Λεηλατημένη μου Ιστορία

Ξεκίνησα μια αναζήτηση πριν μερικούς μήνες. Ερέθισμα μου… κάποιες σκόρπιες πληροφορίες από το διαδίκτυο. Όσο σκάλιζα ελπίζοντας να βρω την άκρη… να βρω που πήγαν 2-3 αρχαιολογικά ευρήματα τόσο πιο περίπλοκο γινόταν το πράγμα. Ίσως να φταίω εγώ. Να ήμουν ανημέρωτος και αφελής. Ίσως να έφταιγε τ’ ότι μεγάλωσα στο εξωτερικό και να μην είχα μάθει την τοπική μου ιστορία καλά!  Όπως και να έχει, εγώ συνέχισα να ερευνώ με τον ρομαντισμό και την αγάπη που είχα μέσα μου για τον αρχαίο μας πολιτισμό και με μια ελπίδα ίσως να βρω που κατέληξαν αυτά τα 2-3 δείγματα του πολιτισμού της αρχαίας Καλύμνου!!

Σε κάποια σημείο της αναζήτησης μου οδηγήθηκα στο Βρετανικό Μουσείο. Επικοινωνώ μαζί τους ρωτώντας για τα αντικείμενα αυτά που έψαχνα. Απάντηση όμως καμία. Ψάχνοντας μια βάση δεδομένων του Βρετανικού Μουσείου όμως ανακαλύπτω πως όχι μόνο αυτά τα δύο τρία Καλύμνικα αρχαιολογικά ευρήματα υπήρχαν στο μουσείο άλλα 532 κομμάτια!! ΝΑΙ !!! 532 κομμάτια!!

Αρχικά ενθουσιάστηκα… είχα βρει επιτέλους την άκρη!!  Χάρηκα με την λεπτομερής περιγραφή του κάθε κομματιού… όσο μικρό ή μεγάλο και αν ήταν αυτό.  Τα συναισθήματα μου όμως όσο εμβάθυνα στις λεπτομέρειες της υπόθεσης άλλαζαν. Από χαρά έγινε λύπη και από λύπη έγιναν οργή!  Έβλεπα το πόσο έντεχνα είχε κλαπεί ο πολιτισμός του τόπου μου και είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό… πως κάποιοι και ανάμεσα σε αυτούς το Βρετανικό Μουσείο έγιναν ιδιοκτήτες  της αρχαίας μας ιστορίας! Είδα το πώς εμείς οι ίδιοι για ένα κομμάτι ψωμί τα παραδώσαμε στους αρχαιοκάπηλους / αρχαιολόγους!!

Η ιστορία όπως την έμαθα από «ΞΕΝΕΣ» πηγές έχει ως εξής:

250px-Lord_Stratford_Canning

Stratford Canning, 1ος Υποκόμης Στράτφορντ de Redcliffe  (4 Νοέμβριος 1786 με 14η Αύγουστος 1880) ήταν ένας Βρετανός διπλωμάτης και για πολλά χρόνια πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη. Πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη από 1842 εως 1857. Αυτός ο κύριος για λογαριασμό του τότε Υπουργείου Εξωτερικού συνεργάστηκε με ένα άλλο κύριο, τον Sir Charles Newton.

sir_charles_Newton

Ένας μεγάλος αρχαιολόγος της εποχής εκείνης ο οποίος είχε πάθος για την ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1850, ενώ εργάζονται για το Βρετανικό Μουσείο, χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών για να ταξιδέψει στην Τουρκία και τα Δωδεκάνησα (τότε υπό τουρκικό έλεγχο). Αποστολή  του ήταν να βρει και να καταγράψει αρχαιότητες και να τις στείλει πίσω για τη συλλογή του μουσείου.

Ο Newton πήγε στην Κάλυμνο - «ένα σκοτεινό και άγονο τόπου σχεδόν απαρατήρητη από τους αρχαίους συγγραφείς και ελάχιστα γνωστό στο σύγχρονο ταξιδιώτη», εκείνη την εποχή, όπως το περιέγραψε –« ακόμα και χρυσά στολίδια σε τάφους  είχαν βρεθεί εκεί». Στο ναό του Απόλλωνα, είχε προσλάβει ντόπιους εργάτες και έκανε την ανασκαφή, σχεδίασε και κατέγραψε τον χώρο της ανασκαφής και των ευρημάτων.  Κρίνοντας από τα ευρήματα του δήλωσε ότι ο ναός αυτός ήταν σημαντικός στον αρχαίο κόσμο.

