γίνουν τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάνεται. Τα γαϊδούρια  αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά από ιστορική και πολιτιστική άποψη.
Το γάλα του γαϊδάρου απετέλεσε πρόσφατα αντικείμενο ερευνητικής δραστηριότητας λόγω της ιδιαίτερης χημικής του σύνθεσης και των ευεργετικών επιδράσεων σε διάφορες παθήσεις.
Είναι επίσης μακροβιότερος από το άλογο και μπορεί να ζήσει από 25 έως 50 χρόνια.


***Δυστυχώς και στην Κάλυμνο ο πληθυσμός γαϊδουριών έχει μειωθεί δραματικά!! Ελάχιστα από αυτά τα όμορφα και τόσο αγαπητά ζώα έχουν μείνει στο νησί μας! Αντιθέτως όμως από τα άλλα «γαϊδούρια» έχουμε γεμίσει!!


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!