Καλύμνικα Αρχαιολογικά Ευρήματα στο Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου έχει αρχαιολογικά ευρήματα και επιγραφές που αποκτήθηκαν 160 χρόνια πριν από το Ναό του Απόλλωνα στην Κάλυμνο. Ορισμένα τα έχουν στη διάθεση του κοινού - περιλαμβάνουν επιγραφές και το  κεφάλι ενός κούρου από περίπου 560 π.Χ.. Τα περισσότερα από τα άλλα ευρήματα, είναι απλά κομμάτια και θεωρούνται πιο χρήσιμα για τους  επιστήμονες παρά το να είναι κατάλληλα για την προβολή.


Αυτά τα μάρμαρα ανασκάφηκαν στην Κάλυμνο και μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο από τον Sir Charles Newton. Ήταν διάσημος αρχαιολόγο ο οποίος επισκέφθηκε το νησί ως μέρος της χρηματοδοτούμενης από την Βρετανική Κυβέρνηση περιοδεία στην Ελλάδα για ανασκαφές του αρχαιολόγου το 1854. Στη συνέχεια έγινε ο πρώτος επικεφαλής του ελληνικού και ρωμαϊκού τμήμα του μουσείου.

Στην Κάλυμνο, ο Newton έκανε ανασκαφές στο χώρο του ναού του Απόλλωνα, με ντόπιο εργατικό δυναμικό. Αν είχε παραμείνει λίγο ακόμα στο χώρο του ναού και να είχε επεκταθεί η ανασκαφή μόλις λίγα μέτρα, μπορεί να είχε ανακαλύψει τα αγάλματα του κούρου και τα άλλα. Και τότε το μουσείο της Καλύμνου μας θα ήταν χώρις τααγάλματαπου τώρα φιλοξενεί από αυτήν την απρχαιολογική τοποδεσία!

Προσωπικό του Ελληνικού και Ρωμαϊκου τμήματος του Βρετανικού Μουσείου είναι ενθουσιασμένοι από τη σπανιότητα των ευρημάτων της Καλύμνου.  Νομίζουν ότι πιθανό να θάφτηκαν τα αγάλματα σκοπίμως όταν ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική βυζαντινή.

Στην περιοχή γύρο από το ναό βγάζανε τις δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν χαραγμένες σε πέτρινες πλάκες και τις τοποθετούσαν εκεί για να τις δει ο κόσμος.

*Η πηγή μας για αυτές τις πληροφορίες είναι: http://www.kourosgreece.org/#

Μια ακόμα αναφορά που βρήκαμε λέει:  Το πιο σημαντικό δήμο μεταξύ των επτά ήταν ο Δήμος Ποθαίων … στο μεγαλύτερο μέρος του έχει βυθιστεί στην περιοχή μεταξύ Μυρτιές - Τέλενδος. Τα τρία διατάγματα του δήμου που έχουν βρεθεί φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.

*Η πηγή μας για αυτές τις πληροφορίες είναι: http://www.nostalgia.gr/otherisland-telendos.html

 

Μετά από συζήτηση σχετικά με το θέμα με μέλος της ομάδας που αρθρογραφεί στην σελίδα μας, Η Πόπη Μαμουζέλλου, κατάφερε να μάθει περισσότερα μετα από έρευνα δικιά της:

Ένα μεγάλο μέρος του Αρχαιολογικού Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου καταλαμβάνουν οι Ελληνικές Αρχαιότητες. Στην πιο περίοπτη θέση της αίθουσας είναι τοποθετημένες δύο πανέμορφες αρχαίες Καλυμνιακές πλάκες με επιγραφές, γραμμένες από την κορυφή μέχρι την βάση τους. Η γραφή τους είναι Δωρικού τύπου. Και οι δύο είναι της ίδιας αρίστης ποιότητας μαρμάρου ,με χρώμα ελαφρώς μπεζ, έχουν το ίδιο σχήμα (ορθογώνιο παραλληλόγραμμο),καθώς και το ίδιο πάχος 7 εκ.
Η μεγαλύτερη έχει ύψος 1 μ. και πλάτος 35 εκ. Είναι σπασμένη σε 4 κομμάτια ,ενωμένα μεταξύ τους .'Εχει τρία επιγράμματα που δύσκολα διαβάζονται και με τη σειρά των στίχων έχουν επακριβώς ως εξής :

1ο επίγραμμα
ΕΔΟΞΕ ΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΙΤΑΙ ΚΑΛΥ
ΜΝΙΩΝ ΜΗΝΟΣ ΑΡΤΑΜΙΤΙΟΥΕΠΑ
ΡΙΣΤΟΛΑΙΔΑ ΠΑΡΜΕΝΙΟΣ ΚΟΝΤΟΥ
ΛΕΞΙΔΙΚΟΥΗΜΕΝΕΥΕΡΓΕΤΑΝ ΚΑΙ
ΠΡΟΞΕΝΟΝ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ
ΚΑΙ ΞΕΝΟΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΗΜΕΝ ΑΥΤΟΣ ΞΤ
ΤΗΣ ΙΝΕΙ ΚΑΛΥΜΝΑΙ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΑΝ
ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΑΓΟΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΕΜΠΟΛΕΜΩ ΚΑΙ ΕΝ ΙΡΑΝΑΙ 
ΘΕΟΣ