Ένα σημαντικό μέρος αυτόν τον ευρημάτων μεταφέρθηκαν και παραδόθηκαν σαν δωρεές από τον Υποκόμης Στράτφορντ de Redcliffe  στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1856. Σε μεταγενέστερες χρονολογίες βλέπουμε να έχουν γίνει και αγορές από το Βρετανικό Μουσείο ορισμένων κομματιών αυτής της συλλογής από τον Υποκόμη Στράτφορντ.  Ξαφνικά και αυτός ο κύριος φανερώθηκε και ως ιδιοκτήτης πλέον, αρχαιοτήτων της Καλύμνου! Ακόμα, παρουσιάζεται και ο Sir Charles Newton να κάνει αγορές για λογαριασμό του μουσείου (από ποιους δεν ξέρουμε).

Ακόμα μερικά παράξενα…

Από το 1881 έως και το 1889 βλέπουμε κάποιον W. R. Paton, να δωρίζει για την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου νομίσματα και διάφορα άλλα αρχαία αντικείμενα από την Κάλυμνο όλα!! Εκτός και αν πρόκειται για συνωνυμία, ο μόνος με το  όνομα αυτό που μπόρεσα να βρω είναι  ένας Βρετανός  συγγραφέας και ιστορικός της ίσιας εποχής, ο οποίος έχει κάνει και μεταφράσεις Ελληνικής Λογοτεχνίας στα Αγγλικά!

SirAugustusWollastonFranks

Το 1901 – νόμισμα Βυζαντινό – δωρητής ήταν ο  Sir Augustus Wollaston Franks. Ευγενής και ευεργέτης του Βρετανικού Μουσείου, που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και της περιουσίας του να αγοράζει κυρίως μεσαιωνικά έργα τέχνης αλλά ήταν και συλλέκτης αρχαιοτήτων. Τα περισσότερα τα δώρισε μετά στο κράτος για το Μουσείο.

Έχουμε και κάποια ευρήματα τα οποία δεν αναφέρουν καν πως βρέθηκαν στην κατοχή τους. Δεν έχουν επαρκές στοιχεία για τον προηγούμενο κάτοχο λένε!

Σημείωση: Πολλά από τα λυχνάρια που βρέθηκαν αναφέρουν πως βρέθηκαν στο νεκροταφείο του Δάμου.

Αυτά είναι τα κυριότερα από τα ευρήματα τα οποία είναι στην βάση δεδομένων ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα της Καλύμνου.

