Η Δεντροφύτευση Πρέπει Να Είναι Συνήθεια Ζωής

Είναι ακόμα νωπές οι εικόνες που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό μας από τις τελευταίες πυρκαγιές στο νησί μας, πύρινες φλόγες να καίνε αυτό το λιγοστό έως και μηδαμινό πράσινο του νησιού μας, φλόγες να καίνε οικόπεδα, φλόγες να προσπαθούν να κάψουν τις περιουσίες του κόσμου.


Ακόμα πιο φρέσκες είναι οι εικόνες από την ίδια περίοδο που τρώγοντας την «σφαλιάρα» από τις πυρκαγιές ξύπνησε ο οικολόγος που όλοι κρύβουμε μέσα μας ο καθένας, από τον μικρότερο έως και τον μεγαλύτερο (σε εξουσία), δήλωνε έτοιμος να πάρει στις πλάτες του το βάρος να κάνει το νησί μας μια ζούγκλα! Άλλοι να λένε πως θα γεμίσουν τα βουνά με στάρια και δεν ξέρω τι άλλο. Άλλοι πάλι να λένε πως κατάφεραν να βρουν εκατοντάδες δέντρα που απλόχερα κάποιος δήμος μας έκανε δώρο.  Άλλοι απλώς  να περιμένουμε την φύση από μόνη της μετά από καμιά 100αρια και βάλε χρόνια να αναπληρώσει αυτό που εμείς δεν έχουμε καταφέρει όχι απλώς να αναπληρώσουμε, αλλά και να αυξήσουμε…. Το λιγοστό πράσινο του τόπου μας.


Τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στο νησί μας δεν μας αφήνουν να πρασινίσουμε (δεν εννοώ πολιτικά) είναι:

Το νερό… μια από τις πιο καλές δικαιολογίες. Αναρωτιέμαι λοιπόν,  Δεν υπάρχουν δέντρα η φυτά που να ευδοκιμούν στο νερό που διαθέτουμε και πληρώνουμε λες και είναι Α’ τάξης και διαλογής;

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί είναι πως το περισσότερο μέρος του αποτελείται από άγονη πέτρα σε αρκετά σημεία χωρίς χώμα. Αναρωτιέμαι και εγώ από την μεριά μου πάλι ως μη ειδικώς στην γεωπονία και στις καλλιέργειες, δεν υπάρχει πανίδα που να μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιο είδος χώματος όπως το δικό μας. Αυτόματα μου περνάει και η σκέψη πως το χάλι αυτό , που όλο και περισσότερο γίνεται ορατό σε όλους μας το φαινόμενο δηλαδή του ότι τα βουνά μας γίνονται όλο και πιο άγρια και στεγνά από χώμα οφείλεται στο νερό της βροχής που πέφτοντας παίρνει  μαζί του και το λιγοστό χώμα.

Οι  «μπαλαδόροι», αυτοί που ξέρουν να πετούν τα μπαλάκια από εδώ , εκεί, θα πουν πως για όλα αυτά φταίει η διάβρωση. Εγώ με την σειρά μου θα έλεγα πως για όλα φταίει αυτή που φοράει άσπρα, κρατάει μαστίγιο και μας κοπανάει (δηλαδή η μ@@@@@α που μας δέρνει)!! Τα δέντρα εκτός από το πράσινο και το οξυγόνο και τα χιλιάδες άλλα θετικά που προσφέρουν στην ζωή μας και στο οικοσύστημα, προσφέρουν και ένα ακόμα καλό, με τις ρίζες τους συγκρατούν το χώμα και το περισσότερο νερό και έτσι αποφεύγεται η διάβρωση, οι πλημύρες και ο υδροφόρος ορίζοντας γίνεται ακόμα πιο πλούσιος.

Υπάρχει μια γειτονική χώρα, Η Λύβή, η οποία πρίν από 20 χρόνια  (και πίσω) ήταν μια έρημος, μπροστά της η Κάλυμνος ήταν τροπικό νησί. Τα χρόνια όμως πέρασαν και η θέληση των ανθρώπων κάνει θαύματα. Αυτή την στιγμή είναι από τις λίγες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου που έχουν τόσο πράσινο (σε σχέση με αυτό που είχαν) και εκτός αυτού, εκεί που έλεγαν το νερό νεράκι , τώρα έχουν αρχίσει να μεταφέρουν το νερό υπόγεια στα ενδότερα της χώρας, στα σύνορα της Σαχάρας για να πρασινίσουν την έρημο (αυτή που ανήκει στη χώρα τους).

Θέληση να υπάρχει και όλα είναι δυνατά! Μια θέληση που φάνηκε πως υπάρχει στο νησί μας κατά την διάρκεια της δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η εταιρεία «VESTAL GROUP SKOUBOURDIS». Το θέμα είναι όμως πως δεν φτάνει μονάχα η θέληση. Πρέπει να υπάρξει καθοδήγηση, προγραμματισμός, υπευθυνότητα και συνεχείς δεντροφυτεύσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μονάχα περιοδικές δεντροφυτεύσεις και υποσχέσεις που έχουν σαν σκοπό την εύρεση ψήφων. Ο εθελοντισμός που υπήρξε από την μεριά του κόσμου εκείνη την ημέρα απέδειξε ότι ο κόσμος νοιάζεται για το νησί του και θέλει να βοηθήσει όποτε και όταν χρειαστεί για το καλό του τόπου το. Το μυστικό όμως είναι να δώσουν σε αυτόν τον κόσμο το όραμα και την ελπίδα που χρειάζεται για να συνεχίσει αυτόν τον αφιλοκερδώς αγώνα του.

Θέλω να πιστεύω ότι αφού η αρμόδια υπηρεσία του δήμου που έχουμε υπολειτουργήσει  αυτά τα τελευταία χρόνια, πως μια ίδρυση ενός εθελοντικού (με την βοήθεια και υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής και του Επαρχείου) φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα έχει ως στόχο την εύρεση (έστω μέσο δωρεών) δενδρυλλίων και την διεξαγωγή δεντροφυτεύσεων, θα ωφελήσει τον τόπο μας, το νησί μας, τους πολίτες και τα παιδιά μας.

Το περιβάλλον, η πανίδα και η χλωρίδα του νησιού μας δεν ανήκει σε πολιτικές παρατάξεις, προσωπικές φιλοδοξίες, αναζήτηση ψηφοφόρων… ανήκει σε όλους, ανήκει σε εμάς, ανήκει σε αυτούς που θα έρθουν!!!

- Aprilia Dorsoduro


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!