«Αργώ της Καλυμνου»- Πρωτοποριακή δημόσια συζήτηση από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Καλύμνου, σε συνεργασία με τη Τοπική Οργάνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Καλύμνου, διοργάνωσε δημόσιο πολιτικό διάλογο, την Κυριακή 10.1.09, 11:30´ π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, με θεματικό άξονα και τίτλο: «Μικρές κοινωνίες, μεγάλες εξουσίες». Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κασσάρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και στο τέλος έκλεισε την εκδήλωση με τη δική του τοποθέτηση. (φωτο, από δεξιά: Κασσάρας, Αθανασίου, Σεργίου)

Τη διαδικασία της ημερίδας άνοιξε ο γραμματέας της Τ.Ο. κ. Θ. Σεργίου θέτοντας τους άξονες της συζήτησης με σύντομη τοποθέτησή του επί της ουσίας του θέματος. Ακολούθησε η κεντρική εισήγηση από το φιλόλογο κ. Αθ. Αθανασίου, δ/ντή της εφημερίδας «Παλμός της Καλύμνου», η οποία συνεργάστηκε για την πολιτική αυτή εκδήλωση, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, με την Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια παρουσίασαν τις σύντομες τοποθετήσεις τους νεολαίοι, οι οποίοι είναι προφανώς πολιτικοποιημένοι, αλλά (απ’ όσο γνωρίζουμε) για πρώτη φορά εμφανίστηκαν δημοσίως με πολιτικό κείμενο σε ένα τόσο δύσκολο και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. Και αυτό ακριβώς ήταν η επιτυχία της εκδήλωσης. Οι νεολαίοι εισηγητές, με τη σειρά που μίλησαν, ήταν οι κ.κ. Νίκος Λοΐζος, Γιώργος Λιας, Βαλαντούλα Μαλλιά και Μανώλης Ζωίδης. Παρεμβάσεις με τοποθετήσεις έκαναν και οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ κ.κ, Μιλτιάδης Ζωίδης και Μαρία Τρουμουλιάρη, δημ. σ/λος, καθώς και οι κ. Μικές Διακομιχάλης και Σακ. Τρικοίλης.

NeolaiaPASOK_2(φωτο: Μαλλιά, Λιας, Λοΐζος)

Αίσθηση στους νέους προκάλεσε η απουσία πολιτικών προσώπων και προπάντων δημοτικών και επαρχιακών συμβούλων. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο επαρχ. σ/λος κ. Κ. Σταυλάς, ο δημ. σ/λος κ. Ν. Γαβαλάς και ο υπεύθυνος τύπου της (νέας) δημοτικής παράταξης του κ. Γ. Γαλουζή κ. Σακ. Τηλιακός. Και οι τρεις συνέβαλαν εποικοδομητικά στο διάλογο με τις δικές τους παρατηρήσεις. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρξε προσέλευση ούτε και νεολαίας, αν και το θέμα ήταν κυρίως προβληματισμός της νεολαίας.

Η επιτυχία αυτής της δημόσιας πολιτικής-ιδεολογικής συζήτησης έγκειται στο ότι οι νέοι κατέθεσαν τις απόψεις και εξέθεσαν ελεύθερα τις αναζητήσεις τους. Αγγιξαν τους πυρήνες των σύγχρονων πολιτικών προβλημάτων, όπως αυτοί τα βιώνουν. Οι έννοιες που κυριάρχησαν στις εισηγήσεις τους, ως ζητούμενα, ήταν: Συμμετοχή, Διαφάνεια, Διαφθορά, Ελεγχος της Εξουσίας και Διαδίκτυο, από την άποψη της ελευθερίας που προσφέρει τόσο στην έκφραση πολιτικών απόψεων και κριτικής στα έργα της κάθε εξουσίας, όσο στην άμεση επικοινωνία με την εξουσία, κυρίως σε κυβερνητικό επίπεδο, μέσω του δημόσιου διαλόγου και της διαβούλευσης.

Αν επιχειρήσει κανείς να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη δημόσια πολιτική συζήτηση, εφόσον είναι ειλικρινής θα υποχρεωθεί να βάλει «Αριστα», του άρεσαν δεν του άρεσαν οι απόψεις που ακούστηκαν. Γιατί δεν έχει καθόλου σημασία η ιδέες και αυτές καθ’ αυτές οι απόψεις που κατατέθηκαν, ούτε και θα πρέπει να κατατάξει σε ιδεολογικό σύστημα καμιά από τις εισηγήσεις. Αυτά σε ένα διάλογο με τους νέους είναι δευτερεύοντα και τριτεύοντα. Αξία έχει  το γεγονός ότι, στη σημερινή πολιτική ξηρασία και τις συνθήκες πολιτικής αλλοτρίωσης, τα παιδιά αυτά οργάνωσαν μια όαση.

Η τριβή με τη ζωή, η αναμέτρηση με την καθημερινή πραγματικότητα και η συγκρούσεις με τις νοσηρές εκφάνσεις και πρακτικές της πολιτικής, αυτές και μόνον αυτές θα οδηγήσουν τους νέους στις ιδεολογικές και πολιτικές τους επιλογές, οι οποίες δεν είναι και υποχρεωτικό να μορφοποιηθούν σε καλούπια και να γίνουν αμετάβλητα σχήματα στο χρόνο. Πάντα η ίδια η ζωή θα τα διδάσκει και θα τα «χειραγωγεί». Ωστόσο αυτές οι συζητήσεις βοηθάνε τους νέους να επικοινωνήσουν πιο σωστά με αυτό που «φαίνεται» στην πολιτική, ώστε να πλησιάσουν αυτό που πραγματικά «είναι». Γι’ αυτό και απαιτούνε διάλογο.

Τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού μας θα ωφεληθούν τα μέγιστα αν μάθουν να ακούνε τη νεολαία. Καλό θα τους κάνει, αν συνηθίσουν να τιμούν έμπρακτα, και όχι φραστικά, τις πολιτικές πρωτοβουλίες των νέων. Ενα πράγμα όμως θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όταν προσέρχονται σε τέτοια «φόρα», ότι η παρουσία τους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αλλά και δεν θα μπορέσει να υποκρύψει «πονηρές σκέψεις», δηλαδή επιχείρηση ιδεολογικής ή πολιτικής χειραγώγησης των νέων.  (ΣΝΤ)

Πηγή:

logo


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!