Μεγάλη Ασέβεια και Αδιαφορία για τους Αρχαιολογικούς Χώρους!

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009 στις 1:02 μ.μ.
Τελικά φίλοι μου, είναι τρομερά μεγάλη η ασέβεια για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι νεαροί πολίτες του νησιού από την πολύ μαστούρα δεν καταλαβαίνουν ότι χαράζοντας τα ονόματα τους στους τοίχους των αρχαίων χτισμάτων συμβάλουν στην καταστροφή τους. Δεν μας νοιάζει «κύριοι» πότε χρησιμοποιήσατε τους χώρους αυτούς για να στεγάσει τον έρωτα σας με την (Μαρία, Ειρήνη, Φανερωμένη, κτλ.), οπότε μην μας χαράζεις στους τοίχους τα ονόματα σας και ημερομηνία που «έπεσε το φρούριο» της εν λόγου δεσποινίδας. Προκειμένου να μπουν και σε κάποια από αυτά γκρέμισαν σιδερένιες πόρτες και παράθυρα! Στα σπίτια σας άραγε έτσι κάνετε; Αλλά ποια σπίτια… και αυτά στην Κάλυμνο αρχίζουν να σπανίζουν!

Αρχαιολογία…. Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει;!!! Κάνει ένα καλό και επιτρέπει να καταστρέφονται δεκάδες! Άσε που πρέπει να νοιώθουμε και τύψης που εκφραζόμαστε εναντίον της υπηρεσίας αυτής γιατί μας έκαναν την χάρη να κάνουν μια-δύο ανασκαφές στο καταξεραμένο νησί της ασέβειας!! Πείτε μου στην Κω και στην Ρόδο θα τολμούσαν να απαντήσουν ότι δεν μπορούμε να σου αλλάξουμε τις λάμπες στους προβολείς που φωτίζουν τα κάστρα αλλά ούτε καν να καθαρίζουμε και να φροντίσουμε τους χώρους αυτούς , για οικονομικούς λόγους!!! Το καλύτερο δε, ούτε που επιτρέπετε να αναλάβει την αποκατάσταση ο ίδιος ο Δήμος… ούτε καν την καθαριότητα!! Δηλαδή Καλύμνιοι… να βλέπετε τους αρχαιολογικούς σας χώρους στο σκοτάδι και μέσα στα σκουπίδια… αυτό δεν μας λένε;!!! Ακόμα, με ποιο δικαίωμα αποφασίζει μια υπηρεσία να επιτρέψει ανοικοδόμηση μόνιμου κτίσματος πάνω από αρχαία; Που αλλού στο κόσμο το έχετε δει αυτό; Σας θυμίζω ενδεικτικά μόνο λίγα και ας με απαντήσει κάποιος επιτέλους…
1) αρχαίους τάφους στις περιοχές μεταξύ Αγ. Μάμμα/Αγ. Τριάδα, εδώ έκανε ιδιώτης γκαράζ από πάνω. Το έχω αναφέρει 2-3 φορές αλλά απάντηση δεν παίρνω.
2) Αρχαίους τάφους στην περιοχή Αγ. Παντελέμονα, εδώ χτίσανε συνεργείο.
3) Τέλενδος… εδώ όλο το νησί είναι αρχαίο και όλοι ξέρουμε τι καταστροφές και αρχαιοκαπηλία έχει πέσει στην περιοχή. Εντελώς ανεξέλικτα!!

Τοιχογραφίες στα κάστρα και άλλα εκκλησάκια παλιά… Σας αρέσανε οι εικόνες που ανέβασα; Τοιχογραφίες κατεστραμμένες από την υγρασία και εγκατάλειψη φροντίδας. Και στο κάτω-κάτω να το δεχτούμε αυτό. Κατεστραμμένες τοιχογραφίες από σοβατίσματα και από ασβεστώματα των τοίχων … αυτό πώς να το δεχτούμε!! Τα καταστρέφουμε μόνοι μας!!

Ας μην αναλύσουμε τις καταστροφές στις σπηλιές . Ούτε να αναλύσουμε το πώς μια σπηλιά αξιοποιήσιμη ξεχνιέται η δεν καταγράφεται καν η ύπαρξη της… και να ήταν μόνο μία!!
Για τις τρεις αποφάσεις του ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΘΑΙΩΝ, που έχουν βρεθεί οι οποίες φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, δεν έχει να μας πει κανένας τίποτα; Πώς βρέθηκαν εκεί; Γιατί δεν επιστρέφονται στο Μουσείο της Καλύμνου!

Πως τολμούμε να μιλάμε λοιπόν για πολιτισμό; Με αυτά τα μυαλά θέλουμε και τουρισμό στο νησί μας; Δεν νοιώθετε ντροπή για τους επισκέπτες του νησιού που πάνε να δουν αυτούς τους χώρους. Δεν νοιώθετε τύψεις που θα τα παραδώσετε αυτά, αν υπάρχουν ακόμα, στα παιδιά σας και θα τους πείτε αυτό το χάλι είναι η Πολιτιστική Κληρονομιά σας!!

Κύριε Δήμαρχε, επειδή σαν ιδιώτης εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο πέραν από αυτά που ήδη κάνω… θα εκτιμούσα να θα τα θέσετε στην αρχαιολογία τα ζητήματα αυτά και να σας δώσουν μια επίσημη γραπτή απάντηση την οποία και να δημοσιεύσουμε! Σε πολλά από αυτά έχει μερίδιο ευθύνης και ο Δήμος, βασικά όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και όταν σιωπάμε και δεν μιλάμε, όταν επιτρέπουμε να γίνονται καταστροφές προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν κάποιοι ή όταν δεν τα βάζουμε με το κράτος και τα διειλημμένα γρανάζια του συστήματος του που δεν λειτουργούν όπως πρέπει…. Τότε έχουμε ευθύνη!

Να πούμε ευχαριστώ για την εκσκαφή στο Χριστό, για το Μουσείο και τα εκθέματα του. Αυτά όμως είναι μόνο ένα ελάχιστο όμως από το αρχαιολογικό μας πλούτο!! Τα υπόλοιπα δηλαδή πρέπει να γίνουν σκουπιδαριό και ένα μάτσο καλό στοιβαγμένες πέτρες;

Ευχαριστώ και τους φίλους που βοήθησαν στα θέματα Αρχαιολογίας με υλικό και πληροφορίες : Aprilia Dorsoduro, Kalymnos Web, Θανάσης Κουκουράβας.

Γιώργος Ν. Λιάς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!