2ο επίγραμμα
ΕΔΟΞΕΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΙΤΑΙ ΚΑΛΥΜΝΙ
ΩΝ ΜΗΝΟΣ ΚΑΡΝΕΙΟΥ ΕΠΙΛΕΥΚΑΡΟΥ
ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΑΝ ΤΟΝ ΔΕΛΦΟΝ ΚΑΙ ΑΛΕΞ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΟΥΣ
ΗΜΕΝ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟ
ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΗΜΕΝ ΑΥΤΟΙΣ ΕΓΚΑΛΥΜΝΑΙ
ΑΤΕΛΕΙΑΝ ΤΩΝ ΕΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑ
ΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΛΟΝ ΚΑΙ ΕΚΠΛΟΝ ΚΑΙ
ΕΜΠΟΛΕΜΩ Ι ΚΑΙ ΕΝ ΙΡΑΝΑΙ

3ον επίγραμμα
ΕΔΟΞΕ ΚΑΛΥΜΝΙΟΙΣ ΝΙΚΟΜΑ
ΟΝΑΛΚΑΙΟΥΣΙΚΥΩΝΙΟΝ ΠΡΟ
ΞΕΝΟΝ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΗΜΕΝ ΚΑΙ
ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΝ
ΑΥΤΟΙΣ ΑΤΕΛΕΙΑΝ ΚΑΙ ΕΣΠΛ
ΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΠΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΛ
ΕΜΩ ΚΑΙ ΕΝ ΕΙΡΑΝΕ

Στην βάση της Πλάκας υπάρχει επεξηγηματική πινακίδα του Μουσείου που γράφει στην αγγλική γλώσσα:
"Τρεις παράγραφοι της Διοίκησης της Καλύμνου, που διορίζει ξένους ως Προξένους, σε προξενικά γραφεία στο εξωτερικό, με αμνηστία από τοπικούς φόρους και άλλα ευεργετήματα".
Η πλάκα χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Η δεύτερη πλάκα μικρότερων διαστάσεων (ύψος 65 εκ. και πλάτος 25 εκ.) είναι ακέραιη, χωρίς να έχει σπασίματα, γεμάτη και αυτή από γραφή. Φέρει μόνο μια επιγραφή, έτσι που ο άπειρος μόλις ελάχιστα μπορεί να διαβάσει.

Αρχίζει με τις φράσεις:

ΕΔΟΞΕ ΤΑ ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΩΔΑ
ΜΩΓΝΩΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΑΝ ΕΠΕΙΔΗ
ΠΡΑΞΙΦΑΝΗΣ ΚΡΗΤΙΔΑ ΕΠΕΛΘΩΝ
...............................................................
............................ΘΕΟΓΝΗΤΟΝ
ΕΝ ΤΩ ΔΑΜΩ ΤΩΝ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
.............................................................

Η επεξήγηση του Μουσείου γράφει :
"Μία παράγραφος από την Διοίκηση και τον Λαό της Καλύμνου που χορηγούν ιθαγένεια στον Θεόγνητο, γιο του Αντίβιου της Λαμψάκου και τους απογόνους του".
Η πλάκα χρονολογείται μεταξύ του 280-260 π.Χ.
Η αρχαία Λάμψακος βρίσκεται στα στενά του Ελλήσποντου, πιο κάτω από την Καλλίπολη.

Πηγή: "Καλυμνιακά Χρονικά" Τόμος Ζ

 

Τους τρείς τελευταίους μήνες έχω στείλει δύο φορές email ζητώντας λεπτομέρειες και επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτών των μαρμάρων της Καλύμνου στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου!!  Όπως θα καταλάβατε… ακόμα περιμένω απάντηση!!

Αυτή είναι η επιστολή που έχω στείλει στο Βρετανικό Μουσείο (Σήμερα θα την ξαναστείλω μέσα από το επίσημο site του μουσείου):

 

Dear Director or Head of the Department of Greek and Roman Antiquities at the British Museum,

We took the liberty to contact you and the British Museum in hopes that you will be able to give us any possible information and verification in regards to certain ancient Greek artifacts which has come to our knowledge of being in your possession! The artifacts of which we speak are artifacts removed from the excavation of the Temple Of Apollo on the island of Kalymnos. The excavation if our information is corrected was done by a British archeologist in the mid 1850’s. His name was Sir Charles Newton! Our research shows that on completion of his excavation Sir C. Newton took back to Britain with him several significant Ancient Kalymnian artifacts. More specifically we have come to discover that among these artifacts are a head of a Kouros statue and a couple of marble inscripted decrees of the ancient municipality of Pothea of the island Kalymnos.

We, as Kalymnians who care for our heritage and history simply want to verify in whose possession these artifacts are at the present time. Also if it is possible, since the British Museum as far as we know has these artifacts it would be very usual for us to be able to show our fellow Kalymnians evidences, photos for example of these artifacts. It is important to be able to fit all the bits and pieces of the puzzle of our island’s history together.

Your assistance and cooperation in regards to this matter would be greatly appreciated!!

Sincerely Yours,

George Nomikos Lias

“Citizen of the island Kalymnos”

Ελπίζω κάποια στιγμή να είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα αυτά και ίσως να καταφέρουμε να δούμε όλοι και ας είναι σε φωτογραφίες.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!