Κεραμικά, ξύλινα ευρήματα, μεταλλικά αντικείμενα διάφορα, δαχτυλίδια, χρυσές χάντρες, νομίσματα, τμήματα από μπρούτζινα αγαλματίδια, μαρμάρινα αγάλματα, κούρος , πλακάκια, τμήμα από μαρμάρινες κολόνες και σχετικά άλλα κτηριακά τμήμα ναού, αμφορείς, κύπελλα,  αλάβαστρο, κλειδί, βάζο, μπρούτζινες πλάκες διακοσμημένες , μπρούτζινο σύρμα, άτρακτο και  μπρούτζινο  άγκιστρο, μπρούτζινη καρφίτσα, πολλά διάφορα τμήματα , ράβδοι και κομμάτια μπρούτζινα , βελόνη, τμήμα μπρούτζινου κουταλιού, τμήμα τσιμπιδάκι, μεταλλικούς κρίκους,  μπρούτζινο χερούλι από σουρωτήρι που τελειώνει σε κεφάλι φιδιού, διάφορα μπρούτζινα χερούλια, μπρούτζινο πόμολο, μπρούτζινοι δίσκοι, μπρούτζινη λεπίδα μαχαιριού, τμήμα από μπρούτζινο αγγείο, μπρούτζινες πλάκες σε σχήμα καρδιάς, ζευγάρι από μπρούτζινα κέρατα, μπρούτζινο φύλλο δάφνης, μπρούτζινος μεντεσές, σιδερένια  και μπρούτζινα δόρυ, μπρούτζινη γραφίδα, στρογγυλός μπρούτζινος καθρέφτης, μπρούτζινη κεφαλή από βέλος, μπρούτζινο αγκίστρι ψαρέματος, βελόνα επιδιόρθωσης διχτυών από μπρούτζο,  τμήμα από τρίφτη, τμήμα από μαχαίρι με λεπίδες και στις δύο άκρες, περόνη, μπρούτζινος κρίκος μαλλιών, (Μυκηναϊκά:  κούπα, κουτάλα, βάζο, πήλινα διάφορα χρονολογημένη από το 1200πΧ-1030πΧ), μπρούτζινο κρεμαστό κόσμημα, βαρίδι από μολύβι, τμήματα από σκυρόδερμα βαμμένα κόκκινο κίτρινο και άσπρο,  σκύφος, κάνθαρος, ακροκέραμο, πλακάκι που γράφει "EYPHAMOY", καμέα από onyx, υδρία, μπρούτζινο χερούλι που τελειώνει σε σχήμα κεφάλι κριαριού , βαρίδι με επιγραφή στην μια μεριά,  μπρούτζινο κόσμημα ασπίδας, χειρουργικό εργαλείο από μπρούτζο, χρυσό κρεμαστό κόσμημα και περιδέραιο, μαρμάρινη μνημειακή επιγραφή 11 γραμμών, μαρμάρινη μνημειακή επιγραφή 4 γραμμών, πλίνθο με ελληνική γραφή, μπλε μαρμάρινη μνημειακή επιγραφή 3 γραμμών, διάφορα μνημειακά μάρμαρα με ελληνική γραφή, μαρμάρινη πλάκα με 8 γραμμές ελληνικής γραφής ( απόφαση Δήμου…***ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑ***), μαρμάρινη πλάκα με 7 γραμμές ελληνικής γραφής (απόφαση Δήμου… ***ΝΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑ***), κι’ άλλη  απόφαση Δήμου 8 γραμμές, κι’ άλλη απόφαση Δήμου 4 γραμμές, πολλές μαρμάρινες πλάκες με ελληνική γραφή (ανακοινώσεις απ’ ότι είχα διαβάσει αλλού), μπρούτζινα βλέφαρα μάλλον για άγαλμα, λύχνος, μαγκάλι, φιάλη Ιταλικής κατασκευής, επίσης πήλινα Ροδιακής και Αθηναϊκής κατασκευής, σκουλαρίκια από χρυσό/γυαλί/λυχνίτη, σφραγιδόλιθο, χρυσό Βυζαντινό νόμισμα 527-565 (Ιουστινιανός), μπουκάλια φτιαγμένα στην Τουρκία, φλάσκα φτιαγμένο στην Αλεξάνδρεια και βρέθηκε σε τάφο στον Άγιο Μηνά, γυάλινο οινοχόη.

Για τον πλήρη κατάλογο με τα Καλύμνικα αρχαιολογικά ευρήματα, με τις λεπτομερέστατες περιγραφές τους, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς επίσης και το όνομα του δωρητή/ πωλητή/(κατά εμένα κλέφτες) : http://www.britishmuseum.org/research/search_the_collection_database/search_results.aspx?searchText=kalymnos

Κάποια από τα αντικείμενα καταφέραμε να αποκτήσουμε φωτογραφίες τους. Για κάποια άλλα όμως δείτε τι μας λέει το Βρετανικό Μουσείο:

Cost:

  • £50 for two-dimensional objects
  • £50 for cuneiform tablets, coins or medals
  • £60 for both sides of a cuneiform tablet, coin or medal
  • £80 for three-dimensional objects and groups of coins or medals
  • £120 for both sides of a group of coins or medals (two separate images)
  • £25 for delivery on CD (up to 10 images per CD). Images can be sent by email (or file transfer protocol - ftp) for no delivery charge.

Καταλάβατε, να πληρώσουμε το παραπάνω ποσό, σύμφωνα με το τι ακριβώς θέλουμε να μας στείλουν φωτογραφημένο. Οπότε Καλύμνιε, σου κλέψανε τα αρχαία σου και τώρα πλήρωσε για να στα δώσουν να δεις έστω και σε φωτογραφία!! Ωραία δικαιοσύνη!!

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠ' ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΒΡΩ....

 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!